Κομισιόν: Έχουν μετεγκατασταθεί 19.244 πρόσφυγες από Ελλάδα – 8.451 από Ιταλία

19:08 6/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο των μηνιαίων εκθέσεων που δημοσίευσε σήμερα, καλώντας ωστόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Συνολικά, έως τις 4 Σεπτεμβρίου, έχουν μετεγκατασταθεί περισσότερα από 27.695 άτομα (19.244 από την Ελλάδα και 8.451 από την Ιταλία). Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, απομένουν ακόμα 2.800 άτομα που πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα,

ενώ νέοι αιτούντες φτάνουν καθημερινά στην Ιταλία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πραγματικός αριθμός των επιλέξιμων για μετεγκατάσταση είναι πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό που είχε αρχικά υπολογιστεί και ξεπερνούσε τις 100.000, χάρη στα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και γιατί οι περισσότεροι που φθάνουν στην Ιταλία δεν είναι επιλέξιμοι.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι οι μετεγκατάστασεις αφορούν και όλους όσοι φτάσουν στις δύο χώρες μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών δεν σταματούν με τη λήξη του προγράμματος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της πως δύο έτη μετά την εφαρμογή του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η μετεγκατάσταση εξακολουθεί να παρουσιάζει θετική τάση με 2.300 μεταφορές ανά μήνα κατά μέσο όρο από τον Φεβρουάριο του 2017, σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη.

Απερρίφθη η προσφυγή Σλοβακίας-Ουγγαρίας κατά των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες (video)

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα κράτη μέλη, ιδίως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και εκείνα που δεν έχουν καλύψει πλήρως την κατανομή που τους αναλογεί, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων υποψηφίων», υπογραμμίζει η Επιτροπή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα