Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 31-8-2016

07:15 31/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία
Εργαστήριο ΟΕΒΕΣ
Εργαστήριο θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΒΕΣ (Σ. Κομνηνού 13 στην Κομοτηνή) η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΟΕΒΕΣ) ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Δήμου Κομοτηνής για την υποβολή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της Στρατηγικής

ΒΑΑ και των προτεινόμενων έργων από την ομάδα προετοιμασίας του έργου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σε σχέση με τα επιμέρους θέματα της Στρατηγικής, αλλά και των προτεινόμενων έργων.

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Επανέρχεται από 1η Σεπτεμβρίου το χειμερινό ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Τα καταστήματα στην αγορά της Κομοτηνής θα λειτουργούν καθημερινά από τις οκτώ και μισή το πρωί μέχρι τις δύο και μισή το μεσημέρι και τα απογεύματα της Τρίτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής από τις πέντε και μισή το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Κοινωνία
Δυσαρέσκεια στις τάξεις των ιδιοκτητών

Σε αδιέξοδο οδηγούνται χρόνο το χρόνο οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων. «Πρέπει να βρει η κυβέρνηση λεφτά από άλλες πηγές και όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων γιατί έχουν γονατίσει» δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ροδόπης κα Χρύσα Κυριακούση. «Από το 2009 έχει αρχίσει η επιβάρυνση των ιδιοκτητών, αστικών ακινήτων με αποτέλεσμα να καλούνται να δώσουν από το υστέρημα τους για την αποπληρωμή των φόρων» υποστήριξε. Παράλληλα, τόνισε πως συνεχώς οι ενοικιαστές, κάθε χρόνο, είναι λιγότεροι. Τα περιφερειακά σπίτια όλο και δυσκολότερα νοικιάζονται λόγω λιγότερων φοιτητών, αλλά και επιλογών συγκατοίκησης, σαν ένα είδος ξενοδοχείου. «Μια μορφή επενοικίασης η οποία δεν φαίνεται στον ιδιοκτήτη και στο κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κυριακούση.

Κομοτηνή: Κάνουν ταμείο οι ξενοδόχοι της Ροδόπης

Κάνουν τον απολογισμό τους οι ξενοδόχοι της Ροδόπης. Το φετινό καλοκαίρι τους άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μείωσε τον αριθμό των αφίξεων κι ο αριθμός των τουριστών από χώρες της Ε.Ε. κυμάνθηκε στα γνώριμα για την περιοχή επίπεδα. «Συνήθως χρησιμοποιούν την Κομοτηνή ως μικρή στάση, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τα ελληνικά νησιά, πρόκειται κυρίως για Ρουμάνους και Βούλγαρους επισκέπτες » δήλωσε ο ξενοδόχος Γιάννης Παπαναστασίου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Λιγότεροι από τους μισούς, σε σχέση με πέρσι, ήταν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην περιοχή…
«Στην Κομοτηνή ήρθαν μόνο όσοι έχουν συγγενείς εδώ ή κάποιες οικογενειακές ρίζες από τα παλιά χρόνια» δηλώνει ο Κομοτηναίος ξενοδόχος, που τόσο εκείνος, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του, καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, υποδέχεται κυρίως φοιτητές του Δ.Π.Θ., γονείς και εταιρικούς αντιπροσώπους που δουλεύουν για την αγορά της Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Κομοτηνή: Ο Αύγουστος

Μια σπονδή στον Αύγουστο. Μια έκκληση να μην φύγει. Ένα τραγούδι, ύμνος στην ανεμελιά των παιδικών τους χρόνων. Ο Χρήστος Χατζόπουλος και η κόρη του Σοφία «ξαναχτυπούν» συνεργαζόμενοι άριστα με 16 μικρά παιδιά. Όλοι τους πρωταγωνιστές σε ένα video clip με θέμα τον Αύγουστο και την ανεμελιά του καλοκαιριού.
«Είχα στα χέρια μου τους στίχους του Κύρου Στεργίου και ήθελα να συνθέσω αυτό το τραγούδι σε θρακιώτικο ρυθμό, έτσι κι έγινε. Την προηγούμενη Τρίτη ξεκινήσαμε τα γυρίσματα στο χωριό Έβρενος της Ροδόπης παρουσιάζοντας αυτή την ανεμελιά του καλοκαιριού, έτσι, όπως τη ζήσαμε εμείς, όταν παιδιά ακόμη «πλημμυρίζαμε» με τις φωνές και το παιχνίδι μας τους δρόμους του χωριού. » δηλώνει ο Χρήστος Χατζόπουλος, ο συνθέτης του τραγουδιού. Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι «πολλά έχουν αλλάξει στις συνήθειες των παιδιών, όμως, η αγάπη για το καλοκαίρι παραμένει ίδια»

«Ξεναγήσεις στην παλιά Ξάνθη»

Ξεναγήσεις στην παλιά Ξάνθη στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης διοργανώνουν την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και ο Σύνδεσμος Ξεναγών Β. Ελλάδας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην παλιά Ξάνθη, ώστε να γνωρίσετε με επαγγελματία ξεναγό τις ομορφιές και την ιστορία της πόλης.

ΜΟΚ παρουσίαση

Παρουσιάζεται σήμερα στις 10:30 το πρωί στα γραφεία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (Αγίου Γεωργίου 22, Κομοτηνή) το πρόγραμμα του Ομίλου με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς (εγγραφές – δράσεις).

Γιορτές Παλιάς Πόλης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2016, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.
Από την αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» στην οδό Καπνεργατών 9, το «Μονοπάτι της Ζωής» έως και την σκηνή, τέχνης και πολιτισμού, «Νησάκι», στην οδό Πινδάρου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών και μεγάλων επισκεπτών των γιορτών.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συνεχίζει το πολυσχιδές πρόγραμμα συνεργασιών με στόχο τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού- πνευματικού κεφαλαίου της περιοχής. Ειδικότερα για τις γιορτές συνεργάζεται με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης για σειρά εκδηλώσεων στο πανέμορφο «Μονοπάτι της Ζωής» την αποικία του πολιτισμού για την Πόλη-Αγορά της Ξάνθης όπως το ονομάζουν οι άνθρωποι του Δικτύου.

Ο Φορέας Διαχείρισης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας θα συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2016. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδος το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται δίπλα μας.
Το περίπτερό μας θα το βρείτε στο 3ο Εμπορικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έναντι του γηπέδου Α.Ο.Ξ., από τις 3 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφές στους Φιλοτέχνες

Ξεκινήσανε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου οι εγγραφές στα τμήματα που θα λειτουργήσουν στη Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» για τη νέα χρονιά. Οι εγγραφές θα γίνονται στοδεύτερο όροφο της Καπναποθήκης(Γ. Κονδύλη 61), εκεί όπου γίνονται και τα μαθήματα, τις καθημερινές από τις 18:00-21:00.
Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:
• Παραδοσιακός χορός(Τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, για παιδιά και ενήλικες)
• Παραδοσιακή Χορωδία (Για παιδιά και ενήλικες)
• Παραδοσιακό Κέντημα
• Πλέξιμο
Θα υπάρχουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, από 6 ετών και άνω.
Οι τιμές μηνιαίας συνδρομής είναι προσιτές και εναρμονισμένες με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, ενώ θα υπάρχει έκπτωση σε όσους γραφούν μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες στη γραμματεία του συλλόγου, στα τηλέφωνα 6993697228 και 6946805554.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 33 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τριάντα τρεις (33) μη νόμιμους μετανάστες, υπήκοοι Πακιστάν, Αφγανιστάν και Συρίας.

Αθλητικά
Προπόνηση Πανθρακικού

Δύο προπονήσεις περιλάμβανε το πρόγραμμα της Τρίτης για τους ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού.
Το πρωί δόθηκε έμφαση στον τομέα της φυσικής κατάστασης, με την προπόνηση να περιλαμβάνει ασκήσεις δύναμης και ταχυδύναμης. Το απόγευμα η προπόνηση άρχισε με προθέρμανση και συνεχίστηκε με ασκήσεις τεχνικής και αγωνιστικά παιχνίδια σε μικρούς χώρους.
Για σήμερα Τετάρτη (31/08) είναι προγραμματισμένη προπόνηση το απόγευμα (18:00) στο αθλητικό κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα