Κέρκυρα:Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι

14:25 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις διαδικασίες και το μοντέλο παραχώρησης των μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας αναφέρθηκε από την Κέρκυρα όπου βρεθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, μία διαδικασία η οποία θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα του Πειραιά όπου παραχωρήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά θα γίνει παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων

για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η κρουαζιέρα ή οι μεταφορές. Παράλληλα, αναφορά έγινε και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με το κομμάτι των υδατοδρομίων. Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, στόχος είναι η προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων, μία εκ των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, με ζητούμενο ωστόσο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και του επιπέδου της λειτουργίας του. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρείται σε επενδυτές συγκεκριμένο κομμάτι της λειτουργίας κάθε εγκατάστασης, ανάλογα με το χαρακτήρα που αυτή έχει, όπως για παράδειγμα το αντικείμενο της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί για τα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, δεν θα έχει σχέση με αυτό που ακολουθήθηκε στον Πειραιά, όπου ο επενδυτής απέκτησε ιδιοκτησιακό καθεστώς της εγκατάστασης, αλλά αυτό της παραχώρησης της χρήσης των λιμανιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 25 ή τα 30 χρόνια.

ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα