Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 23-08-2017

10:25 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκκλησία
Παντελεήμων: « Η Ροδόπη έχει τη δική της Τήνο: Την Παναγία Φανερωμένη»
Χιλιάδες είναι οι πιστοί που συνέρευσαν και συρρέουν ακόμη και σήμερα, περπατώντας ή εποχούμενοι, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρρύακος, που είναι αφιερωμένη στα εννιάημερα της Παναγίας.
Η εικόνα είχε παρουσιασθεί με όραμα σε έναν Μουσουλμάνο, σύμφωνα με το οποίο βρήκαν την εικόνα στο Αμπελουργικό φυτώριο της Αιγείρου και αργότερα κτίστηκε η Εκκλησία με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης στα Βαθύρρυακα.
Χθες το απόγευμα

τελέστηκε Μέγας Εσπερινός όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, με παρόντες όλους τους ιερείς της Ροδόπης, αλλά και Άγιους πατέρες από την Βέροια και το Δήμο Περιστερίου.
Το παρόν τους έδωσαν και οι τοπικές αρχές της Ροδόπης.
Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Παντελεήμων, υπογράμμισε πως η Ροδόπη έχει την δική της Τήνο, εννοώντας την Παναγία Φανερωμένη. Κάλεσε τους πιστούς να μην επαναπαύονται στο κεράκι, στη λαμπάδα, ή στο περπάτημα των 15 χλμ. «Δεν εκτελούμε μόνο έτσι το τάμα μας στην Παναγία. Το τάμα μας το κάνουμε όταν κάνουμε την αυτοκριτική μας και αποβάλλουμε από μέσα μας τους εγωϊσμούς και τις μικρότητες», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.
Αυτή την ώρα τελείται Θεία Λειτουργία, όπου προεξάρχει και πάλι ο κ. Παντελεήμων.
Εξ άλλου έχουν προχωρήσει και τα έργα που γίνονται πέριξ της Μονής για την αντιπλημμυρική της θωράκιση, αλλά και εντός με το Αρχονταρίκι, έκθεση αγιογραφίας και προϊόντων της Μονή.
Κάθε χρόνο στη γιορτή της Φανερωμένης γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι που ενώνει Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Δικαστικό
Ποινικές υποθέσεις στις Εισαγγελίες Ροδόπης και Ξάνθης
Η ανάλυση των 1267 ποινικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου για το 2016, που κοινοποιήθηκαν στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου είδε το φως της δημοσιότητας. Στην περιοχή της Ροδόπης εντοπίστηκαν 32 υποθέσεις και στην Ξάνθη 30. Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν στους ΟΤΑ της περιοχής.

Πρωτογενής Τομέας
Δ. Μιχαηλίδης :«Άκαιρη τώρα η διαβούλευση στο σ/ν για τον Αγροτικό Συνδικαλισμό»

Την αντίθεσή του για το χρονικό διάστημα που βγήκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον Αγροτικό Συνδικαλισμό και την χρονική διάρκεια του ενός μήνα -μέχρι 16 Σεπτεμβρίου-, καθώς δεν θεωρείται επαρκής, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
«Φαίνεται πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η πολιτεία επιθυμούν ένα αυστηρά κρατικά ελεγχόμενο Αγροτικό Συνδικαλισμό, ενώ ο ρόλος του υπουργείου θα πρέπει να εκτελεστικός, ελεγκτικός και επιτελικός, όπου θα προωθεί αυτό που θα επιθυμεί η βάση ενός σωστά οργανωμένου Αγροτικού κινήματος. Δυστυχώς και πάλι οι άλλοι θα αποφασίσουν για τους Αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στην αιχμή της εργασίας τους, καθώς τώρα ξεκινούν οι εργασίες συγκομιδής των προϊόντων τους. Ένα άλλο μειονέκτημα των Αγροτών είναι το γεγονός πως εξακολουθούν να είναι ανοργάνωτοι και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο πακέτο με προτάσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.

Στο καθεστώς 13% ΦΠΑ τα δρεπτά άνθη-πρασινάδες

Απεκαταστάθη το εκ παραδρομής λάθος του Ιουνίου του 2015, όπου τα δρεπτά-κοτπόμενα-άνθη είχαν υπαχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ 24%. Από την πρώτη Αυγούστου τα δρεπτά άνθη και οι πρασινάδες εντάχθηκαν στο καθεστώς ΦΠΑ 13%.
Επίσης εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση του ΥπΑΑΤ που προβλέπει ότι «… δεν είναι απαραίτητη η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα ανθοκομιικά και τα δασικά είδη …. ».
Για το επόμενο που καλούνται να δώσουν μάχη οι καλλιεργητές ανθέων είναι η παροχή ισχυρού κινήτρου για ένταξη σε συνεταιρισμούς, όπου διεκδικούν την μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τους συνεταιριζόμενους παραγωγούς κατά το ήμισυ, ή το ποσοστό που επιθυμεί η πολιτεία, προκειμένου να προτιμούν οι καλλιεργητές ανθέων το συνεταιρισμό, από την μοναχική πορεία, στην οποία δεν υπάρχει διαφάνεια και η διακίνηση των προϊόντων γίνεται χωρίς νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Αντιμέτωποι με τους λύκους οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Keywords
Τυχαία Θέματα