Η διατροφή των μαθητών όταν διαβάζουν και κατά τις εξετάσεις

14:20 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά την περίοδο των Πανελλαδικών και σχολικών εξετάσεων τα παιδιά βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο της σχολικής χρονιάς, γιατί, μέσα σε λίγες ημέρες και με έντονη μελέτη, πρέπει να αποδείξουν τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, προκειμένου να συγκεντρωθούν απόλυτα στη μελέτη τους και να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό, πρέπει να προσέξουν τι τρώνε και πόσα γεύματα την ημέρα καταναλώνουν.

Τι πρέπει, λοιπόν, να

τρώνε οι μαθητές;

Πρωινό. Τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν την ημέρα αλλά και τη μελέτη τους με ένα καλό πρωινό που παίζει ρόλο-κλειδί για καλές επιδόσεις και θέτει γερές βάσεις για σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Όταν λέμε πρωινό, εννοούμε ένα πλήρες πρωινό με όλα τα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, δημητριακά, φρούτα) που χρειάζεται ο οργανισμός. Το «κακό» πρωινό έχει ως συνέπεια να υπερφορτώνονται τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ή να γίνεται υπερβολική κατανάλωση σνακ, που είναι τροφές πλούσιες σε λιπίδια, απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) και ελλιπείς σε φυτικές ίνες.

Κολατσιό. Πριν από το μεσημεριανό, είναι καλό τα παιδιά να καταναλώσουν ένα μικρό γεύμα για να μην μείνει εντελώς άδειο το στομάχι τους. Ιδανικά, μπορούν να έχουν ως κολατσιό λίγα φρούτα, ένα τοστ ή το κλασικό ψωμοτύρι -με φέτα ή κασέρι ή γραβιέρα και ψωμί ολικής αλέσεως- από τα οποία προσλαμβάνεται το 30% των ημερήσιων θερμίδων. Απαγορευτικά είναι τα γλυκίσματα γιατί συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.

Κυρίως γεύμα. Πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας. Χρειάζεται μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, άμυλο και όσπρια.

Βραδινό γεύμα. Το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο και για τον ποιοτικό ύπνο. Πρέπει να καταναλώνεται 2 τουλάχιστον ώρες πριν τον ύπνο και να συμπεριλαμβάνει άπαχο κρέας με σαλάτα, δημητριακά (χωρίς ζάχαρη) με ημιάπαχο γάλα, βραστό αυγό με σαλάτα και ημιάπαχο τυρί, 2 φρούτα και γιαούρτι με μέλι…

Προσοχή! Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι το «κακό» πρωινό ενοχοποιείται για την εύκολη σωματική και πνευματική κούραση που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης βιταμινών, αλλά και ενέργειας από υδατάνθρακες, το μόνο «καύσιμο» που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.

Φωτογραφίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα