ΗΠΑ: Οι γυναίκες απεργούν διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Τραμπ

18:06 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τις πορείες διαμαρτυρίας, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι γυναίκες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας πραγματοποιώντας απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ακολουθώντας

το παράδειγμα των μεταναστών, που στις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταναστευτική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, όσες γυναίκες μπορούν και θέλουν, θα απέχουν από την εργασία τους ή από το σχολείο. Έτσι, θα γιορτάσουν την αμερικανική «Ημέρα χωρίς Γυναίκες».

Οι μισθολογικές ανισότητες και οι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματά των γυναικών όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία τους, είναι μερικά από τα ζητήματα που θέλουν να προβάλλουν οι κυρίες της Αμερικής μέσα από τις δράσεις τους.

«Το πολιτικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί από εμάς να αποκτήσουμε πολιτική ισχύ», ανέφερε η Τέρι Ο’Νιλ, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών. Η ίδια πρόσθεσε ότι, στο στόχαστρο των διαδηλωτών θα βρεθεί και η «εντολή αποσιώπησης», το διάταγμα του Τραμπ με το οποίο θα στερηθούν ομοσπονδιακούς πόρους οι ξένες οργανώσεις που προωθούν την άμβλωση ως επιλογή για τις γυναίκες.

Με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, νωρίς το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους συμπατριώτες του να τιμήσουν τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. «Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και τους πολλούς ρόλους που υπηρετούν, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας», έγραψε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την Τέρι Ο’Νιλ, οι Αμερικανίδες κατά μέσο όρο κερδίζουν 79 σεντς για κάθε 1 δολάριο που βγάζουν οι άνδρες. Οι μισθοί των Αφροαμερικανίδων και των Λατίνων είναι ακόμη χαμηλότεροι. Δεδομένου ότι τα δύο τρίτα όλων των εργαζομένων που κερδίζουν τον κατώτερο μισθό είναι γυναίκες, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης ημερομισθίου θα κλείσει σημαντικά το μισθολογικό χάσμα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του φιλελεύθερου Κέντρου Αμερικανικής Προόδου, αν όλες οι γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεγαν να απεργήσουν σήμερα, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα ανέρχονταν στα σχεδόν 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι για τις κινητοποιήσεις αναγνωρίζουν ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν το κίνητρο ή τη δυνατότητα να απέχουν από την εργασία τους. Έτσι, τις κάλεσαν να περιορίσουν τις αγορές τους, επιλέγοντας μόνο καταστήματα που ανήκουν σε άλλες γυναίκες ή να ντυθούν στα κόκκινα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους.

Διαδηλώσεις οργανώνονται στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Σεντ Πίτερσμπεργκ, τη Φλόριντα, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Και επειδή αρκετές εκπαιδευτικοί ζήτησαν άδεια για μετέχουν στις κινητοποιήσεις, πολλά σχολεία, μεταξύ των οποίων και σε δύο μεγάλες σχολικές περιφέρειες στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα, ακύρωσαν σήμερα τα μαθήματα.

Όπως είναι γνωστό Ο Τραμπ έχει επικριθεί εξαιτίας των σχολίων που έκανε για τις γυναίκες και ιδίως για τις καυχησιολογίες του σε ένα βίντεο του 2005, αλλά και για τους χαρακτηρισμούς που απέδιδε στην αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Matt Rourke

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, απεργιες, διαδηλωσεις, ισχύ, twitter, αεπ, νέα, σχολεια, εκλογες, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, μια ημερα, βιντεο, αδεια, αεπ, εργασια, σημερινη, υγεια, αυξηση, αμερικη, απε, βορεια, δυνατοτητα, δολαριο, ιδια, κλιμα, νεα υορκη, ορκωμοσια, πρωι, ρολο, συγκεκριμενα, σικαγο, σχολειο, χασμα, αγορες, δικαιωματα, χωρα, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα