Η Ευρώπη με τα μάτια στραμμένα στη γερμανική πολιτική κρίση (video)

00:52 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Γερμανία κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή σκηνή. Τις ευθύνες των Γερμανών πολιτικών έναντι της Ευρώπης επικαλέστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Πρόεδρος Βουλής και ζήτησε από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και όχι μειοψηφίας. Διέξοδος αναζητείται στις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων για να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Άρωμα
εκλογών στη Γερμανία – Nαυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού (video)

Η απόφαση σοκ των Φιλελεύθερων να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες της αφήνει μόνο δύσκολες επιλογές. Μπροστά στο αδιέξοδο, ο πιο έμπειρος βουλευτής του κοινοβουλίου και πρόεδρός του, ο Β. Σόιμπλε στην πρώτη τακτική συνεδρίαση ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Οι αντιδράσεις εκτός συνόρων δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, μας περιμένουν. Η εκλογική εντολή σημαίνει ανάληψη της ευθύνης για τη χώρα μας στην Ευρώπη και στην υφήλιο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πλειοψηφίες και μια κυβέρνηση που να μπορεί να κυβερνήσει», είπε.

Η Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα ξεκαθάρισε ότι προτιμά νέες εκλογές και όχι μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου πάντως και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, έκανε έκκληση για συμβιβασμό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

«Αυτό που μας ενώνει όλους είναι ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε τον Πρόεδρο της Γερμανίας ώστε να βρει μια συνταγματικά λογική λύση», τόνισε.

Στον πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ και τη διπλωματική του εμπειρία συγκεντρώνονται τώρα οι ελπίδες.

Το απόγευμα συναντήθηκε με τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων και στη συνέχεια υποδέχθηκε τον ηγέτη του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Αφού, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί νέες εκλογές, προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα. Γι αυτό την Πέμπτη θα συναντηθεί ακόμα και με τον Σουλτς, παρόλο που οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν νέο μεγάλο συνασπισμό.

«Η κυρία Μέρκελ έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και έχουμε ξεκάθαρη θέση. Ο Μεγάλος Συνασπισμός στο τέλος δεν είχε την ουσία και την δύναμη που είχε τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνει το στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών Αντρεα Ναλες.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 45% των γερμανών πολιτών επιθυμεί νέες εκλογές, το 27% συνασπισμό CDU και SPD και 24% κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η πλειοψηφία 53% δεν κατανοεί την απόφαση του FDP να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα