Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

21:03 27/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων και την ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη 29/6.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ

υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα, και η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη στάση της αυτή, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι με κάθε πρόσφορο μέσο θα προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Όπως είπε ο υπουργός στον Alpha, σε πάρα πολλούς δήμους γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ στην Αθήνα μετά την αναστολή της απεργίας της ΠΟΠ- ΟΤΑ το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τη ΝΔ για «πλήρη ταύτιση» με επιχειρηματικά συμφέροντα, λέγοντας ότι το σχέδιό της είναι να αναλάβουν ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για «βρώμικο παιχνίδι της ΝΔ με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει την επιπλέον μοριοδότηση (μπόνους) και την απάλειψη των ορίων ηλικίας για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάποιοι από τη ΝΔ παίζουν βρώμικο παιχνίδι με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

«Στην πράξη, οι εν λόγω κύκλοι της Ν.Δ. σε αγαστή σύμπνοια με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προαναγγέλλουν την είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Για πολιτική επένδυση στα σκουπίδια και για αδιαφορία για τη δημόσια υγεία, κατηγορεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή με τίτλο: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν!».

«Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ΝΔ και ο αντιπρόεδρός της, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις «ΝΔ» και «εργολάβοι» ταυτίζονται».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα, ενώ σωρεύονται τόνοι σκουπίδια, δεν υπάρχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί ούτε τα βασικά θέματα της καθημερινότητας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την «πολύ αναμενόμενη λύση η οποία στερείται στοιχειωδών δικλείδων εφαρμοσιμότητας», όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν» ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για πολιτική απάτη που δεν σταματά εκεί.

«Είναι δε εντυπωσιακό πως καμία διασφάλιση δε φαίνεται να υπάρχει για τα δεδουλευμένα χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και ως κερασάκι στην τούρτα, ξορκίζουν στα λόγια την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής, όταν είναι η τωρινή κυβέρνηση που ικανοποίησε το χρόνιο αίτημα των παραχωρησιούχων μεγάλων έργων να εξαιρεθούν από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Ένα αίτημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αποδεχτεί και που οδήγησε σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε κάθε μεγάλη αποκρατικοποίηση», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Μετά από δέκα μέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την Αθήνα ο κ. Τσίπρας βρήκε τη λύση. Θα παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ μοιράζοντας μπόνους μόρια κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των δήμων να αποφασίζουν πώς θα συλλέγονται τα σκουπίδια θεωρώντας ότι πρέπει να συλλέγονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. Αυτές πρέπει να αποφασίζουν πώς και από ποιους θα μαζεύονται. Τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες πρέπει να πιάνουν τόπο και οι δήμαρχοι πρέπει να λογοδοτούν. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς τα έχουν καταφέρει, και σήμερα και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές», επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός οδήγησαν και οδηγούν σε μη βιώσιμες λύσεις και αβίωτες πόλεις.

«Τα παραδείγματα των δήμων Κασσάνδρας, Προποντίδας στη Χαλκιδική και ο δήμος Πάργας δείχνουν ότι η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποδοτικά. Όπως επίσης είναι άξια αναφοράς η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους δήμους Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου και άλλων δήμων της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα