Κομοτηνή: Η γλωσσοπολιτισμική έννοια «Θράκη» στα Νέα Ελληνικά

06:35 13/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η εθνογλωσσολογία είναι ένας νέος κλάδος, ένας χρήσιμος κλάδος της γλωσσολογίας. Ενδεχομένως να τρομάζει ο όρος. Συνδέει ή παντρεύει την εθνολογία με την γλωσσολογία και ψάχνει να βρει τις σχέσεις του πολιτισμού με την γλώσσα. Πώς αποτυπώνεται ο πολιτισμός στη γλώσσα και πώς η γλώσσα επιδρά στη διαμόρφωση του πολιτισμού. Είναι μια αλληλένδετη σχέση, αυτή της γλώσσας και του πολιτισμού.» δηλώνει η κυρία Χριστίνα Μάρκου, πρόεδρος στο τελευταίο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με θέμα «Η «ιστορική» Θράκη υπό το πρίσμα

των εθνογλωσσολογικών μελετών».

«Στην Ελλάδα ακόμη η εθνογλωσσολογία δεν έχει γνωρίσει την εξέλιξη που έχει σε άλλες χώρες, Σλαβικές, όπως στη Ρωσία και στην Πολωνία, όπου και οι μεγαλύτερες Σχολές. «Στην Ελλάδα τώρα αρχίζει. Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου της γλωσσολογίας.» δηλώνει η κα Μάρκου.

Η γλωσσοπολιτισμική έννοια «Θράκη» στα Νέα Ελληνικά

Όσον αφορά στην γλωσσοπολιτισμική έννοια «Θράκη» στα νέα Ελληνικά η κυρία Μάρκου σημειώνει πως όταν λέμε «Θράκη», δεν είναι μόνο αυτό που σκεφτόμαστε, ο γεωγραφικός ορισμός. Όταν λέμε «Θράκη» έχει πολλές άλλες συνδηλώσεις. Η εθνογλωσσολογία αυτό ψάχνει. Τα στερεότυπα που είναι αποτυπωμένα στη γλώσσα. Τι είναι η Θράκη; Ακόμη και αυτό το «Πας Θραξ βλαξ» είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

«Η Θράκη και οι Θρακιώτες, τα στερεότυπα αποτυπωμένα στη γλώσσα. Η θράκη είναι παράδοση, είναι η αρχαία Θράκη, ο Ορφέας, κ.α. Όλα αυτά υπάρχουν συνυπάρχουν. Η ματιά των Θρακιωτών είναι λίγο διαφορετική από των υπολοίπων. Είναι θέμα αξιολόγησης, θετική και αρνητική. Η Θράκη, για τους Θρακιώτες αξιολογείται θετικά. Ακόμη και η γεωγραφική της θέσης, είναι θετική, λέμε ότι μας επιτρέπει να έχουμε εύκολη πρόσβαση στις βαλκανικές χώρες.» δηλώνει η κ. Μάρκου μελετώντας και η ίδια τα αποτυπωμένα στερεότυπα στη γλωσσική δομή.
Φώτο: Η κυρία Χριστίνα Μάρκου με συναδέλφους της Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα