Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

11:13 22/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 22-08-2017
Πρωτογενής ΤΟμέας
Ένα βήμα πριν την σύσταση πλήρους ομάδας παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ροδόπης-Έβρου
Ένα βήμα πριν την σύσταση πλήρους ομάδας παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ροδόπης-Έβρου, καθώς εκρεμμεί η εγγραφή τους στο Μητρώο των Συνεταιρισμών.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δ/ντης της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου Πασχάλης Παπαδάκης.
«Μόλις πάρουμε τη σχετική βεβαίωση

εγγραφής στο μητρώο συνεταιρισμών, αμέσως ξεκινάμε την διαδικασία της Ομάδας Παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, με αγορά και του σχετικού εξοπλισμού με αποστακτήρες. Η ομάδα παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και μάλιστα βρίσκει και αγορές στο εξωτερικό για την διάθεση των προϊόντων.
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως η ομάδα ΑΦΦ Ροδόπης-Έβρου, θα τύχει και της υιοθέτησης από τον Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχο Πολυσίου, ο οποίος είχε καλέσει Παραγωγούς Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών αλλά και Κτηνοτρόφων να συνάψουν συνέργειες μεταξύ τους.
Οι συνέργειες αυτές θα συνίστανται σε απορρόφηση των ελαίων των Αρωματικών Φυτών, -όπως το ριγανέλαιο-από τους Κτηνοτρόφους, για αντιμετώπιση ασθενειών που προσβάλλουν το ζωϊκό κεφάλαιο. Αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα μείωση του κόστους για τους κτηνοτρόφους, καθώς τα αντιβιοτικά κοστίζουν ακριβά, αλλά αυτόματα αλλάζει κλίμακα το κρέας και τα παράγωγά του, και κατατάσσεται στα βιολογικά, εξασφαλίζοντας καλύτερη τιμή για τον παραγωγό.

Από 1η Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
Με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου και καταληκτική ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν φέτος οι δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Οι αιτήσεις πραγματοποιιούνται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής της Δήλωσης Συγκομιδής (30 Νοεμβρίου 2017), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

Απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία για τα προϊόντα οικοτεχνίας
Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου τροποποίηση της σχετικής απόφασης που αφορά την οικοτεχνία.
Με την νέα απόφαση απλοποιείται η διαδικασία αίτησης των αγροτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ). Για διευκόλυνση των αιτούντων αγροτών, το ΚΗΜΟ και το Μητρώο καταχώρισης Γαλακτοκομικών προϊόντων ιδιοπαραγωγής που διαχειρίζονται από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών), ενοποιούνται σε ένα μητρώο και στο οποίο καταγράφονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιοπαραγωγής των αγροτών καθώς και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης οικοτεχνίας.

Όροι επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους βόειου κρέατος

Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, καθορίστηκαν οι όροι επιλεξιμότητας και οι δικαιούχοι χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου, στο πλαίσιο ευρπωπαϊκού κανονισμού , που ισχύει από το έτος 2017 και μετά, με νέα και απλοποιημένη διαδικασία.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό μορφή πρόσθετης ενίσχυσης στους δικαιούχους ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στην ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Κοινωνία
Από νωρίς φέτος οι παραγγελίες καυσόξυλων
Στην κορύφωση της βρίσκεται η αγορά καυσοξύλων και πέλετ για τον χειμώνα.
Οι παραγγελίες πρέπει να γίνονται από τώρα τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο έμπορος Γρηγόρης Κακαρέλης γιατί μετά τον Σεπτέμβρη ο καιρός χαλάει και τα ξύλα είναι ακατάληλα λόγω υγρασίας.
Μάλιστα πέρισυ τα Χριστούγεννα τα καυσόξυλα είχαν εξαντληθεί και δεν πουλούσε ούτε η Βουλγαρία. Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα δηλαδή 125 ευρώ ο τόνος η παλέτα.
Σε ότι αφορά τα πέλετ οι τιμές κυμαίνονται από 240 ευρώ τα πιο φθηνά μέχρι τα 285 ευρώ ο τόνος τα καλά.
Οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα τις παραγγελίες τους επεσήμανε ο κ Κακαρέλης, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ποσότητες σε καυσόξυλα και πέλετ.

Εκκλησία
Ιεροαποδημία στους Αγίους Τόπους

Για πρώτη χρονιά η Μητρόπολη Κομοτηνής διοργανώνει Ιεροαποδημία στους Αγίους Τόπους. Περισσότεροι από σαράντα Κομοτηναίοι ταξιδεύουν αύριο στα Ιεροσόλυμα. Θα περιηγηθούν σε πολλά μέρη της περιοχής, προσκυνώντας και ιερουργώντας στον Πανάγιο Τάφο και στον Γολγοθά. «Όποιος δεν έχει πάει δεν καταλαβαίνει τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν» δηλώνει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, επικεφαλής της αποστολής, υποσχόμενος ότι κάθε χρόνο στη γιορτή του Τιμίου Σταυρού θα διοργανώνεται μια τέτοια Ιεροαποδημία.

Σύλλογοι

Μαθήματα από τους Robotspecialists
Θερινή εβδομάδα αστρονομίας διοργανώνουν οι Robotspecialists στην Ξάνθη.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να εισαγάγει τα παιδιά στην ερασιτεχνική αστρονομία μέσα από μια σειρά πέντε εκπαιδευτικών συναντήσεων. Θα μάθουν για τα εντυπωσιακά φαινόμενα του διαστήματος μέσω γαιοραμάτων, προγραμμάτων ψηφιακής απεικόνισης και πειραμάτων επίδειξης. Θα κατασκευάσουν λειτουργικά αστρονομικά όργανα, από απλά υλικά, τα οποία θα τους συντροφεύουν και μετά τα εργαστήρια.
Τέλος θα χρησιμοποιήσουν και εξοπλισμό για παρατήρηση (τηλεσκόπιο, κιάλια, laser pointer) για να μπορέσουν να κάνουν μια πρώτη επαφή με την αστρονομία παρατήρησης.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Δευτέρα 28 Αυγούστου (19.30 – 22.30).

Κυκλώπιες διαδρομές από τον Μοτοσυκλετιστικό όμιλο

Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Κομοτηνής Μ.Ο.Κ. διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά μοτοσυκλετιστικό τριήμερο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. ΟΙ συμμετέχοντες είναι από όλη την Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και άλλες χώρες. Συγχρόνως φιλοξενείται και η δεύτερη συνάντηση γυναικών μοτοσυκλετιστριών.

Την Παρασκευή το πρόγραμμα προβλέπει διασκέδαση με λαϊκό Ελληνικό πρόγραμμα όπου γίνεται ο καθιερωμένος διαγωνισμός Καραόκε και το Σάββατο στις 5 το απόγευμα μοτοκαλλιστεία και το βράδυ συναυλία rock με τους Maron Five.

Πολιτισμός
ΟΙ Γιορτές παλιάς πόλης Ξάνθης 2-9 Σεπτεμβρίου
Δόθηκε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα των Γιορτών της παλιάς πόλης της Ξάνθης, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, με εμφανίσεις γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών από το κοινό, όπως η Γλυκερία, η Μελίνα Κανά.
Η ΦΕΞ δίνει και αυτή το παρόν της με τις περιδιαβάσεις στα σοκάκια της παλιάς πόλης, όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της, στις εξής θεματικές ενότητες

Ξάνθη – Ο χώρος της μνήμης & της δημιουργίας
Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου
Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …)
Η Ξάνθη του παραμυθιού… (παιδική σκηνή ΦΕΞ)

Μεταπατερική νεωτερικότητα την ερχόμενη Τρίτη στη ΦΕΞ στις 9 το βράδυ, από τον Ψυχοθεραπευτή Δόκτωρα Γεώργιο Βαρβατσούλια

Το θέμα τῆς ὁμιλίας-παρουσίασης: «Μεταπατερική νεωτερικότητα: Τό σύνδρομο τῆς συναφειακῆς θεολογίας καὶ τῆς θεολογίας τῆς ἑτεροίας στὰ ὀρθόδοξα ἐκκλησιαστικὰ πράγματα», θα αναπτύξει ο Δρ. Γεωργίος Βαρβατσούλιας, Ψυχολόγος-Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής στο NHS (Βρετανικό ΕΣΥ), Barnet IAPT, Βορείου Λονδίνου.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα στις [21.00] το βράδυ στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Τα παλιά βιβλία των δημοτών, καινούργια στα ράφια της Βιβλιοθήκης
Έκκληση να παραδώσουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής όσα σχολικά βοηθήματα δεν τα χρειάζονται πια απευθύνει προς τους κατοίκους της περιοχής η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα Αργυρώ Σαλπιγγίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Η Βιβλιοθήκη επίσης γίνεται αποδέκτης οποιοδήποτε βιβλίων έχουν στην κτήση τους οι κάτοικοι της περιοχής, όπως: Εγκυκλοπαίδειες, εκδοτικές σειρές, λεξικά, ιστορικά αφιερώματα κ.α..

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 21χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας για μια θέση παρκινγκ

Για ασήμαντη αφορμή, μια θέση στάθμευσης ένας 21χρονος από την Ξάνθη τραυμάτισε με μαχαίρι έναν 22χρονο το απόγευμα της Κυριακής. Ο 21χρονος διαφώνησε με τη θέση στάθμευσης του ΙΧ και έκανε υποδείξεις στον οδηγό, ισχυριζόμενος ότι επιχείρησε όπισθεν σε μονόδρομο. Ο εκνευρισμός προκάλεσε διαφωνία και ο 21χρονος ανέβηκε στο διαμέρισμά του πήρε ένα μαχαίρι και κατέβηκε στο δρόμο, όπου μαχαίρωσε τον 22χρονο οδηγό ! Αποπειράθηκε να μαχαιρώσει και το 47χρονο θείο του, χωρίς επιτυχία. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο 22χρονος, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου και νοσηλεύεται.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, βεβαίωση, αθηνα, υπαατ, νέα, καιρος, Χριστούγεννα, σταυροι, ξανθη, laser, ελλαδα, rock, ημεδαπός, συλληψεις, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ημεδαπός, ημερομήνια, χωρες, αργυρω, βημα, βουλγαρια, γλυκερια, θεμα, ιεροσολυμα, πλαισιο, προγραμμα, αγορα, αιτησεις, απλα, αφορμη, βεβαίωση, βοηθηματα, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γρηγορης, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, εκνευρισμος, εβδομαδα, επιτυχια, ετος, ζωο, χαμαμ, ιδια, ισχυει, θειο, ιστορικο, καυσοξυλα, κεφαλαιο, κιαλια, κλιμακα, ληξη, μειωση, μορφη, ξυλα, ομαδα, ομιλος, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, ραφια, σαββατο, σειρες, σειρα, τιμη, τουρκια, τονος, τριτη, τριημερο, υπαατ, φθηνα, αγορες, αυλη, εμφανισεις, γιορτη, χωρα, ηλεκτρονικα, κρεας, laser, λεξικα, νοσοκομειο, οργανα, ψυχολογος, rock, σκηνη, υλικα
Τυχαία Θέματα