Μνημείο για τον ήρωα πιλότο στον Σταυρό Φαρσάλων

20:56 26/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομόφωνη απόφαση για να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη στήλη που θα θυμίζει την αυτοθυσία του ηρωικού πιλότου που έδωσε τη ζωή του για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές στον Σταυρό Φαρσάλων έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Τύμπας.

Ο κ. Τύμπας μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ανέφερε ότι ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να τιμήσουν τον ηρωικό ανθυποσμηναγό Νικόλαο Θεοδώρου, ο οποίος προτίμησε

να συντριβεί με το αεροσκάφος του και να μην το εγκαταλείψει γιατί θα έπεφτε πάνω στα σπίτια και στο σχολείο του Σταυρού Φαρσάλων.
Το αεροπορικό δυστύχημα συνέβη, όπως ανέφερε ο κ. Τύμπας στις 8 Ιανουαρίου του 1976 όταν δύο αεροσκάφη F 84 της 344 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού της 110 Πτέρυγας Μάχης, συγκρούστηκαν στον αέρα στην περιοχή των Χαλκιάδων στα Φάρσαλα. Το ένα εξ αυτών συνετρίβη στην περιοχή Πασχαλίτσα προς
Ορφανά και το δεύτερο έξω από τον Σταυρό Φαρσάλων.
Από τις συνομιλίες των πιλότων με το Αρχηγείο διαπιστώσαμε, είπε ο κ. Τύμπας ότι οι δύο πιλότοι είχαν διαταγές να εγκαταλείψουν τα αεροσκάφη τους και να κάνουν χρήση των αλεξιπτώτων τους. Ωστόσο και ο υποσμηναγός Θεοδώρου και ο άλλος πιλότος δεν έκαναν αποδεκτή την εντολή που έλαβαν. Ο υποσμηναγός Θεοδώρου είδε τον οικισμό στο Σταυρό Φαρσάλων και το σχολείο και προτίμησε να μείνει στο αεροσκάφος για να μην πέσει μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
Ετσι το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Στο σημείο αυτό είχε στηθεί ένα εικονοστάσι από την οικογένεια του άτυχου ανθποσμηναγού και την Κοινότητα. Εργασίες διαπλάτυνσης του οδοστρώματος στην περιοχή όμως δυστυχώς οδήγησαν στην καταστροφή του εικονοστασίου. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα μικρό μνημείο για τον ανθυποσμηναγό που δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του για να προστατέψει τους πολίτες στο Σταυρό Φαρσάλων. Ο κ. Τύμπας διευκρίνισε ότι η καταγωγή του ανθυποσμηναγού Θεοδώρου ήταν από το χωριό Βάγια Θηβών και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες τοποθέτησης του μνημείου να παρίστανται και οι συγγενείς του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα