Κομοτηνή: Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι κτηνοτρόφοι της Μύκης

21:56 13/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάνουν μια από τις πιο δύσκολες δουλειές. Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Μύκης στην ορεινή Ξάνθη αυτόν τον καιρό, εκτός από την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών και την καθημερινή φροντίδα των κοπαδιών τους, δρομολογούν και τη δημιουργία του πρώτου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, οικονομολόγος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής.

Περίπου 800 οικογένειες ζουν από την Κτηνοτροφία στο Δήμο Μύκης. «Στην πλειοψηφία

τους», όπως εξηγεί ο οικονομολόγος κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης, «εκτρέφουν αιγοπρόβατα σε μικρές και απομονωμένες μονάδες. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι φυσικό, πέφτουν συχνά θύματα των δυνάμεων της αγοράς, καθώς λόγω του μικρού μεγέθους των εκμεταλλεύσεων έχουν ελάχιστη διαπραγματευτική δύναμη, τόσο στην αγορά ζωοτροφών, όσο, κυρίως, στην πώληση του προϊόντος τους» δηλώνει υποστηρίζοντας πως «Αυτή τη στρέβλωση μόνο ο συνεργατισμός μπορεί να την διορθώσει!»

Έτσι, μετά από πρόσκληση του δασκάλου Ριτβάν Αχμετσίκ πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους στην Σμίνθη, στην έδρα του δήμου Μύκης, όπου και προτάθηκε η σύσταση ενός Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. «Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή και καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς τους» δηλώνει ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε γνωρίζοντας πως «τα δύσκολα είναι μπροστά!». Οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία του 1ου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού έχουν ήδη ξεκινήσει με αποφασιστικότητα κι αισιοδοξία. Στόχος να ενώσουν δυνάμεις, να διαπραγματευτούν καλύτερα την πώληση των προϊόντων που παράγουν και στο μέλλον, γιατί όχι, να προσχωρήσουν στην παρασκευή δικών τους πιστοποιημένων τυροκομικών προϊόντων.
Φώτο: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα