Η κακή υποδοχή του Τραμπ και των νομοσχεδίων του

17:52 18/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία ακόμη συνομιλία φαίνεται να φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Τραμπ, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι περισσότερο κωμική από άλλες. Η βρετανική εφημερίδα The Sun απέκτησε πρόσβαση στην απομαγνητοφώνηση συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου και της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει κάποιους… όρους για την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Σχετικά με την πρόσκληση της Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να δυσκολεύεται από τον βρετανικό Τύπο, λέγοντας:

«Δεν είχα πολύ καλή κάλυψη εκεί έξω πρόσφατα, Τερέζα». Η πρωθυπουργός απάντησε πως έτσι είναι ο βρετανικός Τύπος, αλλά ο Αμερικανός έδειξε ακριβώς τις προθέσεις του: «Εξακολουθώ να θέλω να έρθω, αλλά δεν έχω καμιά βιασύνη. Αν, λοιπόν, μπορείς να το φτιάξεις για μένα, θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα. Θα έρθω όταν θα ξέρω ότι θα έχω καλύτερη υποδοχή, και όχι νωρίτερα».

Η απαίτηση του προέδρου Τραμπ θα ήταν αρκετά κωμική από μόνη της, αν δεν συνέτρεχαν οι πολιτικοί λόγοι που κάνουν τον πρόεδρο των Η.Π.Α. αντιπαθή σε ορισμένους έξω από τη χώρα του, και αν δεν πλήθαιναν οι ενδείξεις πως και στο εσωτερικό της χώρας του οι πιθανότητες να τον υποδεχθούν κάπου θερμά μειώνονται. Αν οι σχετικές δημοσκοπήσεις δεν είναι αρκετή ένδειξη ως προς αυτό, τότε σίγουρα το νομοθετικό κενό της κυβέρνησής του προσφέρει μια σαφή εικόνα του διχασμού που επικρατεί στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο μπορεί να ελέγχει και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και τη Γερουσία, και τον Λευκό Οίκο, όμως από την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ και έπειτα δεν έχει σταθεί δυνατό να εγκριθεί κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο με συντηρητικό, ρεπουμπλικανικό πρόσημο.

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα το ίδιο και με το προηγούμενο, τουτέστιν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε το αντίστοιχο του προέδρου Ομπάμα –το Affordable Care Act, ή όπως το γνωρίζουν όλοι, Obamacare. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν δεσμευτεί πως θα το καταργούσαν και θα το αντικαθιστούσαν αμέσως μόλις θα βρίσκονταν στην εξουσία, όμως αυτό αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο. Κατ’αρχήν, στο σύνολο των Αμερικανών, το νομοσχέδιο είναι πολύ πιο συμπαθές από ότι οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούσαν. Οι όποιες διαφορές εκφράζονται στις ανάλογες διαφοροποιήσεις Γερουσιαστών, όπως των Μάικ Λι, Τζέρι Μοράν, Σούζαν Κόλινς και Ραντ Πολ, οι οποίοι ψήφισαν ενάντια στην πρόταση νόμου του επικεφαλής της ομάδας τους, Μιτς ΜακΚόνελ, στερώντας του κάθε ελπίδα επικύρωσης από τη Γερουσία.

Είναι η δεύτερη φορά που οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να περάσουν ένα νομοσχέδιο με το οποίο ήλπιζαν να ακυρώσουν το Obamacare, να σημειώσουν μια νομοθετική νίκη, και να τη χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν τις σχετικές τους προσπάθειες σε τομείς όπως η φορολογία. Τώρα που το σχέδιο απέτυχε, κάποιοι, όπως ο Γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, υπενθυμίζουν σε όλους ότι ίσως η λύση να βρίσκεται στη συνεργασία με το κόμμα των Δημοκρατικών για την ανάπτυξη των νομοσχεδίων. Για την ώρα, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται ίσως να ακούσει τη συμβουλή που τον καθοδήγησε στη συνομιλία του με την Τερέζα Μέι, και να μην εμφανίζει νομοσχέδια όταν ξέρει ότι δεν θα έχουν καλή υποδοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα