Ιθάκη: Εκδήλωση ΚΚΕ για Οκτωβριανή Επανάσταση

13:04 28/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ιθάκη και στο διάστημα 22 – 23 Ιουλίου-σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΡΤ Ζακύνθου-πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τόσο η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ (22/7) όσο η κεντρική πολιτική εκδήλωση (23/7) που ήταν αφιερωμένη στα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η ΚΟΒ Ιθάκης δούλεψε δραστήρια για την οργάνωσή τους, φίλοι και σύντροφοι βοήθησαν στην προετοιμασία και την προπαγάνδισή τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση,

στην οποία μίλησε το μέλος του ΠΓ Λουΐζα Ράζου ήταν η μαζικότητα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους.

Στην ομιλία της η Λουΐζα Ράζου αναφέρθηκε στη σημασία της νίκης της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία το 1917, ως απόδειξη ότι μπορεί να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, να σπάσουν τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η εργατική εξουσία, τόνισε, και η οργάνωση των νέων σοσιαλιστικών – κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής, αναμόρφωσαν όλη την κοινωνία, δίνοντας ώθηση στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Το μέλος του ΠΓ αναφέρθηκε στη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία του σοσιαλισμού, από τους απολογητές του κεφαλαίου, απέναντι στα κατορθώματα της συνειδητής οργανωμένης δράσης των εργατικών λαϊκών μαζών, προκειμένου να πετύχουν την καθήλωση των εργαζομένων στη μοιρολατρική αποδοχή ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι αιώνιο και αναντικατάστατο.

Το ΚΚΕ, είπε, με συνέπεια παλεύει όλα αυτά τα χρόνια, να βγάλει συμπεράσματα, να φωτίσει τις παρεκκλίσεις και τα λάθη, αλλά και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις των λαών στις χώρες που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός.

Η διαμόρφωση κόμματος γερού – επαναστατικού, η ολόπλευρη θεωρητική προετοιμασία, το ξεκαθάρισμα του χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πάλη για να μην εγκλωβιστούν οι επαναστατημένες μάζες στην επιρροή των αστικών δυνάμεων, το αταλάντευτο επιτελείο καθοδήγησης, σημείωσε, ήταν όροι για την καθοριστική συμβολή των μπολσεβίκων στην επιτυχία του Οκτώβρη.

Επιβεβαιώθηκε, ανέφερε η Λουΐζα Ράζου, ότι κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να προβάλουν ορμητικά στο προσκήνιο της Ιστορίας οι εργατικές – λαϊκές μάζες. Αυτό το συμπέρασμα δεν αναιρείται από το γεγονός ότι την περίοδο του 20ου αιώνα δεν κατόρθωσε οριστικά να νικήσει ο σοσιαλισμός. Άλλωστε κανέναν κοινωνικοοικονομικό σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν εδραιώθηκε μια κι έξω.

Η ομιλήτρια, αφού αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες των ανατροπών, έδωσε παραδείγματα των τεράστιων επιτευγμάτων του σοσιαλισμού που αποδεικνύουν πως ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε με όλα τα στραβά και τις αδυναμίες του, απέδειξε ότι είναι ανώτερο σύστημα και από τον πιο ανεπτυγμένο και εξελιγμένο καπιταλισμό.

Το ΚΚΕ, τόνισε, αξιοποιεί την ιστορική παρακαταθήκη, τα διδάγματα και τα συμπεράσματα της Οχτωβριανής Επανάστασης και όλης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Κάνει σοβαρή προσπάθεια, να εμπλουτίζει την επαναστατική θεωρία και να επεξεργάζεται την τακτική και τη στρατηγική του στις σύγχρονες συνθήκες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιδιώκουμε να ξεπερνάμε αδυναμίες, να γινόμαστε καλύτεροι.

Έχει υποχρέωση απέναντι στα μέλη και τους φίλους του που το ακολούθησαν παρά τις δυσκολίες της ταξικής πάλης, μα πάνω απ’ όλα έχει υποχρέωση απέναντι στην εργατική τάξη της χώρας μας και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Το μέλος του ΠΓ, αφού αναφέρθηκε στην θέση του ΚΚΕ ότι στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να απαλλαγεί ο λαός μας από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ολοκλήρωσε την ομιλία με τα ακόλουθα λόγια:

«Είμαστε ρεαλιστές, δεν αναμένουμε τις μεγάλες αναμετρήσεις που οπωσδήποτε θα ‘ρθουν, παλεύουμε κάθε χώρος δουλειάς, κάθε εργοστάσιο, κάθε λαϊκή γειτονιά, όπου μορφώνονται τα παιδιά της εργατικής – λαϊκής οικογένειας να γίνουν κάστρα αγώνα και αντεπίθεσης.
Το παράθυρο που άνοιξε ο Οκτώβρης του 1917, στην εργατική τάξη είναι ορθάνοιχτο προς το μέλλον, ας το αδράξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα