Καταδίκη των επιθέσεων στην ΕΣΗΕΜΘ από διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων

19:18 21/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), Μόγκενς Μπίχερ Μπζέρεγκαρντ (Mogens Blicher Bjerregard), τη σημερινή επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την είδηση γι΄ αυτή την απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο επίθεση στην Ένωση-μέλος μας, στη Θεσσαλονίκη,

την ΕΣΗΕΜ-Θ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε από τις Ενώσεις Συντακτών στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις σε δημοσιογραφικές Οργανώσεις ισοδυναμούν με επιθέσεις εναντίον όλων των δημοσιογράφων».

Εξάλλου, τη συμπαράστασή του στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και στους εργαζόμενους της TV 100 και του FM 100, εκφράζει η ΕΟΔ, αλλά και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες θα ειδοποιήσουν για τα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

«Η επίθεση αυτή απειλεί την ελευθερία των Ενώσεων και την ελευθερία της έκφρασης, που είναι θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Όσοι επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας της ΕΣΗΕΜ-Θ και των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα το επιτύχουν. Η ΔΟΔ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους Έλληνες συναδέλφους και ζητεί από τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και τιμωρήσουν αυστηρά τους υπεύθυνους αυτών των επιθέσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Φιλίπ Λερούθ (Philippe Leruth), ενώ οι δύο ομοσπονδίες αναφέρονται αναλυτικά στις καταστροφές που προκάλεσαν οι άγνωστοι, αλλά και στον τραυματισμό, με λοστό, του υπαλλήλου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας.

Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του «για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση» στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, ομάδα αγνώστων με καλυμμένα πρόσωπα, εισέβαλε στο κτίριο γύρω στις 12 το μεσημέρι και αφού ακινητοποίησε με απειλές τους εργαζόμενους της γραμματείας που ήταν παρόντες, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε γραφεία και εξοπλισμό.

Οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν στοχευμένα στον όροφο όπου στεγάζεται η γραμματεία της Ένωσης και ζήτησαν απειλητικά από τους εργαζόμενους να μην κινηθούν επειδή θα εξελιχθεί «μια παρέμβαση υπέρ των φυλακισμένων». Στη συνέχεια κατέστρεψαν εξοπλισμό στα γραφεία του ορόφου (υπολογιστές, τηλεόραση, φωτοτυπικά) και τράπηκαν σε φυγή.

Οι βίαιες εισβολές στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο βράδυ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, η οποία θα καταγγελθεί στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

Τέλος, η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της με την ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας από τις αρχές να προστατεύσουν τον κόσμο της Ενημέρωσης από κάθε ανάλογη ενέργεια και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όσους φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Τα πολιτικά κόμματα για την επίθεση στην ΕΣΗΕΜΘ

Την επίθεση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, τον TV 100 και τον FM 100 καταδίκασε η ΝΔ με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται και στη χθεσινή επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο».

«Οι γνωστοί-άγνωστοι που μπουκάρουν καθημερινά και καταστρέφουν περιουσίες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τραυμάτισαν και έναν υπάλληλο».

«Όσοι τους ανέχονται δεν είναι άγνωστοι. Είναι οι γνωστοί υπουργοί της κυβέρνησης, Τόσκας και Γαβρόγλου, που δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της» σημειώνει η Πειραιώς.

Την επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, λέγοντας ότι «στέκεται δίπλα στον κόσμο της Ενημέρωσης, που αποτελεί μόνιμο στόχο τραμπούκων και φασιστοειδών».

«Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στα καθημερινά φαινόμενα βίας και ανομίας, με επιθέσεις, επιδρομές και εφόδους σε δημόσια κτήρια, πανεπιστήμια κ.α, τα οποία ανέχεται η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα, είναι ανώφελο να ασχολείται κανείς μαζί του, γιατί το μόνο που δεν κάνει είναι να ασκεί τα καθήκοντά του» σημειώνει το Ποτάμι.

Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις από τις «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων»

Την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του TV100/FM100 και στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ ανέλαβε η αυτοαποκαλούμενη ομάδα αναρχικών «Μειοψηφίες Μητροπολιτικών Επιθέσεων».

Σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο συντάκτης εξηγεί τους λόγους των επιθέσεων, τονίζοντας ότι «η αλήθεια του εξουσιαστικού συστήματος αντικατοπτρίζεται στη βαρβαρότητα του εγκλεισμού».

Το κείμενο αναφέρεται στο νέο σωφρονιστικό κώδικα και στοχοποιεί τα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ένα ακόμη εργαλείο της εξουσίας» και αποτελούν, όπως αναφέρουν, «μία βιομηχανία που παράγει πραγματικότητες κατά παραγγελία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα