Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 9-1-2018

09:20 9/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική
Το νομοσχέδιο για τη Σαρία παρουσίασε Υπ. Κώστας Γαβρόγλου
Το νομοσχέδιο για την Σαρία στο Υπουργικό Συμβούλιο
Πολυνομοσχέδιο, ονομασία της ΠΓΔΜ και Σαρία, ήταν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου χθες.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη Σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο

νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρωτογενής Τομέας
Σε διαβούλευση το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για δράσεις Καινοτομίας και Συνεργασίας του ΠΑΑ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των Υπομέτρων 16.1– 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 -16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή» του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Το Υπομέτρο 16.1 – 16.2, ύψους 53 εκ. €, και το Υπομέτρο 16.1 – 16.5, ύψους 7 εκ. €, του Μέτρου 16 απευθύνονται σε σχήματα συνεργασίας φορέων, Επιχειρησιακές Ομάδες όπως αποκαλούνται τα εν λόγω σχήματα, τα οποία διαθέτουν συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των μελών / φορέων που μετέχουν σε αυτά και αποτελούνται από τουλάχιστον δύο μέλη από τα οποία τουλάχιστον το ένα μέλος δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας.
Στόχος των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα των τροφίμων εφόσον αυτά αποτελούν προϊόντα του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης, όπως επίσης και η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων
Ενημερωτική ημερίδα για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες (31-01-2018)
Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Ενημέρωσης και Προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε Τρίτες χώρες και της δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο Εκτελεστικός Οργανισμός για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA) διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει στις Βρυξέλες στις 31/01/2018 από 09:00 έως 17:00.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο:
/>Για τις προτάσεις που θα υποβληθούν το 2018 θα διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι το ποσό των 179 εκατ. Ευρώ.
Η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί προγράμματα διαρκείας έως τριών ετών με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.
Για τη χώρα μας η συμμετοχή της Ε.Ε. στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 75-85%.Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις προτείνουσες οργανώσεις. Οι προτάσεις υποβάλλονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και την έγκρισή τους.
Αρμόδια αρχή στην Ελλάδα: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων.
Πληροφορίες: Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 212 4039 – 5472- 4521.
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναζητά συνεργάτες για υλοποίηση δράσεων
Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων και στην αύξηση των υπηρεσιών που προσφέρει σε όλη τη χώρα, αναζητά συνεργάτες.
Στόχος των συνεργασιών είναι η βέλτιστη αξιοποιήση των δομών του για ερευνητικούς-εκπαιδευτικούς σκοπούς και η υλοποιήση δράσεων και υπηρεσιών που στοχεύουν στην Αγροτική ανάπτυξη.
Για το σκοπό αυτό απευθύνεται σε Φορείς και συλλογικότητες λόγου χάρη στις Αυτοδιοικήσεις Α και Β βαθμού, σε ΚΟΙΝΣΕΠ, Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς, Εκπαιδευτικά-Ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, με στόχο:
Την αξιοποίηση και διατήρηση των τοπικών ποικιλιών
Την παραγωγή καινοτόμων αγροτικών, βιολογικών προϊόντων, αλλά και την τυποποίηση τους
Το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παροχή φροντίδων σε δέντρα και κτήματα.
Κόμματα
Περιοδεία Αυγενάκη στην ΑΜ-Θ
Στα τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την ΑΜ-Θ, ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα ο κ.Αυγενάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 26 27 28 Ιανουαρίου σε Έβρο Ροδόπη και Καβάλα, με ομιλίες στις νομαρχιακές συνέλευσης της ΝΟΔΕ, αλλά και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, δομές και επίσκεψης σε επιχειρήσεις.

Ε. Στυλιανίδης «Διαχειριστές κρίσεων, αποτελεσματικοί και οραματιστές οι σύγχρονοι πολιτικοί»
Ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το νέο έτος εκλογικό, κάλεσε την κυβέρνηση να βρει βιώσιμη λύση για την ΣΕΚΑΠ και να προετοιμασθεί σωστά για την πρόσληψη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο ορθώς όπως είπε η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει στην Κομοτηνή, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ωστόσο παραδέχθηκε, πως δεν είναι πια η εποχή για κομματικές κοκορομαχίες και οι πολίτες ζητούν από τους σύγχρονους πολιτικούς λύσεις στα προβλήματα. Οι πολιτικοί καλούνται να συνεχίζουν και να ολοκληρώνουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες και όχι να τις σταματούν, τοποθετώντας πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου.
«Οι σύγχρονοι πολιτικοί πρέπει να είναι Διαχειριστές κρίσεων, να παράγουν αποτελέσματα και να είναι οραματιστές. Τελείωσαν οι κοκορομαχίες στα κανάλια και το απλό παρόν στις Δημόσιες εκδηλώσεις», τόνισε καταλήγοντας ο κ.Στυλιανίδης.
Εκκλησία
Ευχαριστήριο για συλλογή τέσσερις τόνους τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Iερά Μητρόπολη Ξάνθης
Η Ιερά Μητρόπολητης Ξάνθης εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους τους κατοίκους που ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της για συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης.
Η προσφορά των κατοίκων από το υστέρημά τους δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και φέτος ξεπέρασε τους 4 τόνους», αναφέρει στο ευχαριστήριό της η Μητρόπολη Ξάνθης.

Αγορά
Πρεμιέρα χθες στις χειμερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα χθες για τις χειμερινές εκπτώσεις με το αγοραστικό κοινό, να κάνει έρευνα αγοράς.
Τα ποσοστά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων κυμαίνονται από 20% έως και 40%, ενώ όσο περνούν οι μέρες τα ποσοστά θα αυξάνονται.
«Θέλουμε οι καταστηματάρχες να είναι νομότυποι και να κάνουν καθαρές εκπτώσεις, καθώς οι κυρώσεις από τις πλασματικές εκπτώσεις, έχουν υψηλά πρόστιμα», υπογράμμισε με νόημα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κυριακή Κωνσταντινίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.
Επι πλέον η κ. Κωνσνταντινίδου κάλεσε το αγοραστικό κοινό να μην διστάζει να καταγγέλλει οτιδήποτε ύποπτο αντιλαμβάνεται σε σχέση με πλασματικές εκπτώσεις, στο τμήμα Εμπορίου, στον ίδιο τον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Τέλος η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε και το γεγονός πως στο τέλος του κάθε τριμήνου, θα πρέπει ο καταστηματάρχης να αποδίδει το περιβαλλοντικό τέλος, από τις χρεώσεις της πλαστικής σακκούλας που εισέπραξε.

Περιβάλλον
14 χώρες συμμαχούν για την προστασία του απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη
Από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέχρι τη Νιγηρία και το Τσαντ, η προστασία του παγκοσμίως απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη, ενώνει 14 χώρες από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με ένα νέο διασυνοριακό πρόγραμμα LIFE.
Στη χώρα μας, τις σχετικές δράσεις έχουν αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς. Ο Ασπροπάρης είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και ο πληθυσμός του στα Βαλκάνια έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% κατά τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια.
Όσον αφορά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, αυτές επικεντρώνονται στις τελευταίες περιοχές αναπαραγωγής και έντονης παρουσίας του είδους.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα εστιάσει σε περιοχές της Ηπείρου, στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και της Κρήτης και το WWF Ελλάς σε περιοχές της Θράκης.
Βασικός στόχος θα είναι η καταπολέμηση της παράνομης χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων με τη συνδρομή και τη δικτύωση δημόσιων υπηρεσιών, και φορέων.
Εθελοντισμός
Στις 14 Ιανουαρίου ο …Αργοπορημένος Αη ΒΑσίλης
Τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη στις 14 Ιανουαρίου για 6 συνεχόμενη χρονιά της εθελοντικής δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα».
Πρόκειται μια προσπάθεια συλλόγων, φορέων και επαγγελματιών-καφέ και εμπορικών καταστημάτων- συγκέντρωσης τροφίμων μακράς διάρκειας, για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Η Οργανωτική Επιτροπή της δράσης θα ανακοινώσει τα σημεία συγκέντρωσης των τροφίμων, στα οποία και θα τοποθετηθούν οι ειδικοί σάκκοι του… αργοπορημένου Άη Βασίλη.
Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο Δήμο όπου η αρμόδια υπηρεσία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα μοιράσει τα τρόφιμα, στους έχοντες ανάγκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν διάφορες εκδηλώσεις, για να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών τους, τα οποία προσερχόμενα θα τοποθετούν στους σάκκους τα τρόφιμα που προσφέρουν.

Σύλλογοι
Η πίτα των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ροδόπης
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ροδόπης, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο κέντρο DIAMOND την 20η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 20.00 το βράδυ.

Γενική Συνέλευση στη Φ.Ε.Ξ.
Το Δ.Σ. της Φ.Ε.Ξ. καλεί τα μέλη του συλλόγου σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ. με θέματα ,Απολογισμός δράσεων και Οικονομικός Απολογισμός. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

Πολιτισμός
Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ ετοιμάζει αφιέρωμα στον Στάνλεϊ Ντόνεν
Στην θεματική ενότητα ο Κινηματογράφος των Δημιουργών τις Τρίτες 9 -16- 23 & 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ετοιμάζει η ΦΕΞ ένα αφιέρωμα προβάλλοντας ταινίες του Μετρ του κινηματογραφικού μιούζικαλ Στάνλεϊ Ντόνεν.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης . Ο Σχεδιασμός και η επιμέλεια ανήκουν στο Γιώργο Μπακαλίδη.
Ο Stanley Donen (1924-) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης και χορογράφος του οποίου τα πιο διάσημα έργα είναι το Τραγουδώντας στην Βροχή και στην Πόλη. Έλαβε Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ το 1998 για το σύνολο του έργο του και ένα Χρυσό Λεξικό Καριέρας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2004. Είναι ο τελευταίος εν ζωή σκηνοθέτης της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, ορνιθολογική εταιρεία, wwf ελλάς, ΠΓΔΜ, συγκεκριμένο, βιωσιμότητα, παα, βρυξέλλες, συμμετοχή, ελλαδα, δημητρα, καβαλα, νοδε, λύση, σεκαπ, προσφορες, εκπτωσεις, life, ορνιθολογική, εταιρεία, wwf, κρητη, οαεε, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, αποτελεσματα, αη βασιλης, φεστιβαλ κινηματογραφου, χωρες, αφρικη, βημα, λεξικο, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, υγεια, ωρα, αγορα, αγροτικη, αυξηση, αλληλεγγυη, βαλκανια, βιωσιμότητα, βραδυ, βρυξέλλες, βροχη, γεγονος, γεωργια, δημητρα, γινει, δεντρα, διευθυνση, διοικηση, δειχνει, δικτυο, ευρω, ειπε, εν λόγω, εργα, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ετων, ετος, ζευγαρια, ζωη, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, κυβερνηση, λειτουργια, λεπτομερειες, λεσχη, λύση, μιουζικαλ, μειωση, νιγηρια, νιαρχος, νοδε, νοημα, παντα, ορνιθολογική, ορνιθολογική εταιρεία, προβληματα, προγραμματα, σαββατο, σεκαπ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, σχεδιο, σχηματα, σωματειο, τμημα, τουρκια, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, αγορες, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, κινηματογραφος, κτηματα, κωστας, κυριακη, life, νομικου, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, θεματα, wwf, wwf ελλάς
Τυχαία Θέματα