Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 5-7-2017

07:43 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα

Μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή Νέα Σάντα Σαπών Ροδόπης στο ύψος των «ανεμογεννητριών». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργή εστία και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρείται εκ νέου η προσέγγιση της περιοχής για την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς, αλλά και για την εξακρίβωση των αιτιών που την προκάλεσαν θέτοντας την υπό πλήρη έλεγχο.

Χρειάστηκε αργά χθες το απόγευμα να επιχειρήσουν

2 αεροσκάφη Πέτζετελ και 2 Canadair,αλλά και επίγειες δυνάμεις καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συνολικά επιχείρησαν 48 Πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα, 8 βοηθητικά, 31 άνδρες του Πεζοπόρου Τμήματος και 9 εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Πολιτική

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες – «ανάσα» από την κυβέρνηση

Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας. «Με τις κινήσεις αυτές, μπαίνει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, με το οποίο το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας βεβαιωνόταν και κατόπιν μεταφερόταν στην εφορία.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προχωρήσει η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015, τα οποία ανέρχονται στα 28 εκ. ευρώ. Με τη νομοθετική ρύθμιση αυτή, οι ανασφάλιστοι ασθενείς απαλλάσσονται από τις οφειλές που τους είχαν χρεώσει οι δημόσιες δομές υγείας. Επιπλέον, με ενέργειες της κυβέρνησης “πάγωσαν” επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ. «Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν το βασικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν είναι άλλο από την προστασία των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό πως, με τη σημερινή κυβέρνηση, το κοινωνικό κράτος αφορά το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως “πελάτες”, αλλά ως πολίτες με ίσα δικαιώματα.»καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

Περιφέρεια

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Συνάντηση είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Κυριάκο Λουφάκη.
Συζητήθηκαν θέματα τοπικής επιχειρηματικότητας και τρόποι στήριξης των εξαγωγών για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, ο σύμβουλος κ. Μιχάλης Μεταξάς και στελέχη της Περιφέρειας.

2ο Διεθνές Εργαστήρι του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού

Στο 2ο Διεθνές Εργαστήρι του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού στη Σόφια της Βουλγαρίας συμμετείχε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο εκπροσώπησε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην «Πρωτοβουλία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού»: 1. Η Περιφέρεια συνεργάζεται και αποκτά σημαντικούς συμμάχους όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. 2. Οι τοπικοί φορείς δικτυώνονται με διεθνείς παράγοντες του τουρισμού και υπάρχει διάχυση γνώσης στη τοπική κοινωνία σε θέματα ανάδειξης του τουριστικού μας προϊόντος. 3. Αναδεικνύονται οι πολιτιστικές και ιστορικές διαδρομές της Περιφέρειάς μας. 4.Αναδεικνύονται τα τοπικά πολιτιστικά αγαθά και τα προϊόντα μας. 5.Αναβαθμίζεται η διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα τουρισμού και διευκόλυνσης της μετακίνησης.

Οικονομία

Θερινές εκπτώσεις

Αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις την Δευτέρα, 10 Ιουλίου και θα λήξουν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την Κυριακή , 16 Ιουλίου στις 11:00 το πρωϊ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής με ανακοίνωσή του εύχεται να πετύχουν αυτές οι εκπτώσεις και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν στο μέτρο του δυνατού τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν την περίοδο αυτή στην τοπική αγορά.

Έρχονται οι Τούρκοι επισκέπτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επισκεφτούν την περιοχή δείχνουν και φέτος οι Τούρκοι πολίτες. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν οι οδικές αφίξεις στο Συνοριακό Σημείο Διέλευση των Κήπων με αφορμή την εορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ. Για την περίοδο από Πέμπτη 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 25 Ιουνίου υπολογίζεται ότι εισήλθαν στην χώρα από τους Κήπους 26.000 άνθρωποι από τους οποίους οι 15.500 ήταν Τούρκοι πολίτες, ενώ τα λεωφορεία για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 167 με τα 107 να είναι τουριστικά!

Η πρώτη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας

Την υπόσχεση ότι και στην νέα του θητεία θα είναι σε διαρκή επαφή με τον επαγγελματικό κόσμο του Νομού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης. «Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους επαγγελματίες για την εμπιστοσύνη ,που δείχνουν στο προσωπό μου με την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου στο ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.Εγώ και το ΔΣ θα είμαστε σε διαρκή επαφή με τον επαγγελματικό κόσμο του νομού μας.» σημειώνει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB.

ΑμεΑ

Πρόσβαση στις χαρές της θάλασσας

Το μπάνιο για τα άτομα με αναπηρία έγινε ευκολότερο, χάρη στην τοποθέτηση συστήματος seatrack στην παραλία «Ιουλία» του Φαναρίου από τον Δήμο Κομοτηνής. Πρόκειται για σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα που λειτουργεί με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Το μηχανισμό εγκαινίασε η γραμματέας του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, κ.Στέλλα Βογιατζή η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τόνισε πως η χρήση του είναι δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία συνοδού στο πλευρό του ΑμΕΑ .

Εκδηλώσεις Μνήμης

Εκδήλωση Μνήμης για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974 διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουλίου. Στις 09.30 θα τελεστεί Μνημόσυνο στον Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στη παραλία Αβδήρων (στο λιμάνι) . Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας , μετάβαση στο Άλσος Αγνοουμένων για απότιση φόρου τιμής .

Πολιτισμός

Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής με τίτλο «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα…» δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με τα μαθήματα και τα παιχνίδια στη θάλασσα με υπεύθυνη την Κική Συνοδινού στην παραλία Αρωγής. Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού. Παίζουν: Σάκης Βαργεμετζίδης, Δέσποινα Αργυριάδου και Νίκος Βερβερίδης. Και στις 10.30 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου με Milonga με τους «Alma Limbre».

Γιορτές παλιάς πόλης

Το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ο οποίοες θα γίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Πλατείας Μητροπόλεως κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται στις 2 Σεπτεμβρίου με την Γλυκερία. Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος η Μελίνα Κανά, οι : Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης και Γιάννης Μηλιώκας

3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

Το «3ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 8.30 μ.μ., με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά μας, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί. Οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.

Μουσικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη

Διήμερο έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο, «Μουσικός Ιούλιος 2017 (MusΙcούλιος)» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο λόγου και πράξης και το Μουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, συντροφιά με την πανσέληνο,
Και φέτος θα δοθεί βήμα και φωνή σε Θρακιώτες καλλιτέχνες και δημιουργούς ανεξαρτήτου ηλικίας (μουσικοί, στιχουργοί), να παρουσιάσουν στο κοινό τις συνθέσεις, και τις μελωδίες τους.
Με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές προσπαθούν να αντλήσουν όλο αυτό το υγιές καλλιτεχνικό . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Kosmopolis

Οι «Μικροί Κηπουροί με πινέλα»

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis της Κομοτηνής . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις επτά το απόγευμα την εκδήλωση «Κηπουροί σε δράση», τα παιδιά μαθαίνουν να φυτεύουν τα δικά τους φυτά και λουλούδια, ασχολούνται με τη φύση και τα συναφή υλικά. Το αθλητικό πρόγραμμα της Πέμπτης περιλαμβάνει kid’s-Pilates, hip-hop και την Παρασκευή Xορό, μουσική & ZumpaParty. Το Σάββατο στις 10:30π.μ. θα πραγματοποιηθεί κλήρωση των δώρων για τους μικρούς συμμετέχοντες.

Γιορτή Πανσελήνου

Τη Γιορτή Πανσελήνου στην μαγευτική παραλία Μολυβωτής (Κούρσουμλο) διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Ν.Σιδηροχωρίου, με την στήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 στις οκτώ το βράδυ με τον Dj George Boulgarakis, και ελληνική βραδιά με το συγκρότημα του Γ.Τζατζανά.

Αθλητικά

Μπάσκετ

Τρεις νέες μεταγραφές έκανε η ομάδα τους ΓΑΣ Κομοτηνής. Πρόκειται για τον Βολιώτη guard Βασίλη Γιωτόπουλο, τον Γρεβενιώτη forward Γιώργο Παλάσκα και τον Κομοτηναίο center Θανάση Μπορμπίδη.

Καιρός

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Τοπικές νεφώσεις μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και το απόγευμα Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ευχαριστώ πολύ, νέα, φως, συριζα, σαμαρας, δου, αμθ, σεβε, συμμετοχή, εκπτωσεις, ιουνίου, λεωφορεια, αμεα, κυπρος, καλοκαιρι, ξανθη, υγιές, kosmopolis, δραση, forward, καιρος, αιγαιο, μετρο, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, γιορτη σημερα, κοινωνια, kosmopolis, κληρωση, αμεα, βημα, γλυκερια, δου, δωρεαν, εμπορικη, εφορια, θαλασσα, θητεια, κηπουροι, λουλουδια, μνημοσυνο, μουσικη, παιχνιδια, προγραμμα, σημερινη, υψος, φυτα, φως, αγορα, αλσος, αμθ, αναπηρια, αφιξεις, αφορμη, βραδια, βραδυ, γεγονος, γινεται, δεσποινα, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δοθει, δικτυο, δοθηκε, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, επικοινωνια, επτα, εστια, ετος, εφοριες, σεβε, ιδια, ιδιο, θεα, ιδρυμα, κυβερνηση, κικη, μπανιο, ομαδα, ομιλος, οκτω, οχηματα, παιδια, πεμπτη, ποντιακα, ρυθμιση, σαββατο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σοφια, τιμη, υπουργειο υγειας, φυση, φωνη, χρηστος, ωρες, μποφορ, δικαιωματα, forward, γιορτη, hop, χωρα, ιουλιος, υπουργειο, εισβολη, ιουνίου, κωστας, κυριακη, λακης, σκηνη, σπυρος, θεματα, θερμοκρασια, υγειας, υγιές, υλικα
Τυχαία Θέματα