Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2017

15:46 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ελληνικό μουσικό θέατρο της πρωτοπορίας των δεκαετιών 1960-1980 αποτελεί τον θεματικό άξονα των πρώτων Ημερών Μουσικού Θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιαστούν πέντε παραγωγές μουσικού θεάτρου, από τις 4 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2017.

Το μουσικό θέατρο στην Ελλάδα

υπήρξε για δεκαετίες, κυρίως στην ελαφρά του εκδοχή, μία σταθερά της πολιτιστικής ζωής και δημιουργίας. Ακόμη και στην εκδοχή του πειραματικού Musiktheater, που από τη δεκαετία του 1960 επαναπροσδιόρισε τη σχέση θεάτρου και παραστατικών τεχνών, ο ελληνικός χώρος παρουσίασε μια αξιοσημείωτη δημιουργική παραγωγή.

Στόχος των Ημερών Μουσικού Θεάτρου είναι η ανάδειξη του ξεχασμένου αυτού πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον πυρήνα των ενδιαφερόντων της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 4 και 6 Ιουνίου με τη σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία του Αργύρη Κουνάδη, Το λαστιχένιο φέρετρο, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Το έργο, σε λιμπρέττο Βασίλη Ζιώγα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στις 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιαστεί η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, Έσσεται ήμαρ…, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Το έργο γράφτηκε το 1986 και σταχυολογεί το στιχουργικό υλικό του από τα δύο έπη του Ομήρου, ακολουθώντας τη δομή της αναγεννησιακής όπερας.

Στις 29 και 30 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του Γιάννη Χρήστου, Η κυρία με τη στρυχνίνη, Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος, Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο πιανίστας, σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η παρουσίαση των τριών έργων στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος με τίτλο Αναπαραστάσεις, στοχεύει να αναδείξει το εύρος της εκφραστικής δυναμικής του Χρήστου, καθώς και τη δύναμη της υποβολής που ασκούν στο θεατή.

Στις 4 και 5 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν πέντε έργα του Ανέστη Λογοθέτη σε ένα κοινό πρόγραμμα με τίτλο Expansion. O πρωτοπόρος Έλληνας σύνθετης της διασποράς, σφράγισε με το έργο του, διαφορετικές κατευθύνσεις της μουσικοθεατρικής γλώσσας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νούλας.

Στις 9 και 11 Ιουλίου θα παρουσιαστεί ο Προμηθέας Δεσμώτης – η σκηνική μουσική που έγραψε ο Γιάννης Χρήστου για την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή που ανέβηκε το 1963 στην Επίδαυρο. Η μουσική διεύθυνση είναι του Χαράλαμπου Γωγιού και η σκηνοθετική επιμέλεια της Ελένης Μποζά.

Για να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Πληροφορίες

Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2017 – Μουσικό θέατρο της πρωτοπορίας στην Ελλάδα των δεκαετιών 1960-1980

4 Ιουνίου – 11 Ιουλίου 2017

Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

H προπώληση των εισιτηρίων για τις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Μάιου 2017 από τα ταμεία της ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια, το ΚΠΙΣΝ και online στο www.nationalopera.gr

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα