Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2017

08:52 23/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Το Μέτρο, ύψους 25 εκ. €, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016 και ανήκουν στην κατηγορία

των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς.
Στο πλαίσιο του Μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών παρέχοντας τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση), το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών.
Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 601/Β/2017).
Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2017 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected], [email protected] και [email protected].
Παράταση χρόνου υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, προχώρησε στην υπογραφή Απόφασης με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, έως τις 15 Ιουνίου του 2017.

Το Χρυσό Μούρο Υπερτροφή και εν δυνάμει καλλιέργεια
Μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε η καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου από εν δυνάμει καλλιεργητές , κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της Χώρας, μετά την ανάδειξη του θέματος από την ΕΡΤ Κομοτηνής και την ΕΡΤ3.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 άτομα στο νομό Ροδόπης, που έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικά την καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου και υπάρχει η δυναμική και προοπτική συγκρότησης μιας ομάδας Παραγωγών. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να γίνει μια διερεύνηση για την εξασφάλιση των αγορών στο Εξωτερικό κυρίως και την κάλυψή τους σε ποσότητα με συνέχεια και όχι περιστασιακά». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο καλλιεργητής, Πασχάλης Γιαννελάκης.
Υπενθυμίζεται πως το Χρυσό Μούρο πωλείται στην Ελλάδα, 15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Γερμανία 30 ευρώ το κιλό. Επίσης στο εξωτερικό βρέθηκε να φτάνει η τιμή του στα 53 ευρώ το κιλό.
Αυτοδιοίκηση
Η 3η Συνέργεια πλησιάζει- δράση και για την γαστρονομία της ΑΜ-Θ-
Πυρετωδώς ετοιμάζεται η Περιφέρεια για την διοργάνωση της 3ης Συνέργειας, που αποτέλεσε το όραμα του αειμνήστου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη, για τις συνδυαστικές δράσεις του Αγρο-διατροφικού Τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
Η Τρίτη Συνέργεια θα γίνει στην Καβάλα από τις 26-27 Μάη, στο Εκθεσιακό Κέντρο Απόστολος Μαρδύρης.
«Δεν γνωρίζουμε ως περιφέρεια τι προϊόντα παράγει ο κάθε νομός ξεχωριστά. Συνεπώς αυτή η άγνοια μας εμποδίζει να συνεργασθούμε, που είναι η μόνη δίοδος μέσα στην κρίση. Η Συνέργεια, η Δικτύωση και η Συνεργασία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ενδοπεριφερειακή παραγωγική και καταναλωτική συνείδηση». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κώστας Αντωνιάδης.
Σε ότι αφορά την ταυτότητα της ΑΜ-Θ και τον χαρακτηρισμό ως γαστρονομικό προορισμό, φαίνεται πως οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του Ελληνικού πρωϊνού.
Για το θέμα αυτό η περιφέρεια ετοιμάζει ένα άλλο πακέτο δράσεων με έμφαση στην Γαστρονομία, όπως αποκάλυψε ο κ. Αντωνιάδης.

Επιστολή της Ελένης Λαφτσή
Αίτηση προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσε η Ελένη Λαφτσή επικεφαλής της για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος που αφορά .
«Για την αποτελεσματική λειτουργία του εν λόγω γηπέδου, απαιτούνται εργασίες επιχωμάτωσης, τοποθέτησης χλοοτάπητα ποδοσφαίρου, με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος, καθώς και συμπλήρωση-επισκευή του φωτισμού», αναφέρει μεταξύ άλλων σημειώνοντας πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Αθλητισμού στην περιοχή μας, πραγματοποίησαν συνάντηση μαζί του, κατά την οποία του υπέβαλαν το αίτημα για την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου. Ο Γ. Γραμματέας το έκανε αποδεκτό, με την προϋπόθεση της σύνταξης και αποστολής μελέτης από το Δήμο.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ξάνθης
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι (15.30) η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ξάνθης με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη μεταξύ αυτών και η Εισηγητική έκθεση για την τοποθέτηση αγάλματος του Κων/νου Καραμανλή στην πλατεία Διοικητηρίου Ξάνθης
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι (15.30) το Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη αναμεσα στα θεματα και η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού του δήμου Μύκης οικονομικού έτους 2017 – 6η αναμόρφωση)
6.Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών στις λαϊκές αγορές του δήμου Μύκης .
7.Παράταση σύμβασης μίσθωσης ακινήτου στέγασης του νηπιαγωγείου Σμίνθης.
Εκπαίδευση
Εκδήλωση του Διδασκαλικού Συλλόγου στην Ξάνθη : 20 χρόνια «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων»

Το Δ.Σ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση για τη μειονοτική εκπαίδευση με θέμα: «Λειτουργία του ΠΕΜ (Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων), 20 χρόνια μετά».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στις 18:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Π)- Καπνεργατών 9.
Κεντρική Ομιλήτρια Θα είναι η Νέλλη Ασκούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, ΕΚΠΑ
Επισης θα μιλησουν οι εκπαιδευτικοι Ελένη Παπαδοπούλου, Στέφανος Στεφανίδης-Χριστίνα Παπαδημητρίου-Ελένη Βούλγαρη
Μιχάλης Τσιραμπίδης- Νίκος Χασιώτης και ο Αθανάσιος Κατζελάκης.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Από το Διαδίκτυο επιλέγουν να ενημερώνονται οι κάτοικοι της περιοχής σε μεγαλύτερο ποσοστό και εν συνεχεία από τον Τύπο, το Ραδιόφωνο και τέλος την τηλεόραση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές σχετική με τις Προτιμήσεις ως προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Europe Direct Κομοτηνής. Όσον αφορά στο ερώτημα αν η ενημέρωση που παρέχεται από τα ΜΜΕ επιτυγχάνεται με έγκρυο και αντικειμενικό τρόπο το 84% απάντησε Όχι και μόλις το 10% Ναι.

Εθελοντισμός

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών
Στη διοργάνωση Σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών προχωρά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, στις 3 και 4 Ιουνίου 2017, υπό την αιγίδα του Πιστοποιημένου Διεθνούς Φορέα EMP Medic First Aid.
Το σεμινάριο, διάρκειας 16 ωρών, περιλαμβάνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) κι ένα ευρύ φάσμα Πρώτων Βοηθειών σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Με την επιτυχή παρακολούθησή του, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν πιστοποίηση Παροχέα Α’ Βοηθειών, διεθνώς αναγνωρισμένο. Αιτήσεις Συμμετοχής μέχρι τις 24 Μαΐου

ΑΜΕΑ

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση ΑΜΕΑ Ροδόπης

Την πρώτη τους εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιούν τα μέλη του Σωματείου ΑΜΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Η συνέλευση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και ώρα 6 το απόγευμα στον ισόγειο χώρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου.
Η παρουσία όλων κρίνεται επιβεβλημένη.

Σύλλογοι
Μια Ελληνίδα στη στέγη του κόσμου το Έβερεστ
Το ακατόρθωτο θα προσπαθήσει να κατορθώσει μια νεαρή γυναίκα ορειβάτης από την Αλεξανδρούπολη, Κική Τσακαλδίμη, η οποία είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Ροδόπης.
Συγκεκριμένα θα επιχειρήσει αυτές τις μέρες να κατακτήσει την στέγη του κόσμου το Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα υψόμετρο, και θα καταγραφεί ως την πρώτη Ελληνίδα που θα το καταφέρει.
Για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου έκανε πολλές προσαρμοστικές αναβάσεις σε Βουνά της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου, με χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά και σκληρές προπονήσεις.
Πολιτισμός
Ένατο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, την Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη από την Πέμπτη Μαΐου 25 έως και Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 στις ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους ισπανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα ενώ στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει ταινίες που θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, παα, μμε, φεκ, ιουνίου, ελλαδα, ερτ3, δραση, καβαλα, θεματα, ξανθη, μαΐου, europe, αμεα, αλεξανδρουπολη, cervantes, αθηνα, διασ, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, cervantes, ελενη, ημερομήνια, υιοθετηση, το θεμα, αμεα, γερμανια, γυναικα, ερτ3, ημερησια, θεμα, μμε, πλαισιο, πωλειται, ραδιοφωνο, ταινιες, τηλεοραση, ωρα, αγνοια, αιτησεις, βουνα, βορεια, γινει, γλωσσα, δευτερα, δυνατοτητα, διοδος, διαδικτυο, εβερεστ, εθελοντισμος, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ενημερωση, εν λόγω, επτα, ερευνα, ζωης, ηλικια, υπηρεσια, θεωρητικο, ιστορικο, κικη, λειτουργια, λεπτομερειες, λεσχη, μαη, μαΐου, μορφη, νελλη, ομαδα, οραμα, παα, παιδια, πεμπτη, πιστοποιηση, υπογραφη, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, ταυτοτητα, τιμη, τρια, τριτη, ισογειο, υψομετρο, φεστιβαλ, φτανει, φροντιστηριο, χριστινα, αδυνατο, αγορες, εμφαση, europe, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, ομαδες, πακετο, θεματα
Τυχαία Θέματα