Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 18-09-2017

09:49 18/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 18-09-2017

Κοινωνία-Περιβάλλον
«Δεν άλλαξε ο μεταλλευτικός κώδικας και συνεπώς δεν εξαλείφθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα των χρυσοθήρων, που δεν συνάδουν με την επιθυμία μας για βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού

Με αφορμή τις εξελίξεις στις Σκουριές και την ανακοίνωση της αποχώρησης των χρυσοθήρων και από το Πέραμα και τις Σάππες η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού δηλώνει ότι:
«Δεν

άλλαξε ο μεταλλευτικός κώδικας και συνεπώς δεν εξαλείφθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα των χρυσοθήρων, που δεν συνάδουν με την επιθυμία μας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Επομένως παραμένουμε πιστοί στον ακομμάτιστο κοινωνικό μας αγώνα πιο δυνατά παρά ποτέ, για να μην εισπράξει ο τόπος μας από τις καταστροφικές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη εξορύξεις, μόνο θάνατο», αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση της Διανομαρχιακής.

Κυβέρνηση-Πολιτική

Επίδομα ορεινών περιοχών
Ξεκίνησαν, σε μια σειρά ορεινών δήμων της χώρας, οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2017 που φτάνει έως και τα 600 ευρώ.
Το επίδομα για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών & μειονεκτικών περιοχών κατά το έτος 2017, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΕΠ .

Κόμματα
Εξώδικη διαμαρτυρία από Ιλχάν Αχμέτ σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε στο προσωπικό του ιστολόγιο, δηλώσεις του κ. Ιλχάν στους Αγώνες πάλης τον περασμένο Αύγουστο

Ως πολιτικά ανήθικη και απαράδεκτη επιστρέφει την εξώδικη επιστολή που του απέστειλε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΙΛχάν Αχμέτ, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν.
Ο λόγος έχει να κάνει με την στάση και θέση που κράτησε ο κ. Σιτζάκ στο θέμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων των Αλεβητων και του σχολιασμού του στο προσωπικό του ιστολόγιο, απόσπασματος ομιλίας του κ. Ιλχάν , είναι πολιτικά απαράδεκτη .
Όπως τονίζει ο κ.Σιτζάκ, προς τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, «αναφερθήκατε στην ομιλία σας με απαράδεκτο τρόπο στους κατοίκους της περιοχής και τους κατηγορήσατε για απόσχιση , συκοφαντία κ.α , επειδή τόλμησαν να διοργανώσουν την δική τους θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση την επόμενη εβδομάδα προσπαθώντας με τις δηλώσεις σας να διχάσετε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και συνολικότερα την μειονότητα της Θράκης .
Διαμαρτύρομαι δημόσια για την εξώδικη επιστολή σας διότι, σχολιάζοντας την ομιλία σας υπερασπίστηκα το δικαίωμα μιας θρησκευτικής κοινότητας να διοργανώνει όπως αυτή θεωρεί σωστό πολιτιστικές εκδηλώσεις που της ανήκουν ιστορικά και όχι για προσωπικό πολιτικό συμφέρον όπως ενεργείτε εσείς.
Η Αριστερά κι ο Σύριζα ανέκαθεν στήριζαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλους εκείνους που δεν τους δίνεται η δυνατότητα έκφρασης και λόγου από οποιοδήποτε κατεστημένο μέσο ενημέρωσης αλλά και την ελευθερία του συναθροίζεσαι για να τελέσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σιτζάκ.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σε ΝΟΔΕ ΝΔ: «Για δεύτερη χρονιά χωρίς κενά ξεκινούν τα σχολεία»
Απάντηση για τα κενά στην Εκπαίδευση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στις κατηγορίες της ΝΟΔΕ της ΝΔ.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε, μεταξύ άλλων αναφέρουν πως,
«Η ΝΟΔΕ της ΝΔ Ξάνθης δεν συμβουλεύτηκε ούτε τον πρόεδρο ( που είναι μέλος της ΝΔ)των εκπ/κών, ο οποίος προς τιμήν του παραδέχθηκε και πιστοποίησε την κανονικότατη έναρξη των μαθημάτων, με όλους τους εκπαιδευτικούς, γενικής και ειδικής αγωγής, τα βιβλία, τις ειδικότητες και την πρόσληψη των ΕΠΑΘιτών εκπ/κών.
Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα τελευταία 30 χρόνια.
Πράγματι αξίζουμε καλύτερα και αυτό το κάνει πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Εσείς να προσέχετε τις μεταξύ σας …γέφυρες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

ΔΠΘ

2o Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα 2017»
Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη
Από Σήμερα στην Κομοτηνή έως τις -29 Σεπτεμβρίου

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει το 2ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2017 – Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών).

Σήμερα στις 8 και μισή στη Λέσχη Κομοτηναίων θα γίνει η κήρυξη της επίσημης έναρξης του 2ου θερινού σχολείου.

Eκπαίδευση
Ο Δήμος Κομοτηνής καλεί οικογένειες ως το τέλος του μήνα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικο-οικονομικά, να το δηλώσουν στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών, προκειμένου να λειτουργήσει τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά τους που είναι μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Στο πλαίσιο λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής – υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, o Δήμος Κομοτηνής καλεί γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, να δηλώσουν συμμετοχή στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, στον 1ο όροφο στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών και πιο συγκεκριμένα στην Άννα Μακρίδου, ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 08:00 – 14:30 έως και τις 29/9/2017.
Για τη συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα αυτά οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά όπως:
1. Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Εφορίας φορολογικού έτους 2016
2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
3. Φωτοτυπία ταυτότητας γονέα
4. Αίτηση (συμπληρώνεται στην υπηρεσία

Αυτοδιοίκηση-Σύλλογοι

Ξεκίνησε για δεύτερη χρονικά Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον δήμο Ξάνθης. Αποτελείται από 31 δράσεις και θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου
Ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά στην Ξάνθη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καιθα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 31 δράσεις και με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές, διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.
Οι 31 δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, με σκοπό την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες. Το βάδισμα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ο συνδυασμός αυτών, καθιστούν τις πόλεις καθαρότερες, ασφαλέστερες και περισσότερο φιλικές.
Οι έξυπνες επιλογές στα μέσα μεταφοράς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκκλησία
Παράκκληση Ευχαριστίας στον Άγιο Αντώνιο
Με πρωτοβουλία του Ιερέα της Ενορίας Ιάσμου π.Σταύρου και προτροπή του Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 θα τελεσθεί Ακολουθία Ιεράς Παρακλήσεως του Αγίου Αντωνίου στο εξωκκλήσι του Αγίου, -κοντά στη γέφυρα που κατέρρευσε στον ποταμό Κομψάτο-, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, ως ένδειξη ευχαριστίας για την διαρκή συνδρομή του Αγίου, στην αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Σύλλογοι
Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές στο Σκακιστικό Ομιλο Ξάνθης για την περίοδο 2017 – 2018, στις 2 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα
Από σήμερα αρχίζουν οι εγγραφές στο Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης .
Ο Σύλλογος θα είναι ανοικτός καθημερινά 18:00-20:00. Στις 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2541025690, αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» από τη Θύρα 4.
Πολιτισμός
«Από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου Το πρόγραμμα του Via Egnatia 2017 για την Π.Ε. Ροδόπης, όπου και ολοκληρώνεται »

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, το Σάββατο και την Κυριακή, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Via Egnatia, που διοργανώνει για Τρίτη συνεχή χρονιά η ΠΑΜ-Θ.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, θα διοργανωθεί ημερίδα για την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας οδού. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας οδού.
Το Σάββατο το πρωΐ παράσταση για παιδιά με Θέατρο Σκιών και δράση σχετική με την Εγνατία οδό.
Το απόγευμα Αγώνας δρόμου 5 χλμ, εντός της πόλης με τη συμμετοχή, συλλόγων, σωματείων και κοινού, για την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων με επί μέρους δράσεις και εκδηλώσεις. Το βράδυ συναυλία στο Βυζαντινό Φρούριο με τους Κόζα Μόστρα.
Την Κυριακή το απόγευμα το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή ντι τζεϊ και δωρεάν προσφορά ροφημάτων από καφεπώλες, αλλά και μουσική συνάντηση τοπικών συγκροτημάτων της Ροδόπης.

40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε λίγες μέρες κλείνει τα σαράντα χρόνια και το γιορτάζει με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής 40ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «Ολύμπια», δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες, αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.
Αστυνομικό Δελτίο
Δύο νεαρές λήστεψαν 84χρονο στο δρόμο
Συνελήφθησαν στην Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, δύο γυναίκες, ηλικίας 30 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία.
Λίγη ώρα νωρίτερα, σε συνοικιακή οδό της Ξάνθης, ασκώντας σωματική βία σε βάρος 84χρονου ημεδαπού, αφαίρεσαν από την κατοχή του ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 45 ευρώ.
Το πορτοφόλι με το χρηματικό ποσό παρελήφθη από τον 84χρονο.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, μεσα μαζικης μεταφορας, ιλχάν αχμέτ, ειδήσεις, επιδομα, κεπ, συριζα, νοδε, δραμα, συμμετοχή, ξανθη, σχολεια, egnatia, θεατρο, δραση, χλμ, προσφορες, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, βιβλια, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τονια αντωνιου, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, ολυμπια, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, δημος ξανθης, αυτοδιοικηση, δυνατα, δημοκριτειο, ποδηλατο, αιτηση, δωρεαν, θεμα, θυρα 4, κεπ, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, egnatia, αγωνες, αιτησεις, αξιζει, αννα, αφορμη, αχμετ, βιωσιμη αναπτυξη, βραδυ, γεφυρα, γινει, γονεις, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, δικη, δικτυο, εγνατια, εγγραφες, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, ελευθερια, εβδομαδα, επιθυμια, ετων, ετος, ζωης, θεατρο σκιων, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, κυβερνηση, λεσχη, νοδε, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, προβληματα, πρωταγωνιστες, ραντεβου, ρεκορ, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, τμημα, τριτη, φεστιβαλ, φτανει, φορμα, χλμ, χρονικα, ωρες, αγωνας, δικαιωμα, δικαιωματα, κομματι, κυριακη, πληροφοριες, σωστο
Τυχαία Θέματα