Η Βόρεια Κορέα με μια άλλη ματιά

13:40 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα webdoc για την Βόρεια Κορέα στο οποίο προβάλονται και οι δύο όψεις του νομίσματος, οι διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας πέρα από την προβεβλημένη και παρωχημένη εικόνα της χώρας από τον μιντιακό κόσμο.

Οι Βορειοκορεάτες διασκεδάζουν, γελούν, έχουν κινητό και αρχίζουν σταδιακά να απαγκιστρώνονται από την ασφυκτική κρατική παρεμβατικότητα του παρελθόντος. Παράλληλα σε αυτή την πραγματικότητα, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ολοένα και αυξάνεται, ο μιλιταρισμός και η προσωπολατρία συνεχίζουν

να υφίστανται και η ελίτ της Βορείου Κορέας, βαδίζει σε άλλη διάσταση από τον απλό κόσμο, κάνοντας φανερό το ταξικό χάσμα ανισοτήτων που επικρατεί ,γεγονός που δεν αποτελεί ραδιουργία του Κιμ.

Όταν κάτι μας είναι ξένο, πριν βιαστούμε να βγάλουμε εσφαλμένα συμπεράσματα, αξίζει τον κόπο μια πιο προσεκτική προσέγγιση του θέματος και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μια ιστορικό- πολιτισμική εμπέδωση της διαφορετικότητας και εξοικείωσή με έννοιες όπως αυτή του δόγματος της Τζούτσε ή του κουμφουκιανισμού, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την μακρινή χώρα των Κιμ.

Τα New Media της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου δημιούργησαν μια ψηφιακή εμπειρία στον πολύπλοκο κόσμο των αντιθέσεων της μακρινής χώρας.

Για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα συνεργαστήκαμε με την δημοσιογράφο Φραγκίσκα Μεγαλούδη. Η διετής εργασιακή της εμπειρία στην Βόρεια Κορέα και το βιβλιο της «Στη χώρα των Κιμ» αποτέλεσε το έναυσμα για την προσπάθεια αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα