Κομοτηνή: Η δημιουργία απάντηση στην κρίση

06:33 17/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η αγάπη μου για τη δημιουργία υπήρχε πάντα στη ζωή μου, από μικρή. Πριν από πέντε χρόνια αυτό έγινε δουλειά. Στα δύσκολα χρόνια δεν έχεις πολλές επιλογές. Ή θα κάνεις κάτι που απλά σου αποφέρει έσοδα για να ζήσεις ή θα κάνεις κάτι που απλά το αγαπάς. Προσπάθησα να συνδυάσω και τα δύο κι ευτυχώς μου βγήκε σε καλό.» δηλώνει η Αθηνά Χασλαμαϊδου. Την συναντήσαμε στο μικρό της εργαστήρι. Εκεί δημιουργεί, εκεί την συναντούν και οι πελάτες της.

Η αγάπη σταθερό κίνητρο
Σε ερασιτεχνικό επίπεδο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Έφτιαχνε τα πάντα, διακοσμητικά, κοσμήματα, ρουχαλάκια διακοσμητικά,

όλα για φίλους, για δωράκια, έφτιαχνε ό,τι ήθελε. «Τώρα είναι αλλιώς.» δηλώνει και σημειώνει «Φτιάχνω τα πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθυμίες των πελατών. Η αγάπη, όμως, παραμένει γι αυτό και πετυχαίνει κι εξελίσσεται συνεχώς, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας, με τον καιρό, με τη ζήτηση. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, πέρα του ότι είναι η δουλειά μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να φτιάχνω κάτι. Ο,τι κι είναι αυτό, γιατί με γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία.»

Τα υλικά της δημιουργίας και τα εμπόδια
Χρησιμοποιεί ύφασμα, ξύλο, τσιμέντο, πηλό ο,τι μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας δημιουργίας. «Από το χώμα μέχρι κάτι πολύ φτιαγμένο βιομηχανοποιημένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.» δηλώνει μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό της κάθε φορά που μια καινούργια έμπνευση παίρνει σχήμα. Ή αποτελεί επιλογή των πελατών της. «Οι τελευταίοι είναι ανάλογα με το είδος, τα κοσμήματα σε πιο νεαρές ηλικίες σε φοιτητές. Μετά τα παιδικά, διακοσμητικά, κουκλάκια που είναι μοναδικά για το κάθε παιδάκι και τα προτιμούν οι μητέρες. Για κάθε άνθρωπο και για κάθε γούστο υπάρχει κάτι.» εξηγεί.
Παράλληλα, αποκαλύπτει το μεγαλύτερο εμπόδιο της πεντάχρονης εμπειρίας της, «το αγαπημένο μας κράτος. Με όλα τα εμπόδια που βάζει στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο.» Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει «Δεν σταματάμε σε τίποτα, προσπαθούμε και κάνουμε αυτό που αγαπάμε.»
Φώτο:Η Αθηνά Χασλαμαϊδου στο εργαστήρι της Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα