Κομοτηνή: Ερευνητική Δημοσιογραφία κι Ελευθερία της έκφρασης

15:42 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

“Η συνεργασία ενδυναμώνει τον δημοσιογράφο. Ο μοναχικός λύκος δημοσιογράφος είναι μια εικόνα του 20ου αιώνα. Τώρα έχουμε ανάγκη την ομαδική δουλειά και την διακρατική” αυτό ανέφερε ο Ides Debruyne, εκπρόσωπος του JournalismFund. EU παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους σήμερα μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική Δημοσιογραφία στο Εργαστήριο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία και τη Δυσφήμηση διά του Τύπου που διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) από

το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Εποχή των Δημοσιογράφων

Δημοσιογραφικές έρευνες που είναι εις βάθος ερευνητική εργασία και θέμα που αγγίζει χώρες της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν. «Η ερευνητική Δημοσιογραφία πλήττεται λόγω οικονομικών» τόνισε ο κος Ides Debruyne σημειώνοντας «αν θέλουμε να υπάρχει Δημοσιογραφία στο μέλλον, θα πρέπει να ερευνήσουμε τι δουλεύει και τι όχι. Αλλά και να ενισχυθεί η δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη.» Όπως υποστήριξε, σήμερα είναι η εποχή της Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας, είναι η εποχή των Δημοσιογράφων κι όχι των ΜΜΕ. Απαιτείται, σύμφωνα με τον Ides Debruyne, συνεργασία πολλών ατόμων με διαφορετικές δεξιότητες ο καθένας, αλλά επειδή ακριβώς η συνεργασία δεν είναι εύκολη, απαιτείται μέθοδος.

Ελευθερία στην έκφραση

Εκτός από την έλλειψη των χρημάτων οι δημοσιογράφοι αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για δυσφήμηση. Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της Τεχνολογίας αυξάνεται ο αριθμός των υποθέσεων δυσφήμησης εναντίον ανθρώπων που δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά συμμετέχουν μέσω των social media στο δημόσιο λόγο. «Από τη μια το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και από την άλλη το δικαίωμα στην υπόληψη. Η στάθμευση αυτών των δικαιωμάτων δημιουργεί δυσκολίες με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να «παγώνει», να αποτρέπει την έκφραση λόγου δυσφημιστικού από τον δημοσιογράφο. » ανέφερε ο Scott Griffen σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη τα δημόσια πρόσωπα να είναι πιο δεκτικά στην κριτική. Όπως επίσης, οι δημοσιογράφοι μπορούν να ασκούν κριτική σε ιδιώτες όταν αυτοί συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο. Αλλά και να έχουν το δικαίωμα στο λάθος. «Δεν χρειάζεται πάντα να έχεις μια αλάθητη ιστορία. Αρκεί οι πραγματικοί ισχυρισμοί να υπάρχουν» τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει όλα εκείνα που συμβαίνουν στην Τουρκία σημείωσε «Υφίστανται τόσο μεγάλη καταστολή, περιστολή και καταναγκασμό οι δημοσιογράφοι εκεί που μας απασχολεί ιδιαίτερα.»
Φώτο:Ides Debruyne Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα