«Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει» – Πρωτοβουλία για να αποτραπεί κλιμάκωση με Ρωσία

10:21 25/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες «πήραν το μέρος» της Γερμανίας για να πιέσουν τη Μόσχα για συμφωνία «αποτροπής νέας κούρσας εξοπλισμών». Η «ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι «όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία, ο διάλογος είναι αναγκαίος».

Στην αρχή της εβδομάδας οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ ΝΑΤΟ,

Ε.Ε και Ρωσίας καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θωρακίζει με αντιαεροπορικά συστήματα το Καλίνιγκραντ, ο Σταϊνμάγερ, σοσιαλδημοκράτης που έχει προταθεί για πρόεδρος της Γερμανίας κατά τις εκλογές του 2017, ανέλαβε πρωτοβουλία για να αποτραπεί «η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη’.

Άλλες δεκαπέντε χώρες, όλες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – έχουν προσχωρήσει στην «πρωτοβουλία του Στάινμαγιερ»: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

Η ομάδα ανακοίνωσε ήδη νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο το οποίο φιλοξενεί η Γερμανία ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ.

Ο Σταϊνμάγερ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις «υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν έναν νέο ανταγωνισμό όπλων».

'At war with Russia’: #EU Parliament approves resolution to counter Russian media ‘propaganda’

— Gekite (@RicGarrison) November 25, 2016

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «παραδόθηκε στην αντι-ρωσική υστερία», καθώς 304 ευρωβουλευτές, έναντι 178 και 208 αποχών, υποστήριξαν το ψήφισμα «για την αντιμετώπιση εχθρικής προπαγάνδας», συνηγορώντας ότι ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι «εξίσου επικίνδυνα με το Ισλαμικό Κράτος για την Ευρώπη».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧετική είδηση:Μέρες ψυχρού πολέμου – Nατοϊκή προσπάθεια σχηματισμού δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία
Σχετική είδηση:Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του

Keywords
Τυχαία Θέματα