Η Κως μετά τα 6,6R :Καταγραφή ζημιών -Αγωνία για τους τραυματίες

20:30 21/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο νεκροί, ένας Τούρκος 39 χρόνων και ένας Σουηδός, 27 χρόνων, δεκάδες τραυματίες εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά και ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίρια και στο λιμάνι είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 6,6 βαθμών που σημειώθηκε στην Κω. Το αρχικό σοκ των κατοίκων και στις δυο πλευρές του Αιγαίου διαδέχθηκε η ψυχραιμία. Η κατάσταση στο νησί της Κω εξελίσσεται ομαλά παρά την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί. «Απόλυτα φυσιολογική» χαρακτηρίζουν

την μετασεισμική ακολουθία οι σεισμολόγοι.

«Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια. Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493″.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Οι ζημιές επικεντρώνονται, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, σε Τέμενος στο τείχος , στην αρχαία αγορά, αλλά και στο Λιμάνι του νησιού, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Στο λιμάνι του νησιού, λόγω των ζημιών έχει καταστεί μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από το Σάββατο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Σκάφη κινδύνευσαν επίσης από το τσουνάμι που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό. Για την διευκόλυνση των ταξιδιωτών τα πλοία θα προσεγγίσουν από σήμερα (21 Ιουλίου) στο λιμάνι της Κεφάλου.

Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά καθώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση. Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και tour operators, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.

Δεν υπάρχουν ζημιές στα δικαστικά κτίρια και τις φυλακές της Κω, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού είναι να επισκεφθεί το νησί τις προσεχείς ημέρες.

Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία της Κω

Από σήμερα και μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι δωρεάν, σύμφωνα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Άμεσα έσπευσαν 15 άντρες από την ΕΜΑΚ με δύο εκπαιδευμένους σκύλους, μηχανικοί καθώς και κυβερνητικό κλιμάκιο , με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκα και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων. Τη Δευτέρα μαζί με τα στελέχη που έρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης στους αρχαιολογικούς χώρους.

Υπό στενή παρακολούθηση οι 4 τραυματίες στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Επιπροσθέτως θα ληφθούν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης για τους πολίτες της Κω, οι οποίοι επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, σχετικά με τις προθεσμίες των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα. Άμεσα με υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Πηγή:ΕΡΤ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROKINISSI

Keywords
Τυχαία Θέματα