Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 15-07-2017

11:12 15/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία
Πρόβλημα με το νερό στον Δήμο Μύκης
Ιδιαίτερα οξυμένο εμφανίζεται φέτος το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του Δήμου Μύκης. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού.

Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Παρατεταμένη ανομβρία-περιορισμένη χρήση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης παρουσιάσθηκε μεγάλη πτώση

στην στάθμη των καναλιών τεχνητού εμπλουτισμού και για το λόγω αυτό συνίσταται στους καλλιεργητές να διακόψουν την άρδευση τουλάχιστον κατά τις ώρες 11:00 – 15:00 έως και την 15 Αυγούστου .
Ο περιορισμός αυτός συνίσταται αφ’ ενός μεν για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αφ’ ετέρου δε προστασίας του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων , όπως είναι γνωστό, κατά τις ώρες αιχμής της θερινής περιόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι απώλειες φτάνουν το 50%.


Τουρισμός

Σε «γνώριμα νερά» οι διακοπές των κατοίκων της Ροδόπης
Σκιάθο και Σκόπελο επιλέγουν οι νεαροί σε ηλικία κάτοικοι της Ροδόπης για τις φετινές τους διακοπές. Εξωτερικό επιλέγουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όμως θα ταξιδέψουν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες της περιοχής η τουριστική κίνηση κινείται στα ίδια με πέρσι επίπεδα.
Όσον αφορά στους επισκέπτες από άλλα σημεία η Θράκη φαίνεται πως σιγά –σιγά αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για Ρουμάνους, Βουλγάρους και Τούρκους. Φέτος ειδικά οι Τούρκοι τουρίστες είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.


Επαγγελματίες

Μείωση των τελών ενοικίασης χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα
Τη μείωση των τελών ενοικίασης των δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων διεκδικεί το Σωματείο των Επαγγελματιών χώρων αναψυχής στην Κομοτηνή. «Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που κάνει ακόμη κάποιες προσλήψεις. Από τις αρχές του 2018 διεκδικούμε τη μείωση των τελών των τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους κατά 25%. Είναι υψηλό το κόστος που καλούμαστε να καταβάλλουμε.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ιωάννης Μαυρίδης.

Περιβάλλον

Ένα μνημείο της φύσης

Ένα φυσικό μνημείο εξαιρετικού κάλους είναι το παράκτιο δάσος της Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά, μεταξύ Ροδόπης και Έβρου, καθώς αποτελείται από δέντρα «νάνους». Σύμφωνα με τον δασολόγο Δημήτρη Κεραμιτζή, ο πυρήνας του δάσους αυτού είναι 460 στρέμματα, από τα οποία τα 190 υπάγονται διοικητικά στην ΠΕ Ροδόπης και τα υπόλοιπα στην ΠΕ Έβρου. «Η παρουσία της Μαύρης Πεύκης επεκτείνεται σε μια περιοχή που μπορεί να αγγίζει και τα 2000 στρέμματα. Η Μαύρη Πεύκη ή συνυπάρχει με θάμνους, πουρνάρια, και άλλα είδη ή βρίσκεται μόνης της. Η ιδιαιτερότητα της είναι ότι η Μαύρη Πεύκη αναπτύσσεται συνήθως σε υψηλά υψόμετρα, ευδοκιμεί κυρίως σε 600 και 700 μέτρα. Εδώ εκτίνεται σε ένα υψόμετρο πολύ χαμηλό, ξεκινά από το ύψος της θάλασσας και φθάνει το πολύ 200-300 μέτρα. Λόγω δε των τοπικών εδαφολογικών συνθηκών, του νερού, του αέρα έχει μια ιδιαιτερότητα στην εμφάνισή του, είναι θαμνώδης, αλλά και στον τρόπο εξάπλωσης.» Αναγκαία κρίνεται η προστασία και η ανάδειξή του.

Πρωτογενής Τομέας

Προθεσμία δέκα ημερών για τους αγρότες

Δέκα ημέρες προθεσμία έχουν οι αγρότες προκειμένου να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους στον βαθμό που τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση. Με βάση τη σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι ενστάσεις θα περάσουν από τον έλεγχο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προκειμένου να διασταυρωθεί ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) κατά την περίοδο 2014-2017. Συγκεκριμένα, με βάση την ΚΥΑ «δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος».

Οικονομία

Νέα Τεχνολογική Εποχή για τα Επιμελητήρια

Σε νέα τεχνολογική εποχή περνούν τα Επιμελητήρια προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα μέλη τους και ανοίγοντάς τους έτσι εύκολους δρόμους, τόσο για τη χρηματοδότησή τους από κοινοτικά και άλλα προγράμματα όσο και για την ανάπτυξή τους στη σύγχρονη εποχή της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προσφέρει στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης.

Πολιτισμός

3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο

Το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έλκει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων. Σύμφωνα με την κα Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούνται και το Γαρς πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής κι ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει σήμερα στις οκτώ και μισή το βράδυ η Γιούλη Γεωργιάδου, ηθοποιός, σεναριογράφος. Θα πάρουν μέρος 16 Ποντιακοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

7ο Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών

Δόθηκε στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών 2017. Με την αρχή να γίνεται την Τετάρτη 26 Ιουλίου στις επτά και μισή το απόγευμα με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Τάνιας Πούλκου η οποία θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο της Μαρώνειας. Την Τρίτη 1η Αυγούστου στο Λιμάνι του Χαραλάμπους στην Μαρώνεια θα δοθεί συναυλία από την Ελεονόρα Ζουγανέλη.

Έκθεση βιβλίου

Ο Κομοτηναίος Αλέξανδρος Καζαντζής, εκπαιδευτικός-νομικός, θα βραβευθεί κατά τη διάρκεια της 26ης Έκθεσης Βιβλίου Αλεξανδρούπολης, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά από το Σάββατο 15 έως την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 και ώρες 20:00 έως 24:00.

Μικρασιατικό τραγούδι στη Μουσική κατασκήνωση 2017

Στο πλαίσιο της Μουσικής κατασκήνωσης στα «Τα Αρχαία Άβδηρα» από 2 έως 6 Αυγούστου συμπεριλαμβάνετε φέτος κι ένα ακόμη εξαιρετικό τμήμα το «Μικρασιατικό τραγούδι» . Τα Σεμινάρια θα γίνουν 2 – 6 Αυγούστου με Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Αυγούστου). Την προετοιμασία θα αναλάβει ο Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου)

Ο Καιρός το Σαββατοκύριακο

Ο καιρός αλλάζει από σήμερα Σάββατο. Θα είναι άστατος πρώτα στη βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα απασχολήσουν αρκετές από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σαφώς πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας προς το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34-35°C τοπικά στους 36°C
Μέσα στο Σάββατο θα γίνει αισθητή η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αφού σε καμία περιοχή της χώρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 34-35°C και τοπικά κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά τους 36°C αντίστοιχα. Το μελτέμι ελαφρώς θα ενισχυθεί και έτσι θα δροσίσει ακόμη περισσότερο τις ανατολικές και νότιες περιοχές του Αιγαίου αλλά και ασφαλώς περιοχές των Κυκλάδων.
Την Κυριακή, οι βροχές και οι καταιγίδες της βόρειας Ελλάδας, θα έχουν την τάση -μέχρι και αργά το βράδυ- να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και των Επτανήσων. Μέσα στην Κυριακή περιμένουμε κατά διαστήματα βροχές και ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα! Να είναι προετοιμασμένοι οι αγρότες μας…
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33°C σχεδόν σε καμία περιοχή της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, και ειδικά στο Αιγαίο (μελτέμι) θα πνέει με ένταση έως και 7 μποφόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα