Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 16-09-2016

10:57 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Δήλωση Εκμετάλλευσης από τους υποψήφιους για στο πρόγραμμα νέων γεωργών
Εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων γεωργών 2016, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 05.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλλει. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Προδημοσίευση που

αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Αυτοδιοίκηση
Στο περιφερειακό συμβούλιο οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο μονοπώλησαν το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ . Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο συνολικά κάηκαν 68.000 στρέμματα δάσους, 10 σπίτια, 1 ταβέρνα πολλά ελαιόδεντρα, 2 κοπάδια προβάτων, μελίσσια, ενώ τραυματίστηκαν 6 άτομα κι ένας πυροσβέστης υπέστην κάταγμα.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είπε ότι η Θάσος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 6 μήνες ενώ πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν ένα από τα επόμενα περιφερειακά συμβούλια να πραγματοποιηθεί στη Θάσο.

Φυλλάδια στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ για ΤΤΙΡ
Μέσω φυλλαδίων της ΔΕΥΑΚ θα διανεμηθεί υλικό προς ενημέρωση των Δημοτών Κομοτηνής για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ και CETA, που αφορούν τις διατλαντικές συμμαχίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και που καταργούν Δημοκρατικά δικαιώματα, εργασιακές κατακτήσεις, πλήττουν τη Γεωργία και το Περιβάλλον, ενώ θα μπορούν μέσω ιδιωτικών δικαστηρίων να στρέφονται και εναντίον των Κρατών.
Η δράση αυτή προέκυψε μετά την ενημέρωση που έκανε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, Τ.Ο.Ρ.Α, στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, από την πρόεδρο Έλπη Μπλεκάτση.
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νότης Χαραλαμπίδης.
Εξ άλλου ο κ. Χαραλαμπίδης εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ το πρόγραμμα Βιώσιμης και Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Κομοτηνής και θα είναι ένας από τους δύο Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που θα λάβει τα 8 εκ ευρώ.
Σε περίπτωση όμως που δεν δοθεί το πράσινο φως από αυτό το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, τόνισε πως ο Δήμος έχει ήδη αποστείλει την πρόταση και σε άλλο πρόγραμμα, που εκείνο σίγουρα θα εγκριθεί.
Η πρόταση του Δήμου θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια και σε 2 μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Κόμματα
Το Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-«Οδηγητή» στην Ξάνθη
Το 42ο Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-«Οδηγητή» διοργανώνεται και στην Ξάνθη το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας (και σε περίπτωση βροχής στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου).
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από το μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.-Θ. του κόμματος Νίκο Βαργεμίδη, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον ηρωικό Μάη του 1936, συναυλία των «Last moments» (φοιτητικό συγκρότημα), μαθητικού σχήματος από το 1ο ΓεΛ Ξάνθης, της ομάδας κρουστών της Φ.Ε.Ξ. και των «MEDS»
Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν:
Έκθεση αφιερωμένη στα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Έκθεση αφιερωμένη στο ηρωικό Μάη του 1936
Έκθεση βιβλίο της «σύγχρονης εποχής».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Π. Φύσσα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις πέντε το απόγευμα της Κυριακής διοργανώνει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.
«Η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής δεν θα επιτευχθεί μέσα από δικαστικές αίθουσες και κρατικούς μηχανισμούς. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται στους δρόμους και εκεί θα τσακιστεί.» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής.

Σύλλογοι
Κάλεσμα του «Πήγασου» Ξάνθης για εθελοντική δράση καθαρισμού των μονοπατιών
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο Πήγασος» καλεί όλα τα μέλη του και τους φίλους της ορεινής ποδηλασίας στον εξωτερικό χώρο της μονής Παναγίας Καλαμούς το μεσημέρι (15.30) του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, για να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους (περίπου μέχρι τις 19.00) την έναρξη χάραξης, ιχνηλάτησης και καθαρισμού των μονοπατιών που θα φιλοξενήσουν ένα ακόμη ποδηλατικό δρώμενο ιδιαίτερου αθλητικού βάθους, με 150 και πλέον ποδηλάτες παγκοσμίου κλάσης.
Πρόκειται για τον 3ο Ποδηλατικός Αγώνας Βουνού Ξάνθης, εντεταγμένο στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ε.Ο.Π. για αθλητές με δελτίο και open που θα γίνει το πρωί (11.00) της Κυριακής 16 Οκτωβρίου.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής (περίπου το 70%) αποτελείται από μονοπάτια και το υπόλοιπο είναι δασικοί δρόμοι.

Κοινωνική Οικονομία
18 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ‘ΜΑΖΙ’
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 11:00 το πρωί, στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ‘ΜΑΖΙ’, με στόχο να καθορισθούν τα επόμενα βήματα ώστε το εγχείρημα να πάρει ‘σάρκα και οστά’.

ΔΠΘ
Αγιασμός στο ΔΠΘ
Αγιασμός τελέστηκε το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων στο κτίριο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για το νέο ακαδημαϊκό έτος, παρουσία του Πρύτανη Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, των Αναπληρωτών Πρύτανη, των Κοσμητόρων των Σχολών και των Προέδρων των Τμημάτων.

Πολιτισμός
Αγιασμός στον Ίασμο
Παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων,θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός για την έναρξη των τμημάτων μας της περιόδου 2016-2017 στο Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00. Φέτος θα λειτουργήσει και Φωτογραφική Ομάδα , έτσι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να το δηλώσουν τηλεφωνικά στον Υπεύθυνο του τμήματος Αναστάσιο Μυλωνά 6937 37 54 48.

ΜΟΚ
Ο καθιερωμένος Αγιασμός με αφορμή την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς των τμημάτων του θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 19:00, στα γραφεία του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδιά, επί της οδού Αγίου Γεωργίου στην Κομοτηνή.

Χορός & Κινητική Τέχνη στη ΦΕΞ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα εργαστήρια της ΦΕΞ και θα διαρκέσουν έως Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης & Σπίτι πολιτισμού.
Τα εργαστήρια της ΦΕΞ είναι τα εργαλεία των ομάδων που την απαρτίζουν.
Σκοπός τους είναι να φέρνουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε επαφή, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούν να παρουσιάζουν και να μεταδίδουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα