Κινηματογραφικά Eργαστήρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου

17:49 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη πρώτη του χρονιά, το 2010, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, έθεσε, μεταξύ άλλων, ως στόχο να συμβάλει στη κινηματογραφική παιδεία, παρέχοντας την ευκαιρία σε νέους κινηματογραφιστές να έρθουν σε επαφή και να διδαχθούν, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, από γνωστούς επαγγελματίες του τομέα τους. Και αυτό γιατί η καλλιτεχνική εξέλιξη ενός κινηματογραφιστή εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα «εργαλεία», που θα του δοθούν και από την επαφή του με την τεχνογνωσία μιας παραγωγής.

Το «The Camp» δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος

Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να δοθούν στους νέους κινηματογραφιστές, επιπλέον ερεθίσματα, δυνατότητες και γνώσεις. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται τέσσερα κινηματογραφικά εργαστήρια στην Σκηνοθεσία, την Παραγωγή, το Σενάριο και τη Διεύθυνση Φωτογραφίας.

Διδάσκοντες στα εργαστήρια είναι οι κινηματογραφιστές αλλά και καθηγητές: Gyula Gazdag (σκηνοθεσία), Juan Gordon (παραγωγή), Daniel Sussman (σενάριο) και Jacek Laskus (διεύθυνση φωτογραφίας).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θεωρία και πράξη, συνδυαζόμενες δημιουργικά, θα διευρύνουν τους ορίζοντες και θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο κάθε εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τους διδάσκοντες σε κοινά πρότζεκτ – είτε δουλεύοντας πάνω σ’ ενα σενάριο, είτε σκηνοθετώντας ηθοποιούς, είτε σχεδιάζοντας την υλοποίηση μιας παραγωγής, είτε φωτίζοντας και κινηματογραφώντας μια σκηνή, έχοντας την ευκαιρία να λάβουν σημαντικές εμπειρίες παραγωγής

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια «The Camp» θα πραγματοποιηθούν στις 6, 7 και 8 Μαρτίου 2017 στο Ρομάντσο. Κάθε εργαστήριο θα διαρκέσει 3 ημέρες. Σε κάθε εργαστήριο θα γίνουν δεκτοί 20 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατόπιν αίτησης και επιλογής.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους εδώ.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 1η Μαρτίου 2017.

Το κόστος του κάθε εργαστηρίου είναι 124 ευρώ συμπεριλαμβονομένου ΦΠΑ ανά άτομο.

Ειδική τιμή για φοιτητές: 100 ευρώ.

Δείτε τις σχετικές πληροφορίες στο Facebook

Βιογραφικά σημειώματα διδασκόντων

Gyula Gazdag

Ούγγρος Κινηματογραφικός, Θεατρικός και Τηλεοπτικός σκηνοθέτης με πολύχρονη διδακτική εμπειρία στο UCLA/ Τμήμα Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης από το 1993 έως το 2015. Από το 1997 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Sundance Filmmakers Lab. ‘Εχει διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος του Maurits Binger Κινηματογραφικού Ινστιτούτου του ‘Αμστερνταμ από το 2002 και του Script Station του Berlinale Talent Campus από το 2006.
Αρκετές από τις πολυάριθμες μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν βραβευθεί. Tο «A Hungarian Fairy Tale» (1987) Λοκάρνο FF, Stand Off» (1989) Σαν Σεμπάστιαν FF. Οι περισσότερες ταινίες του είχαν απαγορευτεί στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας και σε κάποιες απαγορεύτηκε η προβολή τους στο εξωτερικό.

Επιλεγμένη φιλμογραφία:

«A Poet on the Lower East Side – A Docu-Diary on Allen Ginsberg» – Documentary (1997)
«A Hungarian Fairy Tale» – Feature (1987)
«Lost Illusions» – Feature (1982)
«Package Tour» – Documentary (1984)
«Singing on the Treadmill» – Feature (1974)
«The Whistling Cobblestone» – Feature (1971)
«The Resolution» – Documentary (1972/1984)
«The Selection» – Documentary short (1970)

Daniel Sussman

Αμερικανός σεναριογράφος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το πολύμορφο έργο του συμπεριλαμβάνει σενάρια για την ABC/Disney Studios, ‘The Practice’ του ABC, το υψηλού προϋπολογισμού σενάριο ‘Galveston’ για την Warner Bros, τις εταιρείες Polaris Pictures, Reverse Angle και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Διδάσκει γραφή σεναρίου σε δύο τμήματα στο UCLA.
Κάτοχος MFA Γραφής Σεναρίου από το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας και πτυχίου της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

Juan Gordon

Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Μαδρίτη. Απέκτησε πτυχίο Μάστερ από το φημισμένο Πρόγραμμα Παραγωγής Peter Stark του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας.

Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη συν-ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Morena Films (1999). Έχει στο ενεργητικό του ταινίες όπως Η εμφάνιση των νεκρών (2008) του Πάκο Καμπέζας, Κελί 211 (2009) του Ντανιελ Μονζόν, Λευκός Ελέφαντας (2012) του Πάμπλο Τραπέρο, Ακόμα και η βροχή (2010) και Η ελιά (2016) του Ιθίαρ Μπογιαΐν.

Jacek Laskus, ACS, PSC

Διευθυντής φωτογραφίας γεννημένος στη Βαρσοβία. Μετά την αποφοίτησή του από την Εθνική Ακαδημία Κινηματογράφου της Πολωνίας εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με το BBC TV και μεταξύ άλλων με τον βραβευμένο με Οσκαρ Zbigniew Rybczynski. Στο Λος ‘Αντζελες πλέον συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες όπως Ντόναλντ Πέτρι «Square Dance», Ρόμπερτ ‘Αλτμαν “The Caine Mutiny Court Marshal“, Μάϊκλ Πρέσσμαν, “Quick Sand“,“Frankie & Johnny are Married“ και τη τηλεοπτική σειρά “The Guardian“. Το ντοκιμαντέρ “Colors Straight Up” για το οποίο συνυπόγραψε την Δ/νση Φωτογραφίας είχε προταθεί με Οσκαρ 1998.

Πρόσφατη ταινία που συμμετείχε είναι το Shot (2016) του Τζέρεμι Κάγκαν. Εχει προταθεί δύο φορές (Outstanding Photography) από την Αμερικανική Ακαδημία Διεύθυνσης Φωτογραφίας στην οποία είναι μέλος από το 2000.

Ασχολείται και με τη Φωτογραφία, έχοντας ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του στην Αμερική και την Ευρώπη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διδάξει Διεύθυνση Φωτογραφίας σε αρκετές σχολές όπως το USC School of Cinematic Arts του Ινστιτούτου Τεχνών της Καλιφόρνιας και στο The Maine Photographic Workshop. Είναι Ανώτερος Λέκτορας στο American Film Institute Conservatory AFI.

Keywords
Τυχαία Θέματα