Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 28-02-2017

11:25 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΝ ΚΛΩ
Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί στην ΕΝ ΚΛΩ
Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η διαδικασία επιθεώρησης των εγκαταστάσεων της ΕΝ ΚΛΩ, από το επενδυτικό ταμείο AiglonSLP, το οποίο έχει εκδηλώσει το επενδυτικό του ενδιαφέρον, για τις εγκαταστάσεις της ΕΝ ΚΛΒ, σύμφωνα με το πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
« Δυστυχώς για μας ολοκληρώνεται μια διαδικασία μετά από 4 μήνες, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 4 μέρες, ακριβώς μετά την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος», δηλώνουν μέσω της επιστολής

που απέστειλαν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ.
Επίσης στην επιστολή τους επισημαίνουν πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 4 μηνών επισκέφθηκαν το χώρο μεταπράτες-μετά συνοδεία συνδίκου-, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κομμάτι κομμάτι μηχανολογικό εξοπλισμό των εργοστασίων εξοπλισμό της ΕΝ ΚΛΩ. Πως απαγορεύονταν η παρουσία των πρώην εργαζομένων στους χώρους και πως ειδοποιούνταν κάποιοι από τους πρώην συναδέλφους τους να βοηθήσουν στην αποξήλωση του εξοπλισμού.
Οι εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ κάνουν λόγο για συστηματική επιμέλεια για την διενέργεια των πληστειριασμών και για πλήρη απαξίωση του εξοπλισμού των εργοστασίων.
«Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση και των υπολοίπων πιστωτών», σημειώνουν καταλήγοντας στην επιστολή τους οι πρώην εργαζόμενοι ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους.

Πρωτογενής Τομέας
Ανθοπαραγωγή: Μια νέα δυναμική καλλιέργεια
Για την Ανθοπαραγωγή, ως μια νέα δυναμική καλλιέργεια έχει μιλήσει η πολλές φορές ως προσκεκλημένη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , η Τακτική Ερευνήτρια , Δ.ντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων, Δρ Ελένη Μαλούπα, η οποία μίλησε και στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Αξίζει ωστόσο να υπογραμμισθεί πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογράψει την Συνθήκη της Ναγκόγια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να έχει ο καθένας την πρόσβαση στους φυτογενείς πόρους και να τους αφαιρεί χωρίς έλεγχο, από κάποια χώρα. «Στον ευρωπαϊκό κατάλογο υπάρχουν 140 αυτοφυή Ελληνικά ενδημικά φυτά, που διακινούνται από φυτώρια εξωτερικού και κάποτε και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία εγγραφής, στον κατάλογο αυτό και να εμπορεύεται η ίδια τα αυτοφυή φυτά της και όχι να πληρώνει για τα δικά της φυτά, όπως τη Λαδανιά της Χαλκιδικής, από Γερμανική εταιρεία και άλλα ακόμα 20 ενδημικά», τόνισε η κ. Μαλούπα καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν επί των υποθέσεων αυτών. Σε ομάδα παραγωγών Ανθέων στην Αθήνα το εργαστήριο της κ. Μαλούπα θα δώσει σε προσιτή τιμή 10 Ελληνικά Ανθοκομικά φυτά, ανάμεσα σε αυτά το άγριο γαρύφαλλο, η τουλίπα κ.α.

Mε Ελληνικές παρουσίες εκθετών και επισκεπτών η Agra της Βουλγαρίας
Με Ελληνικές παρουσίες σε συμμετοχές και επισκέπτες χαρακτηρίσθηκε και η φετινή Αγροτική Έκθεση Άγκρα 2017 στην Φιλιππούπολη-Πλόβντιφ- της Βουλγαρίας, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.
Χιλιάδες εκθέτες από πολλές χώρες με Αγροτικά μηχανήματα και απαραίτητα εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, σπόροι, φυτά κ.α.
Κέντρισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ ξεχωριστές ήταν και οι Ελληνικές παρουσίες, όπως κάποιες από αυτές, τα πλαστικά Θράκης, τα Θερμοκήπια Εμμανουηλίδη από τη Θες/νικη, εταιρείες με βιολογικά τρόφιμα και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια του Κουρούδη από την Κομοτηνή!
Στο πλάϊ της Αγροτικής έκθεσης λειτούργησε και έκθεση κρασιού με την γειτονική μας Ιταλία να κατέχει ένα κεντρικό και αρκετά μεγάλο χώρο, όπου προσκαλούσε τους επισκέπτες να γευθούν τα κρασιά της!
Επόμενο ραντεβού με τις νεότερες εξελίξεις στον Αγροτικό τομέα είναι η πρώτη Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Agrothessaly από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου στην Λάρισα, με την εγγύηση και την σφραγίδα ποιότητας της Helexpo ΔΕΘ.

Πρόταση για θεσμοθέτηση συναντήσεων για Αγροτικά θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο
Να συστήσουν μια επιτροπή που να απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των αγροτών απ’ όλη την περιφέρεια και να φέρνει τα ζητήματα που τους απασχολούν στο περιφερειακό συμβούλιο κι από εκεί στην κυβέρνηση όταν απαιτείται, αποφάσισαν περιφερειακοί σύμβουλοι και αγρότες κατά την διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης..
Στην συζήτηση ενώ κλήθηκαν να παραστούν όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας τελικά παρέστησαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ από τον Εβρο ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, από Καβάλα Νίκος Παναγιωτόπουλος κι από Δράμα Δημήτρης Κυριαζίδης .
Από την πλευρά τους οι αγρότες μίλησαν για τα προβλήματα που τους απασχολούν όπως πχ φορολογικό, ασφαλιστικό, αναδασμός, έργα οδοποιίας, ακριβό πετρέλαιο, αποζημιώσεις για τις ζωονόσους, ενώ ο εκπρόσωπος των αγροτών από την Θάσο, μίλησε για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους κτηνοτρόφους της Θάσου.
Οι βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των αγροτών και συμφώνησαν την θεσμοθέτηση αυτών των συναντήσεων με τους αγρότες της περιφέρειας.

Αυτοδιοίκηση

Μάχη για την καθημερινότητα στο Δήμο Ιάσμου
Μόνο 350.000 ευρώ έχει στη διάθεσή του για την επίλυση θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών του ο Δήμος Ιάσμου.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ.
«Προσπαθούμε μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για την αντικατάσταση των λαμπήρων του δήμου. Θα αντικαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης στην ΔΙαλαμπή και στους οικισμούς Θάμνα, Αγίασμα και Ασώματοι.
Ο κ. Ισμέτ στάθηκε και σε ένα τελευταίο πρόγραμμα που θα τρέξει και θα καλύψει τις πιστοποιημένες παιδικές χαρές που θα πρέπει να υπάρχουν μία σε κάθε οικισμό, σύμφωνα με τις επιταγές της πολιτείας, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος της πενταετίας.
Τέλος ο Δήμαρχος Ιάσμου στάθηκε στην ανακαίνιση των Αγροτικών Ιατρείων των οικισμών, στην συντήρηση των Δημοτικών Κτιρίων, ως υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν. Τέλος δεσμεύθηκε και για την συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Πολυάνθου, το οποίο καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Υγεία
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Ελένη Καρανικολάου παρέλαβε τη συσκευή ανίχνευσης φλεβών
Στη δωρεά αναγκαίου μηχανήματος για την Παιδιατρική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, προχώρησε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη». Πρόκειται για μηχάνημα που αγοράστηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου bazaar χειροποίητων κοσμημάτων και χριστουγεννιάτικων δώρων, που είχε διοργανώσει ο όμιλος τον Δεκέμβριο του 2016.
Η δωρεά αυτή γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της κλινικής, ανέφερε η πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής «Ροδόπη» Κική Μιχαλοπούλου.

Μουφτεία
Επαφές Μουφτήδων στην Αθήνα
Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου στις 22 με 23 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν σειρά επαφών και συναντήσεων με τους Πρέσβεις των Μουσουλμανικών Αραβικών χωρών στην Αθήνα.
Οι Σοφολογιώτοι Μουφτήδες συμμετείχαν πρώτα στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης του Κουβεΐτ στην Αθήνα σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης συνομίλησαν με αρκετούς εκπροσώπους και διπλωμάτες μουσουλμανικών χωρών που έλαβαν μέρος στην δεξίωση που πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία του Κουβεϊτ στην Αθήνα.

Εκπαίδευση

Διαμαρτυρία για το δικαίωμα στην Ειδική Αγωγή
Κάλεσμα προς όλους του γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν ειδικής αγωγής, τους ειδικούς θεραπευτές καθώς και όσους συντάσσονται στο πλευρό τους απευθύνει η Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στην Πλατεία Ειρήνης στις 11 το πρωί. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γονείς τονίζουν πως, «ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής είναι ένας κόφτης στις ζωές τους και στην πρόοδο τους. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τους εξασφαλίζει το Δικαίωμά τους στη θεραπεία».

Θεσμός του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με στόχο να προσφέρει στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μία εναλλακτική κι ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας, υλοποιεί το θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας.
Κατά την Α΄ φάση εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα δώσει την ευκαιρία σε πενήντα ένα (51) κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μαθητείας της ειδικότητάς τους . Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2017.
Σημειώνεται ότι η Α’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ της Περιφέρειας και θα αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:
α)Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
β)Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
γ)Τεχνικός Οχημάτων,
δ)Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,

Η ΕΛΜΕ στηρίζει τον εκπαιδευτικό Χότσικα Νιχάτ του Μειονοτικού Λυκείου
Τη στήριξήτης εκφράζει η ΕΛΜΕ Ξάνθης στον εκπαιδευτικό Χότσικα Νιχάτ του Μειονοτικού Λυκείου Ξάνθης.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ξάνθης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για διατάραξη του κλίματος στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Επι πλέον ζητά από την πολιτεία να ορίσει ένα σαφές νομικό πλαίσιο λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου ώστε κανείς να μην μπορεί να παρανομεί σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών. Τέλος να εξασφαλίζει την παιδαγωγική ελευθερία και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών.

ΠΥ
Διάσωση εγκλωβισμένου ζώου
Στη διάσωση ενός εγκλωβισμένου αγρίου ζώου, ενός ζαρκαδιού προέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, από το φράγμα του Α.Η.Σ. Κομοτηνής της Δ.Ε.Η. στον οικισμό Γρατινής. Κομοτηνής. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν η Π.Υ. Κομοτηνής και η 4η ΕΜΑΚ.

Αστυνομικό Δελτίο
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κάθετο άξονα 75 της Εγνατίας Οδού
Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, από σήμερα έως την 10-3-2017, λόγω εκτέλεσης εργασιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα του κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και συγκεκριμένα από τον κόμβο Τυχηρού έως τον κόμβο Νυμφαίας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τη δημοτική οδό Καρυδιάς – Πανδρόσου – Νυμφαίας.

Συνελήφθη επειδή τραυμάτισε θανάσιμα σκύλο
Συνελήφθη, σε χωριό της Ροδόπης, μετά από σχετική καταγγελία, 78χρονος ημεδαπός, διότι, λίγη ώρα νωρίτερα, σε αγροτική περιοχή της Ροδόπης, χτύπησε με ξύλινο αντικείμενο, ένα σκύλο, ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, για μας, υπουργείο παιδείας, νέα, ελλαδα, εταιρεία, αθηνα, λαρισα, helexpo, ΔΕΘ, νεα δημοκρατια, καβαλα, δραμα, πετρελαιο, bazaar, επαλ, επα, ελμε, εμακ, συλληψεις, ημεδαπός, κινηση στους δρομους, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, βουλευτες, ημεδαπός, ελενη, επιθυμιες, χωρες, επαλ, εργαλεια, ιταλια, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, υπουργείο παιδείας, φυτα, φυτωρια, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγριο, αγροτικη, αγωγη, ασφαλιστικο, γινεται, γονεις, διαστημα, διευθυνση, δημος, δυστυχως, δωσει, δικτυο, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, ελευθερια, ελμε, εμακ, εργα, επα, επρεπε, εταιρεία, ζητα, ιδια, υπηρεσια, θασο, θερμοκηπια, κυβερνηση, κικη, κρασια, λογο, μεχμετ, μηνες, ξενοδοχειο, ομαδα, ομιλος, οχηματων, παιδια, περιφερειακο, πλειστηριασμοι, πλαστικα, πολιτεια, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ραντεβου, ρυθμισεις, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντηρηση, σειρα, σφραγιδα, τιμη, τμημα, bazaar, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, για μας, helexpo, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, τουλιπα, θεματα
Τυχαία Θέματα