Κομοτηνή: Χελιδονίσματα και μουσικά τιτιβίσματα

08:27 17/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα χελιδονίσματα, τα ανοιξιάτικα κάλαντα ακούγονται σήμερα στους δρόμους της πόλης από μαθητές- μικρούς και μεγάλους- της Κομοτηνής. Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής και της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου, εθελοντών και καλλιτεχνών της Κομοτηνής.

Η αρχή έγινε το 2002, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος θυμάται σήμερα η κα Βιβή Χατζηγεωργίου και σημειώνει ότι από τις αρχές του 2003 άρχισε το δρώμενο με τη βοήθεια του μουσικού κ. Χρήστου Χατζόπουλου. «Μελοποίησε τα κάλαντα που τραγουδούν τα παιδιά. Έτσι, βγαίνουμε όλοι μαζί παρέα. Ξεκινάμε με το μουσικό σχολείο, με τη συμμετοχή μαθητών από τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ντύνουμε μικρά παιδιά με στολές του Συλλόγου. Το έθιμο σηματοδοτεί την Αναγέννηση της φύσης. Έθιμο που ξεκινά από τους βυζαντινούς χρόνους, τότε την 1η Μαρτίου γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους» δηλώνει η κα Χατζηγεωργίου.

Η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερη. «Χαίρομαι γι αυτό» δηλώνει η ευγενική πρόεδρος και σημειώνει ότι γίνεται με την στήριξη της κας Νατάσας Λιβεριάδου, προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης. «Αποφασίσαμε να το επεκτείνουμε το δρώμενο με νέες δραστηριότητες και τη συμμετοχή εθελοντών. Βοηθούν πολύ η Χρύσα Ιωαννίδου, η Άρτεμης Τσολάκη, είναι εξαιρετικά, ιδιαίτερα άτομα. Η πομπή μας θα καταλήξει στις έντεκα στην πλατεία με τραγούδια και δημιουργικά παιχνίδια στο Πάρκο».

Θέατρο, μουσική, δημιουργία. Στόχος, όπως εξηγεί η κα Χατζηγεωργίου, «τα χελιδονίσματα να γίνουν τριήμερες εκδηλώσεις, να εξακολουθούν να είναι μια όμορφη, αισιόδοξη γιορτή. Είναι δραστηριότητες που έγιναν με πολύ τρέξιμο, κόπο κι ευθύνη. Από το Φθινόπωρο φτιάχνουμε τα χελιδονάκια και τους «μάρτηδες»

« Τα παιδιά είναι η άνοιξη» δηλώνει κι απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να πάρουν μέρος ευχόμενη η άνοιξη να αγγίξει τις ψυχές όλων. «Να μας κάνει πιο ανθρώπινους, πιο αλληλέγγυους. Να πάρουμε αισιοδοξία από τα μικρά παιδιά. Λόγω της ηλικίας απέχουν από τα προβλήματα μακάρι όταν μεγαλώσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα. Εύχομαι να έρθει η άνοιξη στη ζωή μας».
Φώτο:Βιβή Χατζηγεωργίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα