Η παγίδα Σόιμπλε και ο ελιγμός Τσακαλώτου

07:36 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Μέσα σε μια μόλις ημέρα υπήρξε μια ομοβροντία δηλώσεων υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από παράγοντες που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα. Ο Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης των μέτρων το ταχύτερο, ενώ ακόμα και ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του αναφέρεται στην ανάγκη «πρόσθετης ελάφρυνσης».

Στην ουσία όλοι απευθύνονται στο Βερολίνο

και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει στη σκληρή γραμμή, πιέζοντας τα πράγματα σε βάρος της χώρας μας, σε μια φάση που και ο ίδιος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υποχωρεί αποδεχόμενος την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά «καίγεται» να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Φαίνεται πως το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ αναπόφευκτη και επιχειρεί να καλύψει τις απαιτήσεις του τελευταίου όχι με μείωση των στόχων για το πλεόνασμα ή με ισόποση μείωση του χρέους, αλλά με νέα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές προκειμένου να «βγαίνουν» τα νούμερα και έτσι να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ταμείου και να συμμετάσχει το πρόγραμμα.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, χωρίς την άμεση συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

Χθες όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο και παρενέβη με ουσιαστικό τρόπο, κατά τη δημόσια ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε η «κόντρα» ΔΝΤΣόιμπλε να μην καταλήξει σε βάρος της Ελλάδας, ενώ έκανε και μια ουσιαστική πρόταση προκειμένου να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα -το περίσευμα δηλαδή που πρέπει να παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Κράτους προτού πληρωθούν οι τόκοι για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί για 3,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος, υπό τον όρο η ελάφρυνση να αξιοποιείται για τη μείωση των φόρων προς όφελος της ανταγωνιστικότητας. Μια πρόταση δηλαδή που απαντά και στις δηλώσεις Σόιμπλε προ ημερών ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Το μήνυμα του κ. Τσακαλώτου είχε και ένα χαρακτήρα δραματικό, αφού τόνισε ξεκάθαρα ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα ληφθούν μέτρα για το χρέος και τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα τότε η χώρα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές και από το μνημόνιο και στην ουσία κάλεσε την ευρωζώνη να μην κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω, για άλλη μια φορά.
Μένει να φανεί εάν όλες οι πλευρές θα αναλάβουν αυτή τη φορά τις ευθύνες τους.

Φωτο:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα