Κομοτηνή: Απαραίτητη η αισιοδοξία και η ένωση δυνάμεων στον επιχειρηματικό χώρο

22:03 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η αισιοδοξία πάντα πρέπει να υπάρχει, αλλά δυστυχώς στο χώρο της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα κυριαρχούν τα εξής χαρακτηριστικά: Έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, δυσβάστακτες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και πλέον προς τους ιδιώτες, είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που εμφανίζεται» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Κουράσσης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και κάνει λόγο για

συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ψήγματα αισιοδοξίας, ωστόσο, εντοπίζει στο νέο Νόμο εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Θα μπορέσουν κάποιες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τις οφειλές τους και να επαναδραστηριοποιηθούν. Θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και γύρω από αυτές υγιείς επιχειρήσεις, μικρές αλλά θα μπορούν να επιβιώνουν και γύρω από αυτές άλλες μικρότερες.» δηλώνει κι εξηγεί πως « Θα πρέπει να υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός. Μια επικαιροποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της ευελιξίας των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.»

Σύμφωνα με τον κ. Κουράσση βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία, η ένωση δυνάμεων. «Ομοειδή επαγγέλματα τα οποία τοπικά μπορούν να συνεργαστούν, για να μπορέσουν να ρίξουν τα κόστη αγοράς των πρώτων υλών, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των καταναλωτών.»

Αγορές και επενδύσεις στην γειτονική Βουλγαρία

Πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή, είναι η επιλογή πολλών να καταναλώνουν ή να επιχειρούν στη γειτονική Βουλγαρία. « Έχει πληγεί ο τόπος.» δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας προσθέτοντας πως «Πάρα πολλές βιοτεχνίες έχουν φύγει κι έχουν πάει στη Βουλγαρία. Ο βασικός λόγος είναι η επιβίωση, όχι ο πλουτισμός. Αυτή είναι η εικόνα της επιχειρηματικότητας στη χώρα, δεν μιλάμε πλέον για μια ανάπτυξη, αλλά για επιβίωση μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την υπερβολική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχει δημιουργήσει το κράτος προς τους επαγγελματίες.» Σύμφωνα με τον ίδιο ένα έντιμο φορολογικό σύστημα, πρωτογενής τομέας δυναμικός, μείωση εισαγωγών κι αύξηση εξαγωγών θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. «Το 58% των επαγγελματιών βλέπει τη νέα χρονιά οικονομικά χειρότερη. Δεν υπάρχει καλή ψυχολογία για να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος κι αυτό θα φέρει νέα λουκέτα επιχειρήσεων και νέα ανεργία. Αλλά ο Θεός της Ελλάδος είναι μεγάλος, ελπίζουμε.» καταλήγει ο κος Κουράσσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα