Κομοτηνή: Η ιστορία της Ροζαλίας

07:08 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου επιστρέφει με την δεύτερη της ταινία στο πλαίσιο του microfilm 2017 . Η ταινία λέγεται «Ροζαλία», γυρίστηκε σε έναν φάρο της Κόπραινας Άρτας. Αφορά τις τελευταίες μέρες του φαροφύλακα και του μικρού του καναρινιού, της Ροζαλίας. Όταν του αναγγέλλουν ότι πρέπει να αποχωρήσει από το φάρο του εκείνος αποφασίζει να ελευθερώσει και το πουλί αφήνοντας το κλουβί έξω από το φάρο του.

«Είναι μια ταινία που μελετά τις σχέσεις εξουσίας, εγκλεισμού κι ελευθερίας. Σημαντικό είναι ότι ο ήρωας ήταν πρώην Μακρονησιώτης, οπότε η επιλογή να ζήσει σε ένα φάρο, απομονωμένος, ένας φάρος που δεν είναι χρηστικός, δείχνει αυτή την έννοια της επιλογής, της ελευθερίας.» δηλώνει η κυρία Γιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Δράμας. «Δεν έχω και την καλύτερη γνώμη, καθώς αποκλείονται πολύ συχνά ταινίες οι οποίες βραβεύονται στο εξωτερικό και κάνουν πολύ καλή πορεία στα Φεστιβάλ.» δηλώνει για την διοργάνωση.

Την ρωτάμε να μας πει πώς δούλεψε, πώς επέλεξε το θέμα και σημειώνει «Αυτόματη γραφή ήταν περισσότερο. Ήμουν σε κάποιο νησί, σε κάποια σεμινάρια. Κοιτώντας περισσότερο πώς ζει ένα σκυλί δίπλα σε ένα άνθρωπο και πως ο άνθρωπος έχει μεταφέρει αυτή την εξουσία και την ρουτίνα του σε όλα τα ζώα της φύσης. Ο παππούς μου είχε το παρελθόν της Μακρονήσου και νομίζω ότι βγήκε υποσυνείδητα. Ο Βασίλης Κουκαλάνι ερμηνεύει τον βασικό ρόλο, ένας άνθρωπος που έχει το διωγμό μέσα του, είναι μισός Ιρανός. Έκανε μια διαφορετική «μετάφραση» του διωγμού, του εγκλεισμού κ.α.»

Χαρακτηρίζει πολύ θετικό γεγονός ότι τη χρηματοδότησε η ΕΡΤ σημειώνοντας τον προβληματισμό της καθώς, όπως λέει, έχουν φτάσει στο 1/3 οι χρηματοδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα με δυσκολία έγιναν πολλά πράγματα. « Τα 13.000 ευρώ της ΕΡΤ δεν φτάνουν, με τη βοήθεια φίλων έγινε η δουλειά και με την χρησιμοποίηση λιγότερων μέσων για να μπορώ να προσέξω το συνεργείο τους ανθρώπους που συνεργάζομαι. Η χρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ελληνικό σινεμά.» Ωστόσο, δεν πτοείται, καθώς ετοιμάζει ήδη μια μεγάλη ταινία.

Όσον αφορά στην τύχη της Ροζαλίας; «Έφυγε μαζί με το κλουβί της η Ροζαλία από το φάρο.» αποκαλύπτει η δημιουργός και στο ερώτημα αν « Όπου κι αν πάμε την φυλακή την κρατάμε μέσα μας;» απαντά «Έτσι νομίζω. Είναι κοινωνικό το πρόβλημα.»
Φώτο: Η κυρία Κατερίνα Γιαννακοπούλου με φίλους και συνεργάτες της Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα