Κέρκυρα: Ανησυχία από τον Α. Τσελέντη για την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο

14:47 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πιθανή αύξηση της σεισμικότητας στο Ιόνιο από την εξόρυξη υδρογονανθράκων έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Ο κος Τσελέντης επεσήμανε ότι ένας σεισμός της τάξης των 2- 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ θα μπορούσε να προκαλέσει αστοχία στην γεώτρηση με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διαρροή υδρογονανθράκων στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά

θα πρέπει να πραγματοποιηθεί λεπτομερής μικροσεισμοτεκτονική αποτύπωση του υποθαλάσσιου πυθμένα, κάτι το οποίο ισχυρίστηκε δεν έχει γίνει. Ο κος Τσεκλέντης επίσης πρότεινε να συσταθεί μια ειδική ομάδα επιστημόνων που θα καταγράψει τα ρήγματα, θα παρακολουθεί τη μικροσεισμηκότητα της περιοχής με ακρίβεια και με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα υποδειξει τα σημεία που θα γίνει η γεώτρηση.
“Θα πρέπει, όπως είπε, να γίνουν ειδικές επιστημονικές μελέτες για τα σημεία που θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο και να ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα παρακολούθησης του φαινομένου, καθόλη της διάρκεια της εξόρυξης μη τυχόν μια δευτερογενής σεισμική δράση οδηγήσει στην ενεργοποίηση ενός μεγαλύτερου ρήγματος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα