Κι εσείς κάνετε analytics. Το ξέρατε;

15:40 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Μαρίας Κυριάκη

«Μην πας από Αλεξάνδρας, θα πήξεις!»

Αντί για την οδό Αλεξάνδρας, ο καθένας μπορεί να βάλει την οδό ή την περιοχή στην οποία θεωρεί – από εμπειρία – ότι είναι η απόφαση, η οποία μπορεί να διευκολύνει ή να δυσχεράνει την καθημερινή του μετακίνηση. Τέτοιες αποφάσεις, κρύβουν μια έννοια η οποία στις επιχειρήσεις είναι πολύτιμο εργαλείο – ή θα έπρεπε να ήταν – , αυτή των analytics.

Πρόκειται για τον εντοπισμό και την ερμηνεία χρήσιμων πληροφοριών μέσα από data,

με σκοπό τη λήψη της ορθότερης απόφασης.

Στο παραπάνω παράδειγμα, τα data είναι η συνολική εμπειρία που έχει ο καθένας μας για την κίνηση. Αυτό περιλαμβάνει παραμέτρους όπως η περιοχή, η ώρα, οι καιρικές συνθήκες αλλά και αστάθμητοι παράγοντες όπως για παράδειγμα, μια πορεία σε εξέλιξη. Αυτή η εμπειρία, έχει διαμορφωθεί από τις μετακινήσεις που έχει κάνει ο καθένας μας, είτε έχει επηρεαστεί από την γνώμη οικείων ανθρώπων.

Ο εντοπισμός αναφέρεται στο να δημιουργήσουμε – συχνά υποσυνείδητα – μια λίστα από παραμέτρους που φαίνεται να επηρεάζουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις

Η ερμηνεία έγκειται στο να καταλάβουμε τον τρόπο και κάποιες φορές – αν και όχι πάντα – τον μηχανισμό με τον οποίο οι παράμετροι επηρεάζουν τις μετακινήσεις τόσο μεμονωμένα (βροχή) όσο και συνδυαστικά (βροχή και πορεία).

Σε ένα άλλο παράδειγμα, στο οποίο εμπεριέχονται διαφορετικοί παράγοντες, όπως εργαζόμενοι, επαγγελματικές μετακινήσεις, πελάτες και ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, τα analytics “απαγόρευσαν” τις αριστερές στροφές!

H γνωστή εταιρία ταχυμεταφορών UPS αποφεύγει πλέον τις αριστερές στροφές για να μειώσει τον χρόνο παράδοσης.

Μετά από καταγραφή και ανάλυση των δρομολογίων που ακολουθούσαν οι οδηγοί της εταιρείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αριστερές στροφές κόστιζαν σε χρόνο και χρήμα. Ειδικότερα, στον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο έστριβαν μόνο δεξιά, ‘’γλίτωσαν’’ σχεδόν 33 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η παράδοση αυξήθηκε κατά 350.000 δέματα. Ταυτόχρονα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 20.000 τόνους!

Δεν γνωρίζουμε αν η UPS στα δρομολόγιά της στην Ελλάδα στρίβει μόνο δεξιά, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις που μπορούν να παρθούν με τη βοήθεια analytics στην ελληνική αγορά και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διασφαλίσουν τη θέση τους.

Δεν είναι ανάγκη να είσαι μόνο μεγάλος ή ώριμος οργανισμός για να επωφεληθείς από τα analytics. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έναν σύμμαχο.

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Μαντέλα Business Intelligence & Analytics professional

Keywords
Τυχαία Θέματα