Κομοτηνή: Ένας «ερασιτέχνης» φωτογράφος με χιλιάδες στιγμιότυπα του χθες

09:40 3/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όπως όλοι οι ερασιτέχνες, έτσι κι εγώ. Με μια απλή φωτογραφική μηχανή αποτύπωνα τις στιγμές της καθημερινότητας, της μαθητικής και εν συνεχεία της φοιτητικής ζωής μου. Στο αρχείο μου έχω φωτογραφικό υλικό των γονιών μου, από τα χρόνια 1920,1925,1930,1935, φωτογραφίες που είχαν σχέση με την ανταλλαγή των πληθυσμών.» δηλώνει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δημήτρης Δουμπουλάκης με καταγωγή από την Ξυλαγανή και σημειώνει με συγκίνηση «Ήταν κάτοικοι της Ξυλαγανής με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία. Ήρθαν στην Ξυλαγανή φέρνοντας πολλές φωτογραφίες από εκεί. Οι δικές μου φωτογραφίες, οι περισσότερες,

είναι μετά το ‘ 80. Επειδή είναι άγνωστες στον περισσότερο κόσμο της Ξυλαγανής σκέφτηκα να κάνουμε αυτή την έκθεση. »

Ο Δημήτρης Δουμπουλάκης με τη συνδρομή πολλών συγχωριανών του παρουσιάζει τον «Κόσμο» της Ξυλαγανής. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συνολικά 170 φωτογραφίες, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Εκεί καθημερινά οι νέοι του χωριού, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, εντοπίζουν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους πρόπαππούδες τους.

«Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες διαπιστώνουν με τι ασχολούνταν στο παρελθόν οι κάτοικοι του τόπου τους. Μαθαίνουν για τον θερισμό, που γίνονταν με το χέρι, για τον αλωνισμό, το σκάψιμο με τα χέρια, το όργωμα, όλα έχουν αποτυπωθεί σε μικρές φωτογραφίες κι αυτές τώρα «αναγεννήθηκαν»» εξηγεί ο κος Δουμπουλάκης. Ο «ερασιτέχνης» φωτογράφος διαθέτει 10.000 φωτογραφίες και 5.000 σλαϊτς, συν 350 φωτογραφίες από το Άγιο Όρος.

Ήταν νεαρός καθηγητής όταν γυρνούσε στους δρόμους της Ροδόπης καταγράφοντας κινηματογραφικά στιγμιότυπα με μια Super 8 μηχανή. Για παράδειγμα τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής με την παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας, Τρυπάνη παρόντα. Ή το έθιμο της Μπάμπως στην Ξυλαγανή πριν σαράντα χρόνια. Αναβίωση που στάθηκε τότε αφορμή ο Μητροπολίτης να προχωρήσει σε αφορισμό των συμμετεχόντων.

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ. Εντόπισα τον πατέρα μου σε μια φωτογραφία στα βουλγαρικά «ντουρντουβάκια», τον είχαν πάρει με άλλους συγχωριανούς του για καταναγκαστικά έργα επί βουλγαρικού εδάφους. Ήταν 22 χρονών και από τις κακουχίες φαινόταν 50. Όπως είδα σε άλλες φωτογραφίες τον παππού μου και την γιαγιά μου.» δηλώνει ο κος Βαγέλλης Μουζαλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής Σαπών που διοργανώνει την Έκθεση. Παράλληλα, καλεί την νεολαία της περιοχής να επισκεφτεί την έκθεση. Είναι κάθε μέρα ανοικτή από τις επτά το απόγευμα έως τις εννέα το βράδυ μέχρι τις 15 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ξυλαγανής.

«Είναι θησαυρός, ο οποίος θα μείνει για πάντα στο Πολιτιστικό Κέντρο να κοσμεί τους τοίχους. Η νεολαία θα έρχεται σε επαφή με το παρελθόν και θα το ζει κάθε φορά που θα βρίσκεται στο χώρο για τις πρόβες των πολιτιστικών τμημάτων.» δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου κος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.
«Έχω την πρόθεση να διαθέσω υλικό και για νέες εκθέσεις, όπως τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, υπάρχουν 350 φωτογραφίες ήδη έτοιμες.» δηλώνει ο κος Δουμπουλάκης σημειώνοντας πως «Η φωτογραφία είναι αποτύπωση της στιγμής, πολλές στιγμές μαζί μας κάνουν τη ζωή.»

Μην παραλείποντας να μιλήσει με αγάπη για την κινηματογραφική μηχανή, μια Super 8 που εκείνη την εποχή τα φιλμάκια της ήταν τρίλεπτα και η αξία τους κυμαίνονταν στις 500 δραχμές. «Η εμφάνιση γινόταν σε χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία, η Φιλανδία. Τα έστελνα εκεί και πολλές φορές δεν τα έπαιρνα πίσω. Έχασα πολύ υλικό έτσι.» σημειώνει ο ευγενικός δημιουργός που κατάφερε με την αγάπη του για την φωτογραφία να διατηρήσει ζωντανά πολλά «κομμάτια» της κοινής ιστορικής μνήμης του τόπου.
Φώτο:Δ. Δουμπουλάκης, Τ. Παπαδάκης, Β. Μουζαλιώτης Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα