ΗΠΑ: Πέθανε ο καρδινάλιος Λο που συγκάλυπτε παιδεραστές ιερείς

14:48 20/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί το 2002 από τη θέση του αρχιεπισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βοστόνης εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές του 2002 όταν ο καρδινάλιος Λο, τότε αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης, παραδέχθηκε ότι προστάτευσε έναν ιερέα, τον Πολ Σέινι, παρά τις πολλές αποδείξεις ότι είχε κακοποιήσει

σεξουαλικά παιδιά.

Ο καρδινάλιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αρχιεπισκοπή της Βοστόνης και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.

Μια έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Boston Globe αποκάλυψε πώς η τοπική καθολική εκκλησία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Λο, συστηματικά και συχνά κυνικά απέκρυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από σχεδόν 90 ιερείς στη Βοστόνη και τα περίχωρά της επί πολλές δεκαετίες.

Για τα άρθρα τους αυτά οι δημοσιογράφοι της Boston Globe τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.

Τελικά εκατοντάδες θύματα εμφανίστηκαν για να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις που υπέστησαν από τους ιερείς.

Εξάλλου στο θέμα αναφερόταν και η ταινία «Spotlight«, που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2016, δίνοντας φωνή στα θύματα.

Ωστόσο η πολεμική συνεχίστηκε διότι μετά την παραίτησή του ο Λο έλαβε την υπηκοότητα του Βατικανού και διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη.

Δύο εκπρόσωποι των θυμάτων είχαν μάλιστα διαμαρτυρηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας στη μνήμη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ από τον καρδινάλιο Λο.

Ο νυν αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης είναι ο καρδινάλιος Σον Ο’ Μάλεϊ, ένας Φραγκισκανός γνωστός για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Έχει επίσης διοριστεί επικεφαλής της επιτροπής του Βατικανού που συστάθηκε πριν τρία χρόνια και είναι αρμόδια να κάνει συστάσεις για την αποτροπή των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών. Η επιτροπή αυτή, που μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή της, πρέπει να ανανεωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο καρδινάλιος Ο’ Μάλεϊ συναντήθηκε με κάποια θύματα την ημέρα του διορισμού του, την 1η Ιουλίου 2003. Μια από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να πουλήσει την κατοικία του αρχιεπισκόπου προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αποζημίωση των θυμάτων.

Η αρχιεπισκοπή της Βοστόνης μετρά περισσότερους από δύο εκατομμύρια πιστούς, ενώ τα ανήλικα θύματα των σεξουαλικών κακοποιήσεων είναι περισσότερα από 1.000 από 237 ιερείς σε διάστημα 60 ετών, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα