Κινητοποιήσεις σε Χίο και Μυτιλήνη για την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ

12:15 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας από τη Χίο στη Μυτιλήνη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου , μέλη της ΕΛΜΕ του γειτονικού νησιού μαζί με εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που μετέβησαν σήμερα στη Μυτιλήνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων

των ΕΠΑΛ του νησιού. Την ίδια ώρα στη Χίο κατάληψη στο Δημαρχείο και στα σχολεία τους, πραγματοποιούν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και Χίου.

Την Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας με συμπληρωματική του απόφαση ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2017-2018 λειτουργία ολιγομελών τμημάτων συγκεκριμένων ΕΠΑΛ ανά τη χώρα μεταξύ των οποίων 8 τμήματα στα ΕΠΑΛ Βορείου Αιγαίου, για τη Χίο αφορά μόνο ένα ενώ καταργούνται 6 τμήματα.

Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρος Σταυρινούδης «τα 5 από αυτά τα τμήματα είναι μοναδικά στο νησί και όταν καταργηθούν τα παιδιά που φοιτούν εκεί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτι τους. Ζητάμε από τον περιφερειακό διευθυντή να ζητήσει εκ νέου από το υπουργείο παιδείας απόφαση για την κατ εξαίρεση συνέχιση λειτουργία και αυτών των τμημάτων. Και για τα Καρδάμυλλα όμως υπάρχει πρόβλημα αφού το κοντινότερο ΕΠΑΛ είναι αυτό στην πόλη της Χίου και η μεγάλη απόσταση θα είναι απαγορευτική για κάποια παιδιά να συνεχίσουν τη φοίτησή του. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και το υπουργείο οφείλει να τις παρέχει. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ήδη φοιτούν για δυο έτη στους συγκεκριμένους τομείς των σχολείων μας και η κατάργηση της ειδικότητας στη Γ’ τάξη ουσιαστικά τους αναιρεί την μέχρι σήμερα προσπάθειά τους . Όσον αφορά το κόστος του αιτήματος ουσιαστικά δεν υπάρχει δαπάνη για το δημόσιο, αφού οι οργανικά ανήκοντες καθηγητές στη ΔΔΕ Χίου σχεδόν επαρκούν για την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας των ειδικοτήτων αυτών.».

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, μιλώντας στο σταθμό μας αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος και ήδη έχει εισηγηθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό να εκδοθεί απόφαση συνέχισης λειτουργίας όχι μόνο των τμημάτων της Χίου αλλά και άλλων στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειάς μας .

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ενημερώνει ότι σήμερα το πρωί, είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη για το θέμα αυτό όπου σύμφωνα με τον κύριο Μιχαηλίδη «συμφωνήθηκε να εγκριθεί η λειτουργία ακόμα τριών ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ στο νησί, μεταξύ των οποίων και ένα στα Καρδάμυλα. Θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση όταν οριστικοποιηθεί η επιλογή των συγκεκριμένων τμημάτων».

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, τόνισε για την εξέλιξη αυτή στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κύριος Σταυρινούδης, ωστόσο εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας και για τα υπόλοιπα τμήματα».

Τα τμήματα που κατ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φέτος στο Βόρειο Αιγαίο είναι :

Keywords
Τυχαία Θέματα