Κέρκυρα: Η εισήγηση της ΛΑΣΥ κατά των υγραερίων στους Βαρυπατάδες

13:55 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αντίθεσή της στη λειτουργία μονάδα υγραερίου στην περιοχή των Βαρυπατάδων, εκφράζει η ΛΑΣΥ, τασσόμενη στο πλευρό των κατοίκων της Μέσης Κέρκυρας που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη.
Η ΛΑΣΥ δημοσιοποίησε την εισήγησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο, η οποία έχει ως εξής:
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας προχώρησε αυθαίρετα

στην έγκριση τροποποίησης ΜΠΕ για την «μονάδα αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διάθεσης υγραερίου Σ. Κορομιός και ΣΙΑ» τις31/10/16 και χορήγησε στην εταιρεία τη δυνατότητα εγκατάστασης πέντε (5) δεξαμενών χωρητικότητας 300 μ3 υγραερίου έναντι δύο (2) δεξαμενών χωρητικότητας 120 μ3που ήταν η αρχική άδεια.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι εγκρίνεται ΜΠΕ και δίνεται άδεια σε εγκατάσταση υψηλής επικινδυνότητας κοντά στον οικισμό των Βαρυπατάδων χωρίς να έχει υπάρξει χωροθέτηση για τις επικίνδυνες χρήσεις (υγραέρια – πετρελαιοειδή) και τις οχλούσες χρήσεις. Έτσι αποδεικνύεται η εγκληματική ανευθυνότητα του κράτους απέναντι στην ασφάλεια και τη ζωή των κατοίκων των Βαρυπατάδων και της ευρύτερης περιοχής.
Το οικόπεδο της εταιρείας βρίσκεται πολύ κοντά στις πρώτες κατοικίες του οικισμού Καρουμπάτικα – Αγία Τριάδα και ανάμεσα σε τρεις οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί: Βαρυπατάδες, Πέλεκας, Καλαφατιώνες.
Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή των Βαρυπατάδων ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους στο οποίο δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων, πολύ περισσότερο επικίνδυνων χρήσεων.
Παράλληλα η εγκατάσταση της εταιρείας βρίσκεται σε απόσταση 1700 μ. από το χωριό Πέλεκας το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς και η περιοχή που το περιβάλλει σε ακτίνα 2000 μ. Σε αυτή την περιοχή των 2000 μ. απαγορεύεται η εγκατάσταση κάθε οχλούσας χρήσης.
Η έγκριση ΜΠΕ αρχικά για δύο και στη συνέχεια για πέντε δεξαμενές περιφρονεί τη γνώμη και τη θέληση των κατοίκων των χωριών της περιοχής όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις αλλά και το δημοψήφισμα του 2009 που διοργάνωσε ο τότε Δήμος Αχιλλείων για την εγκατάσταση ΒΙΟΠΑ στην περιοχή . Απορρίφθηκε με το συντριπτικό ποσοστό 86%. Και τώρα υπάρχει ριζική αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής (επισυνάπτουμε ανακοίνωση των Τ.Σ. και των Πολιτιστικών Συλλόγων).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε απορρίψει την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας το 2010.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν επεξεργαστεί πρόταση δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου Μέσης Κέρκυρας που αξιοποιεί και συνενώνει τα ιδιαίτερα και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (πηγές ποταμού, εκτάσεις Βελανιδιάς, Κουκουναριάς, Καστανιάς, αιωνόβιος ελαιώνας κα).

Προτείνουμε τα εξής:
Το Π.Σ.Ι.Ν. απορρίπτει την ΜΠΕ για την εγκατάσταση επιχείρησης υγραερίου στην περιοχή των Βαρυπατάδων (είτε με δύο είτε με πέντε δεξαμενές) γιατί είναι υψηλής επικινδυνότητας και δεν μπορεί να βρίσκεται πλησίον οικισμών. Πολύ περισσότερο που παραβιάζει συγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές διατάξεις για την περιοχή. Απαιτεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων την άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης της ΜΠΕ.
Το Π.Σ.Ι.Ν. θεωρεί ότι εγκαταστάσεις-βιοτεχνίες υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας , όπως και γενικά οι οχλούσες χρήσεις πρέπει να υπάρχουν σε ειδικά χωροθετημένους χώρους, μακριά από οικισμούς και τηρώντας όλες τις σύγχρονές προδιαγραφές ασφάλειας και περιβαλλοντολογικής προστασίας. Το Π.Σ. θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε μαζί με τα αντίστοιχα Υπουργεία, τον Δήμο Κέρκυρας να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χωροθέτηση τέτοιων χρήσεων.
Το Π.Σ.Ι.Ν. συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, των Τ.Σ. και των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Βαρυπατάδων, Πέλεκα, Καλαφατιώνων.
Κέρκυρα 7/2/17
οι Π.Σ. της ΛΑ.ΣΥ. Ι.Ν.
Θ. Γουλής
Γ. Κορφιάτης»

Keywords
Τυχαία Θέματα