Καρδίτσα: Οι ΠΟΛ(ε)ΙΣ της αρχαίας δυτικής Θεσσαλίας- Από το χθες στο σήμερα

16:37 19/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Ο εορτασμός για τη διετία 2017-2018 έχει ως κεντρικό θέμα τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική

αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Στόχος του εορτασμού δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεων από την πόλη – κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης. Αντίθετα, είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 – 12:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας εκδηλώσεις με θέμα: « Οι αρχαίες πόλεις της δυτικής Θεσσαλίας μέσα από τα ευρήματά τους», οι οποίες περιλαμβάνουν θεματικές περιήγησεις για μικρούς και μεγάλους στο τμήμα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, που είναι αφιερωμένο στα ευρήματα από ταυτισμένες αρχαίες πόλεις της Π.Ε. Καρδίτσας. Στόχος της περιήγησης μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων ευρημάτων και των μέχρι σήμερα ανασκαφών είναι να ψηλαφιστεί η πολεοδομική οργάνωση, οι λατρείες και η εξέλιξη στο πέρασμα των χρόνων των αρχαίων πόλεων της περιοχής, αλλά και να αναδειχθούν αθέατες πτυχές της ιστορίας και της καθημερινότητας των κατοίκων τους.

Επίσης, την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 12:00 προγραμματίζονται περιηγήσεις – εξευρευνήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας στους αρχαιολογικούς χώρους της Επισκοπής Μουζακίου, όπου εκτείνονταν η αρχαία πόλη των « Γόμφων» και του Κέδρου, όπου διατηρούνται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης «Όρθης», καθώς και στην αρχαιολογική συλλογή. Μέσα από τα σωζόμενα ορατά ίχνη των αρχαίων πόλεων θα επιχειρηθεί η αναδρομή στο παρελθόν τους και η ανάδειξη των αθέατων σήμερα πτυχών της πολεοδομικής και κοινωνικής οργάνωσής τους.
Για όλες τις παραπάνω δράσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο τηλ.: 24410 – 61564 (ΕΦΑ Καρδίτσας, ώρες 8:00 έως 14:00)
Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και στους προαναφερόμενους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι δωρεάν για το κοινό

Πληροφορίες : 2441061564/79832
email : [email protected]
/>

Keywords
Τυχαία Θέματα