Ιταλία: Ανάκαμψη μετά τη βουτιά – Ο Ρέντσι στον Πρόεδρο (video)

16:22 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είχε ανεπίσημη συνομιλία μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας. Το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρέντσι πρόκειται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εντωμεταξύ ανοδικά κινούνται οι αγορές ιταλικών ομολόγων και ανακάμπτει το ευρώ μετά το χαμηλό 20 ετών.

Η μετοχή της αρχαιότερης

και πλέον «ασταθούς» ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, αντέστρεψε τις αρχικές της απώλειες καταγράφοντας στις 10:40 ώρα Ελλάδας κέρδη 1,5%. Ο ιταλικός δείκτης των μετοχών blue chip FTSE MIB σημείωσε άνοδο κατά 0,2%, αντιστρέφοντας την αρχική του πτώση. Το πρωί, με σημαντικές απώλειες 4% και 6% άνοιξαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προβεί σε αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν χρειασθεί για να μην υπάρξει μεγάλη άνοδος των αποδόσεων toyw. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν σημαντική ποσότητα ιταλικών ομολόγων.

Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η Ιταλία ίσως χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για τη διάσωση κάποιων τραπεζών της, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης ποσοστών σε αυτές.

«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ότι, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές (των τραπεζών) από το κράτος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητο για να κράτος να αποκτήσει ποσοστά (στις τράπεζες) με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.

Συγκρατημένες δηλώσεις από το Eurogroup

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε όσο και ο Γάλλος ομόλογος του Μισέλ Σαπέν, τόνισαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup, ότι το δημοψήφισμα περί συνταγματικής αναθεώρησης στην Ιταλία «δεν έχει σχέση με την Ευρώπη και τη θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη».

Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Βάσει του συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που ορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Επικρατέστερα σενάρια είναι η παραμονή του Ρέντσι μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017, ή αντικατάσταση του από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.

Όμως θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Εναλλακτικό σενάριο είναι η άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου, και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, όπως αξιώνει Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα.

Χωρίς πανικό η αντίδραση των επενδυτών

«Είτε οι αγορές απέκτησαν ανοσία στους πολιτικούς κινδύνους είτε έκριναν βραδύκαυστη την ιταλική κρίση, αναβάλλοντας τις ραγδαίες εξελίξεις για τις επόμενες εβδομήντα ημέρες», δήλωσε στο BBC η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στο City Index Direct του Λονδίνου, καθώς το ευρώ ανέκαμπτε από ιστορικό χαμηλό είκοσι μηνών, με το άνοιγμα στις ασιατικές αγορές, ωστόσο δεν έχει ανακτήσει τις απώλειες της Παρασκευής.

Εάν οι απώλειες περιοριστούν στο 0,4 – 0,6% στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τότε θα επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για το «όχι», στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος μπορεί να θεωρηθεί ως άλλη μια πηγή αβεβαιότητας, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για Brexit, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας (Bank of France) Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Ιταλία, τo επόμενο μεγάλο σοκ για τη στατικότητα της Ευρώπης»

Με αυτόν τον τίτλο, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σχολιάζει ότι «οι Ιταλοί έριξαν τον Ματέο Ρέντσι και απέρριψαν την μεγαλύτερη ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Ματέο Ρέντσι ήταν η κινητήρια μηχανή την οποία χρειαζόταν η Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Αλλά η Ευρώπη τον εγκατέλειψε. Η Γερμανία και η Γαλλία έκλεισαν τα σύνορα και αφήνουν την Ιταλία μόνη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Ετσι, στο τέλος οι Ιταλοί υπέκυψαν στην παρόρμησή τους να ρίξουν τους ισχυρούς του μισητού κράτους. Με τον Ρέντσι φεύγει όμως εκείνος, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει με επαναστατικό τρόπο την Ιταλία.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Η Ιταλία κλώτσησε μιαν ιστορική ευκαιρία «ελαφρά τη καρδία». Ο άλλος πυλώνας επί του οποίου βασιζόταν το μέλλον της Ευρώπης κλονίζεται», καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Όλοι όσοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον νεαρό πολιτικό– διότι, πρώτον δεν κατάφερε να αναθερμάνει την οικονομία, δεύτερο κυβερνούσε αυτάρεσκα και τρίτον απέρριψε όλους τους προηγούμενους ηγέτες ως παλιοσίδερα– αξιοποίησαν την ευκαιρία», σχολιάζει ο Ολιβερ Μέιλερ στο άρθρο του με τίτλο «To φιάσκο Ρέντσι» στην εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung, σημειώνοντας ότι «κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έκανε μέσα σε χίλιες ημέρες, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση Δημήτρης Δεληολάνης/ Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλης, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters

Σχετικές ειδήσεις:Παραιτείται το απόγευμα ο Ρέντσι – 59,11% το «ΟΧΙ», 40,8% το «Ναι» (video)
Σχετική είδηση:Ανησυχία στις αγορές για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα