Κομοτηνή: Γινόμαστε καλύτεροι μέσα από την μελέτη της ιστορίας μας

08:33 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξακολουθεί και μετά τη συνταξιοδότησή του να παραμένει ενεργός. «Τι αποκομίσατε από το μακρύ ταξίδι στο χώρο της αρχαιολογίας; Σας έκανε πλουσιότερο σε κάτι;» Ρωτάμε τον κ. Τριαντάφυλλο για να απαντήσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, πως ναι. «Η επαφή με τα ευρήματα, με το παρελθόν γενικά σου δίνει μεγάλες εμπειρίες, ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, μαθαίνεις πληροφορίες άγνωστες για την ιστορία του τόπου κι επομένως βρίσκεσαι σε ένα διαρκή διάλογο με την ιστορία και το παρελθόν».

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντάφυλλο δεν θα πρέπει

να ξεχνάμε το παρελθόν διότι συνήθως τις περισσότερες φορές, και το δείχνει αυτό η σημερινή πραγματικότητα, ξεχνάμε την ιστορία μας και επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη. «Ενώ, αν μπορούσαμε κάθε φορά να γυρίζαμε στο παρελθόν, να αναπολούμε τα ιστορικά γεγονότα, θα ήμασταν πολύ καλύτεροι. Η εμπειρία αυτό λέει, ότι γινόμαστε καλύτεροι μέσα από την μελέτη της ιστορίας μας».

Ο κος Διαμαντής Τριαντάφυλλος ασχολείται και με τη μυθολογία της Θράκης, τα πρόσωπα και τους μύθους που αναφέρονται στη Θράκη. Οι μύθοι αυτοί, όπως δηλώνει, είναι πάρα πολλοί. «Όπως ξέρουμε η Θράκη ήταν για τους Έλληνες του Νότου μια μυστηριώδης χώρα του Βορρά. Γι αυτό τοποθετούσαν στη Θράκη διάφορους μύθους και πρόσωπα, όπως ο Βορέας και τα παιδιά του. Πίστευαν ότι από το Βορρά ξεκινούν ο Χειμώνας, τα χιόνια, το κρύο. Επίσης, τοποθέτησαν στον Βορρά πολλούς Βασιλιάδες άγριους, όπως ο Λυκούργος που εναντιώθηκε στο Διόνυσο. Ή ο Βασιλιάς των Θρακών Ρήσος που πήγε να πολεμήσει στην Τροία, αλλά δεν πρόφτασε καθώς την πρώτη νύχτα τον δολοφόνησαν ο Διομήδης και ο Οδυσσέας. Πάρα πολλοί Βασιλιάδες της μυθικής εποχής. Το σημαντικό είναι ότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε για τους μύθους αυτούς που τοποθετούνται στη Θράκη έχουν δημιουργηθεί και έχουν διασωθεί από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές από την εποχή του Ομήρου και του Ησίοδου».

Σύμφωνα με τον έμπειρο αρχαιολόγο υπάρχει η άποψη ότι όλοι οι μύθοι κρύβουν ένα ιστορικό πυρήνα, αλλά αυτό δεν μπορεί να το βεβαιώσει κανείς. «Διότι ξέρουμε ότι όλοι οι λαοί θα δώσουν μια διέξοδο στα όνειρα, στους στοχασμούς, στις σκέψεις, στα αισθήματά τους στους μύθους. Ό,τι θεωρούσαν ότι είναι ακατόρθωτα μέσα από τη δημιουργία των μύθων μπορούσαν να τα πραγματοποιήσουν. Επομένως, πρέπει να είναι παραμύθια αρχαία λαών που ενδέχεται σε ορισμένους μόνο από τους μύθους, τους ιστορικούς να κρύβονται και ιστορικά στοιχεία». Σύντομα οι μύθοι της αρχαίας Θράκης θα συγκεντρωθούν σε δύο εκδόσεις, μια για μικρούς και μια για μεγάλους, με την επιμέλεια του κ. ακούραστου Επίτιμου Έφορα της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Φώτο: Διαμαντής Τριαντάφυλλος Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα