Η επόμενη μέρα της καταστροφής: Χωρίς ενεργά μέτωπα οι φωτιές-Μέτρα για τους πληγέντες (video)

23:31 16/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας. Καθοριστική για τoν έλεγχο της μεγάλης φωτιάς στην Αττική ήταν η προηγούμενη νύχτα, καθώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να κυκλώσουν και να σταματήσουν τα πύρινα μέτωπα. Ύστερα από έξι ημέρες καταστροφικών πυρκαγιών στην Ζάκυνθο, ανενεργά είναι τα μέτωπα και εκεί. Οριοθετημένη και χωρίς ενεργά μέτωπα είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη – Περιστέρι στην Ηλεία.

Πυροσβεστικά,

υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Καπανδριτίου, (Μετόχι, Μικροχώρι, Πολυδένδρι, Άγιοι Ανάργυροι) βρίσκονται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Οι περισσότεροι άυπνοι από την Κυριακή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Έσπευσαν εκεί πρώτα και συνέχισαν όπου πήγαινε η φωτιά. Κοντά τους οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρείχαν πολύτιμη βοήθεια, καθότι γνώριζαν τα περάσματα, άνοιγαν τις πόρτες τους, βοηθούσαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να σβήσουν οι φωτιές, ειδοποιούσαν για οτιδήποτε νέο συνέβαινε.

Καπνούς και στάχτες σε έκταση 15 χιλιάδων στρεμμάτων άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που επί τρία 24ωρα κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική. Παρά την ενίσχυση των ανέμων, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, πιλότων, εθελοντών και κατοίκων απέδωσαν καρπούς, τα μέτωπα οριοθετήθηκαν και πλέον το βάρος πέφτει στην επόμενη μέρα.

AP/Yorgos Karahalis

«Έχουμε να κοιμηθούμε 4 μέρες, ό,τι μπορούμε κάνουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση», δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού Γ. Λιθαδιώτης.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα», επισημαίνει ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Προτεραιότητα αμέσως μετά είναι η αναδάσωση και να μη γίνει οικοπεδοποίηση».

Στην Πάρνηθα, 63χρονος συνελήφθη χτες, ως ύποπτος εμπρησμών από πρόθεση. Είχε στην κατοχή του 48 αναπτήρες, σπίρτα βραδείας καύσεως, εύφλεκτα υλικά και μια αποθήκη κεριά «ρεσό», μαζί με πλήθος αντικείμενα κατάλληλα για εμπρησμούς.

Η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να προχωρήσει, τις επόμενες ημέρες, στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους που επλήγησαν, ενώ το βάρος δίνεται και στη στέγαση των πυρόπληκτων κατοίκων.

Στή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε η υλοποίηση δέσμης μέτρων που αφορούν τόσο στην ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές όσο και στην αντιμετώπιση των συνεπειών για το περιβάλλον.

1. Άμεση καταγραφή ζημιών. (Ήδη από 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.)2. Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες.3. Αποζημίωση στους ιδοκτήτες παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.4. Φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.5. Άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.6. Άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων).7. Προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών για όλη τη χώρα.8. Εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις9. Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, (μέσω αξιοποίησης ψηφιακών χαρτών).

Μέριμνα θα υπάρξει επίσης για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.

«Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για (να αντιμετωπίσουμε τις) προσπάθειες καταπάτησης του δάσους, που ξεκινούν πολλές φορές από πυρκαγιές. Και λαμβάνουμε άμεσα, αλλά και συνολικότερα μέτρα», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Α Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν παραθυράκια για αυθαίρετα».

Στην Ζάκυνθο, από την περασμένη Δευτέρα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο νησί, όπου ερευνά και ψάχνει στοιχεία για τον εντοπισμό εμπρηστών αλλά και τον τρόπο που μπήκαν οι πυρκαγιές. Τις τελευταίες μέρες μόνο στη Ζάκυνθο, εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές με τα μεγαλύτερα μέτωπα στις περιοχές Αγαλάς, Καταστάρι, Βολίμες και Κοιλιωμένος, ενώ μέχρι χθες αγά το βράδυ υπήρχαν αναζωπυρώσεις.

Οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη – Περιστέρι στην Ηλεία. Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων απομακρύνεται όσο υποχωρεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών θα παραμένουν και απόψε το βράδυ σε κατάσταση επιφυλακής.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ζ. Κακκαβάς, Δ. Καπόγλης, Βίντεο Μ. Παπαδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα