Ίδρυση επιχείρησης με ένα email: Μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα δοκιμαστεί στην πράξη

08:28 25/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η καθιέρωση της δημιουργίας εταιρείας με ένα απλό email, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέκος Χαρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο στόχος είναι ο επιχειρηματίας να καταχωρεί τα στοιχεία του μέσω ίντερνετκαι θα μπορεί να ξεκινάει τη δραστηριότητά του αμέσως, χωρίς να διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες. Θα γνωστοποιεί τα στοιχεία του στους αρμόδιους φορείς και εκείνοι θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για

τις άδειες στη συνέχεια.

Το σύστημα ακούγεται λογικό και απλό και εάν πετύχει θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια των νέων επιχειρηματιών, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη γραφειοκρατία, γιατί κατά τα λοιπά το περιβάλλον της υπερφορολόγησης σίγουρα δεν ευνοεί την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είναι όμως θετικό ότι σχεδιάζονται και κάποια πράγματα τα οποία αποτελούν ουσιαστικές «μεταρρυθμίσεις», μια λέξη η οποία κατά τα άλλα έχει δηλητηριαστεί, καθότι χρησιμοποιήθηκε ως ευφημισμός για να καλύψει επώδυνες περικοπές και κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αρκεί να μην καταλήξουμε, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει την έναρξη της επιχείρησης, αλλά στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα κολλάει σε διάφορες υπηρεσίες.
Κάτι τέτοιο είχε συμβεί με το προηγούμενο σύστημα «μιας στάσης» όπου υποτίθεται ότι όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται από τον συμβολαιογράφο, αλλά στην πραγματικότητα η γραφειοκρατία χτυπούσε στο αμέσως επόμενο βήμα, είτε επρόκειτο για την Εφορία, είτε για τη Νομαρχία, είτε για κάποια άλλη υπηρεσία.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική καταχώριση της εταιρείας θα παρέχεται και ο κλειδάριθμος του TAXIS με τον οποίο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές, ενώ δεν θα απαιτείται φορολογική ενημερότητα, γεγονός που δείχνει ότι αυτή τη φορά έχει κατανοηθεί η ουσία του προβλήματος και επιχειρείται να δοθεί απάντηση.

Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα στην πράξη, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δίνεται μεν το πράσινο φως στην επιχείρηση για να ξεκινήσει, αλλά στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος να βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές και πρόστιμα από διάφορες υπηρεσίες οι οποίες θα πραγματοποιούν επιδρομή.

Όλο το νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα