Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-8-2017

09:25 2/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πανεπιστήμιο
Κατασκευή τριών μικροδορυφόρων με τη συμμετοχή του Δημοκριτείου

O υπουργός Νίκος Παππάς

Η συμφωνία για κατασκευή τριών μικροδορυφόρων ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Η επερχόμενη συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τριών πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. (Τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και

το Πανεπιστήμιο Πατρών).

«Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος.» ανέφερε ο κος Παππάς.

Περιφέρεια

Ψήφισμα για το ξήλωμα κεραίας
Στην κατάθεση ψηφίσματος για το ξήλωμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε κοντά σε σχολείο της Αλεξανδρούπολης προχώρησαν χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν.Μ.Θράκης γονείς των μαθητών που πηγαίνουν στο σχολείο. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες γονείς η κεραία βρίσκεται πολύ κοντά σε σχολικό συγκρότημα. Το περιφερειακό συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα υπέρ των δημοτών της Αλεξανδρούπολης που ζητούσαν το ξήλωμα της κεραίας. Συνέχεια θα δοθεί και στις δικαστικές αίθουσες καθώς γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο που είναι κοντά στην κεραία κινητής τηλεφωνίας έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας.

Ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών
Αεροψεκασμός προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα διενεργηθεί σήμερα Τετάρτη. Πεδίο Εφαρμογής είναι οι περιοχές: Βιστωνίδας, Φαναρίου, Γλυκονερίου, Σάλπης. Οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιούνται έως τις τρείς το απόγευμα.
Δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς.
Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Υγεία

Πρώτη η ΑΜΘ σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια σε πανελλήνιο επίπεδο
Στοιχεία έρευνας που διεξήχθη το 2011 και αφορούσε στην κατάσταση της υγείας των κατοίκων της ΑΜΘ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκειας της βραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβούλιο ΑΜΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού “Γνώση και Συνεργασία” Βασίλειος Τραϊφορος: «Η περιφέρεια ΑΜΘ έρχεται πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Επίσης, η ΠΕ της Δράμας είναι πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο σε ότι αφορά στην εκδήλωση καρκίνων.» Το θέμα συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από επερώτηση που κατέθεσε ο κ Τραιφόρος για την μη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων με τίτλο: «Εβδομάδα υγείας», όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Νέα ακτινογραφικά μηχανήματα και συστήματα ψηφιοποίησης εικόνων για τις Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η προμήθεια νέων ακτινογραφικών μηχανημάτων και συστημάτων ψηφιοποίησης εικόνων για τις Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 1.006.000 ευρώ, εντάχθηκε ως νέα πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.
Προβλέπεται η προμήθεια ακτινογραφικών μηχανημάτων και συστημάτων ψηφιοποίησης εικόνων για τις Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ – Κέντρα Υγείας Δικαίων, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου, Σαπών, Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, για τις Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και Ξάνθης και επιπλέον, ένα σύστημα ψηφιοποίησης εικόνων για τη Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ – Κέντρο Υγείας Αβδήρων.

Πρωτογενής Τομέας

Πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης

Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργο Κέντρο, η πληρωμή υπολοίπων της εξισωτικής αποζημίωσης των ετών 2012 – 2013 – 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληρωμές αυτές αναμένονται: «εντός της εβδομάδας. Ακόμα ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την πληρωμή των υπολοίπων του 2015 οπότε και κρατάω μια επιφύλαξη».

Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι τα χρηματικά ποσά που αφορούν την πληρωμή της τριετίας 2012 – 2014 φτάνουν περίπου τα 4 εκατ. ευρώ ενώ για τα 2015 το ποσό αγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ.

Δήλωση ιδιωτικών Βοσκοτόπων στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες καλούνται μέχρι τις 7/10/2017 να δηλώσουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής τους τις εκτάσεις αυτές, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θα εκπονηθούν, με σχετική αίτηση τους και συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά ιδιοκτησίας .

Πολιτισμός
Χώμα που γεννήθηκα
Εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών με τίτλο : «XΩMA ΠOY ΓENNHΘHKA» θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Δημήτριο των Κασσιτερών την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ. Με τον Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, τον Μπάμπη Χαραλαμπίδη στα πλήκτρα, τον Γιώργο Κελεσίδη στη λύρα, τον Γιώργο Παγκοζίδη στα κρουστά και τον Θεοδόση Αμπατζιάνη στο τραγούδι.

Αστυνομικό Δελτίο
Πέντε στρέμματα καμμένης χορτολιβαδικής έκτασης άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιαδάς. Η φωτιά προκλήθηκε πιθανόν από τον σκουπιδότοπο που λειτουργεί παράνομα στην περιοχή.

Καιρός
Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά Βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα