Κομοτηνή: Λεύκη Νύχτα, ζωναράδικος και τοπικά προϊόντα

14:16 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τη δεύτερη «Λευκή Νύχτα» ετοιμάζεται η αγορά της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης «Via Egnatia» διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης την Πέμπτη στις 22 Σεπτεμβρίου την δεύτερη «Λευκή Νύχτα» με την αγορά να είναι ανοιχτή από τις έξι το απόγευμα έως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα με την προσδοκία, από την πλευρά των καταστηματαρχών, της προσέλκυσης των πελατών.

Παράλληλα, την ίδια νύχτα, σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής θα στηθούν μουσικές σκηνές με τη

συμμετοχή- προβολή μουσικών σχημάτων. Ξεχωρίζει η συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στο Βυζαντινό Φρούριο της πόλης. Για τη διευκόλυνση των πεζών θα πεζοδρομηθούν κάποιοι κύριοι δρόμοι της Κομοτηνής, θα βοηθήσει σ’ αυτό και ο εορτασμός της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο που τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου. Επίσης, το πρόγραμμα της ίδιας μέρας περιλαμβάνει παιχνίδια με κλόουν για τα παιδιά, έκθεση φωτογραφίας κι άλλες εκδηλώσεις.
«Στόχος μας, όχι μόνο να καταναλώσει ο κόσμος που θα βγει έξω από το σπίτι του, αλλά και να διασκεδάσει σε μια εποχή που το χρειάζεται» δηλώνει ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καλώντας τον κόσμο να ενισχύσει την τοπική αγορά. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπήρξε προβολή των εκδηλώσεων και στη Βουλγαρία με στόχο την προσέλκυση των βούλγαρων επισκεπτών.

Οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής είναι αισιόδοξοι ότι κάτι καλό θα προκύψει για τα ταμεία τους κρίνοντας από το περσινό πρώτο βήμα, αλλά και από τα μηνύματα γειτονικών αγορών, όπως αυτές της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. «Πέρσι, στην πρώτη Λευκή Νύχτα, βγήκαν στην αγορά 8.000 κάτοικοι, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της πόλης» δηλώνει ο κος Πρόεδρος σημειώνοντας ότι «η οικονομία είναι κρίκος, όταν δουλεύει ένα μαγαζί , δουλεύουν κι άλλες τέσσερις επιχειρήσεις».

Η επόμενη μέρα, η 23η Σεπτεμβρίου βρίσκει την Κομοτηνή να υποδέχεται έκθεση τοπικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία της πόλης με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Ροδόπης. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε πλατείες της πόλης θα παρουσιάζουν το έργο τους και μετά τις εννέα το βράδυ, όλοι μαζί θα ανταμώσουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής χορεύοντας από κοινού, τον θρακιώτικο γνωστό χορό, τον ζωναράδικο. «Στόχος να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της Θράκης». Θράκες, Πόντιοι, Καππαδόκες, Μικρασιάτες, Ηπειρώτες, Σαρακατσάνοι κ.α. θα δώσουν τα χέρια και θα σχηματίσουν ένα μεγάλο κύκλο γύρω από μια αναμμένη φωτιά στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Ο χορός της φιλίας και της κοινής «μάχης» απέναντι στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι στην καθημερινότητά τους. «Ο χορός, η παράδοση, η ιστορία μας είναι ταυτότητά μας. Μαθαίνουμε ποιοι είμαστε για να έχουμε μέλλον στον τόπο μας…» δηλώνει ο κος Βαφειάδης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την 3η μέρα με την εκδήλωση «Καταναλώνω ό,τι παράγω.» Δεκάδες Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Κινήματα, Ενώσεις, Αγροτικοί Σύλλογοι διοργανώνουν έκθεση τοπικών προϊόντων με τιμώμενο τοπικό προϊόν το σκόρδο της Ξυλαγανής. «Η Ροδόπη δεν υστερεί σε τίποτα» δηλώνει ο κος Βαφειάδης σίγουρος ότι η επιχείρηση «εξωστρέφεια» έχει για τα καλά ξεκινήσει στη Ροδόπη.

Φώτο:Ανέστης Βαφειάδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα