Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 27-8-2017

09:17 27/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ψηφιακή περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής
«Θέλουμε ψηφιακά η Θράκη να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κος Σταύρος Μπένος αποκαλύπτοντας πως ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια ψηφιακή εφαρμογή λειτουργική μέσω των κινητών τηλεφώνων με την οποία θα επιτυγχάνεται η περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής. «Αυτή η περιήγηση θα γίνεται μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Όποιος επισκέπτης

έρχεται στην περιοχή δεν θα χρειάζεται ξεναγό, θα έχει το κινητό του και θα μπορεί να μαθαίνει την πόλη.» εξήγησε ο κος Μπένος.

Πρωτογενής Τομέας
Δήλωση Αποστόλου για τον Ειδικό φόρο κατανάλωση στο κρασί
Την κατάργηση του εδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον. Ο υπουργός αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην γενικότερη κατάσταση και τόνισε ότι «όλοι πλέον έχουν αποδεχτεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων».

Διαχείριση βοσκοτόπων ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Τη διαχείριση των βοσκοτόπων της περιοχής από τους δήμους, αλλά και την προστασία τους ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης εκφράζοντας τα παράπονά τους για αυτούς οι οποίοι θερίζουν βοσκοτόπια πουλώντας τα χόρτα, αλλά και για τους μελισσοκόμους που τοποθετούν ανεξέλεγκτα τις κυψέλες τους, χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος του Κ.Σ. Ροδόπης κος Γιώργος Μάντζαρης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για κωλυσιεργία από την πλευρά του Δασονομείου στην προσπάθεια εξεύρεσης των υπευθύνων που θέρισαν βοσκότοπους στο Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Τουρισμός
Ικανοποίηση από την τουριστική κίνηση στο Φανάρι
Ικανοποιημένος δηλώνει για την φετινή τουριστική κίνηση στο Φανάρι ο κος Γ. Διαμαντάκης, παλιός αιρετός στον παραθαλάσσιο οικισμό. Όμως δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του από την έλλειψη έργων, υποδομών και δράσεων που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον όμορφο τόπο του και θα τον προβάλλουν, όπως του αξίζει. «Το καλό ήταν πως η μίσθωση των bar στις παραλίες έγινε για τρία συν δύο χρόνια. Έτσι, του χρόνου πιστεύω πως θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση.» προβλέπει ικανοποιημένος από την παρουσία των Βαλκάνιων επισκεπτών που «ζωντανεύουν», όπως λέει, τον τόπο του.

Από την Τουρκία οι τουρίστες
Ικανοποιημένος από τη φετινή καλοκαιρινή κίνηση δηλώνει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην ΕΡΤ Κομοτηνής Αλεξανδρούπολη, ο κος Χαράλαμπος Σαμουρκασίδης. «Δουλέψαμε μόνο με τους Τούρκους. Πήγαμε πολύ καλά. Το 85% των πελατών μας ήταν Τούρκοι. Το κακό είναι ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να απολαύσουν πια τις διακοπές τους. Όσοι έκαναν κρατήσεις ήταν μετανάστες στο εξωτερικό, Γερμανία, Αμερική. Οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν πια.» δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σαμουρκασίδη το ενδιαφέρον των Τούρκων είναι πολύ μεγάλο για την περιοχή.

Οικονομία
Ο απολογισμός της πρώτης εκπτωτικής περιόδου
Κάνουν Ταμείο οι Κομοτηναίοι ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης υπόδησης, μια «ανάσα» από το τέλος των εκπτώσεων, στις 31 Αυγούστου, καταγράφουν οφέλη και απώλειες. «Μέχρι στιγμής ο απολογισμός “δεν είναι ό,τι καλύτερο”. Αλλά, όπως δηλώνει ο κος Γιώργος Κασάπης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων στην Κομοτηνή και μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, «μένουν οι τελευταίες μέρες που λειτουργούν πάντοτε καλύτερα.». Γυναίκες και νέοι ήταν και φέτος οι καλύτεροι πελάτες. «Η πόλη μας είναι μια από τις καλύτερες επαρχιακές αγορές. Παρά την κρίση οι κάτοικοι της περιοχής το ξέρουν και μας εμπιστεύονται.» δηλώνει παρατηρώντας πελάτες από γειτονικές πόλεις να επισκέπτονται την αγορά της Κομοτηνής. Όχι όμως και από τις γειτονικές χώρες.

Κοινωνία
Σε αναζήτηση Στέγης για δημιουργική απασχόληση
«Είμαστε σε αναζήτηση ενός μεγαλύτερου χώρου για να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ή ένα ΚΔΑΠ Ειδικής Αγωγής. Δεν μπορούμε να βρούμε έναν κατάλληλο ισόγειο χώρο σε μια λογική τιμή, που να πληροί τις προϋποθέσεις.» δηλώνει η κυρία Ευγενία Εξακοϊδου, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών κι Ενηλίκων, με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Άσπεργκερ –ΔΑΔΔΑ και προσθέτει «Σε έναν τέτοιο χώρο οι γονείς θα ξέρουν ότι θα περάσει το παιδί τους όμορφα και δημιουργικά για λίγες ώρες και θα μπορούν οι ίδιοι οι γονείς την ίδια ώρα να χαλαρώσουν, να εργαστούν, να κάνουν κάτι δημιουργικό για την οικογένεια.»

Δεκάδες φανουρόπιτες προσφορά στον Άγιο Φανούριο
Στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Την τιμητική του έχει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα ο οικισμός της Σάλπης Ροδόπης, καθώς πανηγυρίζει το φερώνυμο παρεκκλήσι του χωριού. Έτσι και φέτος με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χωροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Οικουμένιου, δεκάδων ιερέων και εκατοντάδων πιστών από όλη τη Θράκη. Ακολούθησε αρτοκλασία, περιφορά της εικόνας, αφού πρώτα ευλογήθηκαν οι φανουρόπιτες και παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 20χρονου ημεδαπού διωκόμενου με Ένταλμα Σύλληψης
Συνελήφθη, προχθές (25-8-2017) το μεσημέρι, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, ο 20χρονος ημεδαπός, κατόπιν Εντάλματος Σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ξάνθη
Με απόφαση του αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, μετά από επιστολή της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης & Περιθεωρίου, την Δευτέρα 28/08, κατά τη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Πολιούχου της Ξάνθης Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στην πλατεία Μητροπόλεως, στις οδούς Ορφέως, Πινδάρου, Αισχύλου (τμήμα μεταξύ Πινδάρου και Βασ. Σοφίας), Βασ. Σοφίας (από ύψος γέφυρας Κοσύνθου έως Πλατεία Γ. Λαδά), Βασ. Κωνσταντίνου, πλατεία Δημοκρατίας, από 18:00 έως 22:00 ώρα της 28/08/2017. Παράλληλα απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων, στην πλατεία Μητροπόλεως, στις οδούς Ορφέως, Πινδάρου, Αισχύλου (τμήμα μεταξύ Πινδάρου και Βας. Σοφίας), Βας. Σοφίας (από ύψος γέφυρας Κοσύνθου έως πλατεία Γ. Λαδά), Βασ. Κωνσταντίνου, Πλατεία Δημοκρατίας, επί του συνόλου της οδού Μιχαήλ Βόγδου μέχρι τους φωτεινούς σηματοδότες της Ε. Βενιζέλου, από 17:00 έως 22:00 ώρα της 28/08/2017.

Αθλητικά
Νίκη για την Ξάνθη
Η Ξάνθη επικράτησε εκτός έδρας του Πλατανιά (0-2) χάρη στα γκολ των Μπρίτο και Γέντρισεκ για τη δεύτερη αγωνιστική.

Καιρός
Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα