ΗΠΑ: «Το FBI παραβίασε την εκλογική νομοθεσία» – Δημοσκόπηση ισοπαλίας για Κλίντον,Τραμπ

12:10 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις 6 εκατοστιαίες μονάδες μειώθηκε σε 1% το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση από το ABC News / Washington Post, όπου και διαπιστώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο των αναποφάσιστων Αμερικανών ψηφοφόρων «επηρεάστηκαν» από την αποκάλυψη ότι ο διευθυντής FBI, Τζέιμς Κόμεϊ ζήτησε ένταλμα για περαιτέρω έρευνα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η δημοσκόπηση δείχνει σχεδόν «ισοπαλία» Κλίντον -Τραμπ με 46 – 45 τοις εκατό, ενώ απομένουν οκτώ ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, παράλληλη δημοσκόπηση του CNN, δίνει προβάδισμα 47% στη Χίλαρι Κλίντον έναντι 42% στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, τη νομιμότητα του εντάλματος, αμφισβητεί ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον διευθυντή του FBI, τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει δημοσιοποίηση κυβερνητικών θέσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το νέο ένταλμα, επιτρέπει στο FBI να εξετάσει 650.000 ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν σχετίζονται με την έρευνα που είχε προηγούμενα διεξάγει σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Το ένταλμα του FBI μαζί με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σεξισμό σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν δυναμική να καθορίσουν την έκβαση των εκλογών, σύμφωνα με το BBC, όπου και παρατίθενται τα σημαντικότερα στα αμερικανικά χρονικά προεκλογικά «απρόοπτα».

Στις 26 Οκτωβρίου του 1972 η δήλωση του Χένρι Κίσιγκερ ότι επίκειται το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, οδήγησε στην επανεκλογή του Ρίτσαρντ Νίξον.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979 η ομηρία 52 Αμερικανών διπλωματών στο Ιράν εξασφάλισε τη νίκη του Ρόναλντ Ρήγκαν έναντι του Τζίμι Κάρτερ.

Πιο πρόσφατα, η χρεοκοπία της Lehman Brother το 2008 «έκρινε» την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Τζον Μακ Κέιν και το 2012 , ο τυφώνας Sandy, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν επηρέασε την δεύτερη θητεία του Ομπάμα.

ΠΗΓΗ:ABC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Σχετική είδηση:ΗΠΑ: Προβάδισμα της Κλίντον – Νέα έρευνα για τα mail από το FBI

Keywords
Τυχαία Θέματα