Κομοτηνή: Αποποιήσεις κληρονομιάς και Κίνημα «Δεν Κληρονομώ»

19:39 20/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχουν πολλές προσφυγές ιδιωτών για τον ΕΝΦΙΑ και όταν κριθούν, οι όποιες αλλαγές θα αφορούν και το δήμο Κομοτηνής» δηλώνει η κα Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Νομού Ροδόπης σχολιάζοντας την προσφυγή για τον ΕΝΦΙΑ και την δικαίωση τεσσάρων δήμων της Αττικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνοντας πως ο τίτλος που πρέπει στις αναφορές μας για τον ΕΝΦΙΑ είναι ΕΝΦΙΑΛΤΗΣ. « Δεν

είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προσθέτουν αυτή την κατάληξη» δηλώνει χαρακτηριστικά και σπεύδει να διευκρινίσει ότι « και το 2017 θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα διότι το προσδοκώμενο ύψος εισφορών από τους ιδιοκτήτες είναι πάνω από 3 δις».

Σύμφωνα με την κα Κυριακούση καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει αυτό το ποσό. Η μόνη διαφοροποίηση για το 2017 είναι ότι θα μπουν και τα αγροτεμάχια και οι περιοχές εκτός σχεδίου. Μια λύση, ίσως, για τον ΕΝΦΙΑ, που ήρθε για να μείνει, είναι να μοιραστεί η πίτα σε πολλούς ιδιοκτήτες.» Όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών, όλο αυτό το βάρος δεν είναι δυνατόν να το μοιραστεί το αστικό ακίνητο. Τα αστικά ακίνητα δεν είναι πάντοτε προσοδοφόρα. Είναι δίκαιο να μοιραστεί η πίτα σε περισσότερους. Ξεκινήσαμε από τα 500 εκ. και φτάσαμε στα 3,20 δις. « Έχει επιδειχθεί μια ανικανότητα τρομερή από όλους όσοι πέρασαν στο να αυξήσουν την πίτα, να βάλουν νέες πηγές εσόδων και όχι να προσδοκούν από την ίδια κατηγορία πολιτών να πάρουν αυτά τα λεφτά. Ας πατάξουν την φοροδιαφυγή» προτρέπει χαρακτηριστικά.

Κίνημα «Δεν κληρονομώ-δεν κληρονομώ»

Όπως εξηγεί η κα Κυριακούση «σημάδι» των καιρών είναι και το «Μπαράζ αποποιήσεων» που σημειώνεται σε όλη τη χώρα. Το 2015 έκλεισε με 45.000 αποποιήσεις. Και το 2016 θα κλείσει με 50.000 και πάνω «Είναι τρομερός αριθμός, δεν υπήρχε ποτέ στην χώρα. Οι κληρονόμοι δεν θέλουν πλέον τις κληρονομιές οι οποίες βαρύνονται με υπέρογκα χρέη. Δεν έχει νόημα να πάρεις μια κληρονομιά την οποία θα πρέπει να την πουλήσεις για να την ξεχρεώσεις. Δεν την παίρνεις καθόλου κι έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Το δημόσιο χάνει τεράστια έσοδα από τους φόρους κληρονομιάς που δεν εισπράττει κι όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια ανασφάλεια στις συναλλαγές. Τα ακίνητα πλέον θα περνούν από χέρι σε χέρι, άτυπα, χωρίς να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη.»

Ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ν. Ροδόπης τα περισσότερα σπίτια είναι ξενοίκιαστα στην Κομοτηνή. Φέτος δε την κατάσταση την χαρακτηρίζει «τρομερή»! «Μέχρι τώρα δεν είχαμε σημαντικό πρόβλημα. Φέτος διαμερίσματα σε σημαντικά σημεία της πόλης έμειναν ξενοίκιαστα. Δεν ήρθαν τα παιδιά. Πολλά φιλοξενούνται, άλλα πηγαινοέρχονται, άλλα συγκατοικούν δύο και τρία μαζί. Έφυγαν και 800 φοιτητές με μετεγγραφές, αφήνοντας σπίτια που τα είχαν νοικιάσει».

Αντικειμενικές αξίες πολεοδομική βεβαιότητα

Όσον αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις; Κάθε άλλο παρά αισιόδοξη δηλώνει. «Τον Ιούνιο του 2017 λένε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα προσεγγίσουν τις εμπορικές, δεν το πιστεύω αν δεν το δω. Οι εμπορικές τιμές αυτή τη στιγμή έχουν καταβαραθρωθεί και φοβάμαι ότι το κράτος δεν θα θελήσει να κάνει αυτή την αλλαγή. Κι αν το κάνουν, θα κάνουν ψιλολογία. Να φορολογηθώ ναι, αλλά στην αξία της περιουσίας μου. Δεν μπορείς να μου λες ότι έχω περιουσία αξίας 50.000 ευρώ ενώ έχω περιουσία αξίας 10.000 ευρώ». Αγωνία υπάρχει και για τις δηλώσεις πολεοδομικής βεβαιότητας που φαίνεται πως θα επεκταθούν στις αποδοχές και στις μισθώσεις τις επαγγελματικές, «αν γίνει αυτό έσβησε η αγορά» δηλώνει κατηγορηματικά η κα Κυριακούση κι αναρωτιέται «Αν προκύψει αυθαίρετο ποιος θα αναλάβει το κόστος της νομιμοποίησης;» κι απαντώντας η ίδια προβλέπει ότι «θα αφήνουν το ακίνητο οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και θα αναζητούν άλλο».
Φώτο: Χρύσα Κυριακούση Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Αναζητήσεις
???????????? ????????
Τυχαία Θέματα