«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» στη Στέγη

12:04 21/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» ξεκινάει τα μουσικά του εργαστήρια, για 6η συνεχή χρονιά στην Αθήνα και για 4η χρονιά σε πόλεις ανά την Ελλάδα. Αθήνα-Πάτρα-Χαλκιδική οι πρώτοι σταθμοί!

Το πρόγραμμα

Για

τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύονται οι έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους.

Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο, η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήριο αυτό του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ και 6 χρόνια, στοχεύει πρωτίστως στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη μουσική. Ο στόχος εκπληρώνεται με τη μουσική γιορτή που ετοιμάζουν για το τέλος, με πρωταγωνιστές τα ίδια!

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

Υπεύθυνη σχεδιασμού: Χριστίνα Παναγιωτάκου

Τι καινούργιο φέρνει το πρόγραμμα φέτος

Για πρώτη φορά από την τρέχουσα περίοδο, το εργαστήριο ανοίγει τις πόρτες του σε μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Κύριος στόχος είναι η ενσωμάτωση στην ομάδα των παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η κοινωνικοποίησή τους και, συνεπακόλουθα, η άμβλυνση του αποκλεισμού τους από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Με την ίδια κατεύθυνση, το πρόγραμμα θα επισκεφθεί πόλεις της Περιφέρειας, δημιουργώντας μικτές ομάδες και δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία -κατά περίπτωση- να συμμετάσχουν στο εργαστήριο και συγγενείς πρώτου βαθμού των παιδιών, όπως είναι τα αδέλφια τους.

Επίσης, για πρώτη φορά από την τρέχουσα περίοδο, καθιερώνονται βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι σταθμοί για το 2017

ΑΘΗΝΑ – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ: 4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου & 2, 9 Δεκεμβρίου

Ο Α΄ Κύκλος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107) θα πραγματοποιηθεί στις παραπάνω ημερομηνίες για δύο ηλικιακά γκρουπ παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού:

α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους,

β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους.

Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική σε όλες τις συναντήσεις, ενώ προαιρετικά και κατά περίπτωση μπορούν να συμμετάσχουν και συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως αδέλφια.

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής:

Τηλ.: 210 3713000 (09:00-17:00), e-mail: [email protected]

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πάτρα: 21 & 22 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών Εκπαίδευσης Παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού (Λοχαγού Μενούνου και Στροφάδων, πλατεία Χατζή). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις παραπάνω ημερομηνίες για δύο ηλικιακά γκρουπ παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού:

α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους,

β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους.

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής: 2610 526232 (πρωινές ώρες) ή 6976180736 (από Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι αργά το απόγευμα).

Υπεύθυνη: κ. Zωή Βλαχογιάννη

Πορταριά Χαλκιδικής: 3, 4 & 5 Νοεμβρίου

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις παραπάνω ημερομηνίες για δύο ηλικιακά γκρουπ παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού:

α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους,

β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους.

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής: 23730 22772 (πρωινές ώρες) ή 6987159167 (8:30-14:30 και 17:30-20:30).

Υπεύθυνη: κ. Αθανασία Εμμανουηλίδου

Γενικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Εργαστήριο:

Κάθε παιδί θα συνοδεύεται μόνο από έναν γονέα.Η πρώτη συνάντηση κάθε κύκλου απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο.Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις του κύκλου. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνίες διεξαγωγής βιωματικών εργαστηρίων: Πάτρα 21/10, Πορταριά Χαλκιδικής 4/11, Αθήνα 22/11 & 13/12 (διαφορετικά γκρουπ εκπαιδευτικών σε κάθε ημερομηνία).

Η συμμετοχή τόσο στα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και στα βιωματικά εργαστήρια είναι με ελεύθερη είσοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα